Caissa Amsterdam: “ambitieuze schaakvereniging waar sociale karakter voorop staat”
Foto: Caissa Amsterdam

“Als de coronacrisis straks achter de rug is kijken we er vooral naar uit dat we op de dinsdagavonden gewoon weer lekker tegenover elkaar achter een schaakbord kunnen zitten in Huize Lydia. Met hopelijk al onze leden in goede gezondheid”, aldus voorzitter Peter van der Vlis namens schaakvereniging Caissa Amsterdam. VTA Sport interviewde de voorzitter en ging op zoek naar het verhaal achter de in 1951 opgerichte schaakvereniging, die is voortgekomen uit de fusie van de schaakclubs Amsterdam Zuid en De Vondelbrug.

Grootste schaakvereniging van Nederland

“Caissa Amsterdam is een schaakvereniging in Amsterdam Zuid. Het is de grootste schaakclub van Nederland. We spelen normaal gesproken iedere dinsdagavond in Huize Lydia op het Roelof Hartplein. Onze leden zijn schakers van alle leeftijden en niveaus; jong en oud, beginners en grootmeesters.”

Impact van de coronacrisis

“De Koninklijke Nederlandse Schaakbond heeft na het afkondigen van de maatregelen op 12 maart meteen besloten de competities te staken en de clubs opgeroepen om geen speelavonden te houden. Aan die oproep hebben wij gehoor gegeven. Bovendien is sinds 26 maart Huize Lydia helemaal dicht, waarschijnlijk tot 1 juni.
Sindsdien spelen wij op onze clubavond, dinsdagavond, online schaak op Lichess.org. Daar doet een groeiend aantal van onze leden aan mee. Op de website van Caissa Amsterdam staan in Corona tijden veel leuke schaakpuzzels en andere bijdragen van leden van de schaakvereniging. Het is de moeite waard daar eens een kijkje te nemen.”

Levendige schaakclub

“We willen een levendige schaakclub zijn waar er door jong en oud met plezier kan worden geschaakt. Hoewel het de ambitie is om daarbij op een zo hoog mogelijk niveau te schaken en kampioenen af te leveren, staat het sociale karakter voorop. Terwijl de partijen soms op het scherpst van de snede worden uitgevochten, gaan we respectvol met elkaar om.”

Foto: Caissa Amsterdam

Vereniging met 250 leden

“De vereniging heeft ongeveer 250 leden, waarvan 90 junioren en 160 senioren. Voor de junioren is er een wachtlijst. Voor de senioren niet, iedereen die een beetje kan schaken is welkom om langs te komen op de clubavond, een keer of drie mee te spelen en dan te besluiten om al dan niet lid te worden. Maar dat kan pas weer als Huize Lydia open is. Wij hopen van harte dat dit in juni weer het geval zal zijn.”

Vrijwilligerstaken

“Wij zijn een vereniging, dus alle leden worden geacht hun steentje bij te dragen. In de organisatie, als arbiter, teamcaptain, of met allerlei hand- en spandiensten. In het algemeen lopen de zaken best goed, maar het is lastig om iedereen zover te krijgen vrijwilligerstaken op zich te nemen.”

De barman waar men altijd op kan rekenen

“Hij is geen lid maar wel onlosmakelijk met Caissa verbonden: Driss is al jarenlang onze vaste barman in Huize Lydia die iedere dinsdagavond tot ver na middernacht kopjes thee en koffie, spa en bier serveert. Hij is altijd vriendelijk, kent vrijwel alle leden bij naam en is ook een vaste kracht tijdens ons jaarlijkse weekendtoernooi.”

Vechten tegen degradatie

“Er speelden dit seizoen 5 teams in de nationale KNSB competitie en 8 teams in de regionale competitie van de schaakbond Amsterdam (SGA). Na een succesvol seizoen 2018/2019 met veel kampioenschappen was het nu een lastig seizoen waarin veel van onze teams moesten vechten tegen degradatie. Maar door Corona zijn alle competities voortijdig afgebroken en beginnen we volgend seizoen weer met een schone lei. Dat kan je zien als een kleine meevaller in de huidige vervelende situatie.”

Snelschaaktoernooi en duo-simultaan

“In principe staan al onze activiteiten in het teken van schaken. Maar, door het jaar heen zijn de schaakavonden wel verschillend van karakter. In de herfst en winter spelen we een competitie op basis van één lange partij per avond. In de lente en zomer spelen we per avond in viertallen drie kortere partijen. Dan is er ook nog een snelschaaktoernooi en een zogenaamde duo-simultaan door de winnaars van de interne competitie. Daarnaast vinden er in Huize Lydia maatschappelijke activiteiten plaats.”

Kampioenschap in 2019

“Een recent hoogtepunt was het totaal onverwachte kampioenschap in 2019 van ons 1e schaakteam op de laatste speeldag. Daardoor promoveerden we naar de Meesterklasse, de hoogste klasse in de competitie van de Nederlandse schaakbond.”

Maatschappelijke activiteiten

“Er bestaan zorgen over de toekomst van onze speellocatie. Vorig jaar leek het erop dat Huize Lydia niet meer beschikbaar zou zijn. Gelukkig heeft het stadsdeelbestuur recent besloten de situatie nog eens in een zorgvuldig proces in ogenschouw te nemen, met als doel zoveel mogelijk van alle maatschappelijke activiteiten die er nu plaatsvinden, te behouden. Deze activiteiten worden door Huize Lydia georganiseerd. Dat proces loopt nu vertraging op door de Corona crisis. Dus het wordt wel spannend om te zien hoe dit verder gaat en wat eruit komt”, laat voorzitter Peter van der Vlis ten slotte namens schaakvereniging Caissa Amsterdam weten.

Geschreven door:

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam