VOC Amsterdam lijdt ontluisterende nederlaag en vliegt uit de beker

VOC Amsterdam lijdt ontluisterende nederlaag en vliegt uit de beker
Dalfsen viert feest na de overwinning. Foto: Leon Moleman

VOC Amsterdam lijdt ontluisterende nederlaag en vliegt uit de beker

VOC Amsterdam ligt uit de nationale beker. De ploeg verloor dinsdagavond in de kwartfinale met 27-33 van Dalfsen, dat aan de hand van absolute uitblinker Nele Antonissen doorstoot naar de halve finale. De nederlaag was de allereerste van het seizoen voor de ploeg uit Amsterdam-Noord.

Voor Dalfsen stond er veel op het spel. De club maakte begin deze maand bekend dat ze afziet van een nieuw handbalseizoen. Liefst 10 van de 18 speelsters vertrekken en het wordt steeds lastiger om nieuw handbaltalent aan te trekken. Voor het huidige team van Dalfsen is de beker één van de kansen om hun periode bij de club af te sluiten met een prijs.

Daarvoor moest men in de kwartfinale van de beker afrekenen met VOC Amsterdam. Beide wedstrijden in de reguliere competitie wonnen de ‘groen/zwarten’ (31-32 in Dalfsen, 36-29 in Amsterdam). De Amsterdammers zijn daarnaast bekerhouder én ongeslagen koploper in de competitie.

Dalfsen had vanaf het begin van de wedstrijd het initiatief. VOC brak niet door de solide verdediging heen, die telkens met lichte overtredingen de aanvallen van de Amsterdamse ploeg ontregelden. Voorin schoot de club uit Overijssel met scherp, waardoor Dalfsen binnen 10 minuten met 3-11 voorstond. De Amsterdammers waren net zoals tegen Venlo veroordeeld tot een inhaalrace. Die begon voortvarend, Dalfsen kreeg in een tijdsbestek van 5 minuten 3 tijdstraffen en de Amsterdammers brachten het verschil snel terug tot 10-12. Daarna slopen slordigheden terug in het spel bij VOC waar Dalfsen gretig gebruik van bleef maken. VOC miste nog twee strafworpen, waardoor beide teams bij een stand van 12-20 in het voordeel van Dalfsen gingen rusten.

Dalfsen schoot in de tweede helft opnieuw als beste uit de startblokken. Nele Antonissen ramde de ene na de andere bal erin, terwijl keepster Evelien Grob haar ploeg met diverse belangrijke reddingen op de been hield. VOC miste enkele grote kansen en zag de achterstand oplopen tot 15-27. Het vertrouwen in een stunt groeide op de bank bij Dalfsen en de grote groepen meegereisde supporters. Coach Ricardo Clarijs probeerde middels een time-out het tij te keren, maar een tweede comeback bleek ondanks een kleine opleving te veel gevraagd: 27 – 33.

Antonissen stond na de wedstrijd in euforische bui de pers te woord. Volgens de speelster, die zelf 8 keer scoorde, bracht het besluit van Dalfsen om te stoppen met topsport handbal extra motivatie bij het team. “We willen Dalfsen mooi achterlaten in ons laatste jaar. Je zag dat we als team speelden, terwijl we in eerdere wedstrijden tegen VOC teveel als individuen opereerden. Het is mooi dat het nu zo uitpakt.” Volgens Antonissen maakt het niet uit wie Dalfsen loot in de halve finale. “We hebben nu bewezen dat we van iedereen kunnen winnen.”

Lichtpuntje bij VOC Amsterdam was Amy Oostveen, die 7 keer het net vond. Volgens Oostveen heeft VOC de nederlaag volledig aan zichzelf te wijten. “We waren niet scherp genoeg, speelden ballen op onze voeten, miste open kansen die er normaal altijd ingaan. Doodzonde.” Desondanks gaat VOC volgens haar vol vertrouwen de play-offs van de competitie in. “Iedereen is weer op scherp gezet. We weten weer dat we ons best moeten doen om te winnen omdat we anders verliezen.”

Geschreven door: Leon Moleman

VTA Sport

Ongeslagen seizoen lonkt voor VOC Amsterdam na gelijkspel in Venlo