Basketball Academy Amsterdam: 'een droom die werkelijkheid is geworden'

VTA Sport van Vrije Tijd Amsterdam zoekt ten tijde van Corona naar lichtpuntjes in de stad. In dat kader stelde we een aantal vragen aan Brord Brugman, coördinator van de Basketball Academy Amsterdam.

Wat is uw rol bij de Basketball Academy Amsterdam?

Mijn rol bij de Academy is het aansturen en verzorgen van het gehele traject. Eigenlijk ben ik de coördinator voor de kinderen en trainers op school en op het veld. Verder sta ik zo af en toe nog op het veld om zelf een training te geven.

Kun je allereerst Basketball Academy Amsterdam eens introduceren?

Basketball Academy Amsterdam is allemaal begonnen met een droom. Een droom om kinderen een platform te geven, waarin ze zich optimaal kunnen ontwikkelen op het veld zonder dat school eronder lijdt. De combinatie maakt het interessant. De kinderen spelen bij verschillende clubs in en rondom Amsterdam en krijgen bij ons extra trainingen. Voor volgend seizoen komt hier een toevoeging op, we gaan samenwerken met Harlemlakers. De samenwerking zorgt ervoor dat we niet alleen de trainingen kunnen verzorgen, maar ook de coaching van de wedstrijden in het weekend.

Wanneer is Basketball Academy Amsterdam opgericht?

De Basketball Academy Amsterdam is ongeveer 10 jaar geleden opgericht. De Academy heeft ondertussen ook andere namen gekend, waaronder Caland Jeugd Basketball.

Welke mensen zijn de drijvende krachten van de Basketball Academy Amsterdam?

Achter de schermen werkt het bestuur hard om alles zo goed mogelijk te faciliteren. Op het veld zijn het vooral de trainers. Trainers met een visie en een doel. Daarnaast is onze adviseur een basketbal legende uit Spanje, Josep Maria Margall. Margall komt door het jaar heen een aantal keer langs om trainingen te geven en de trainers verder op te leiden. De voorzitter is Jorn Schram die als zelfstandige filmequipment verhuurd en de secretaris is Robert Krabbendam(ex-international). De eerste aanzet voor de verbinding met school en het basketbaltraject is 10 jaar geleden gedaan door Frank Visschraper, Inge van der Veen en Okke te Velde.

Kunt u iets vertellen over de samenwerking tussen Caland Basketball en stichting Basketball Academy Amsterdam?

Afgelopen seizoen is Caland Basketball in het leven geroepen. Een belangrijk onderdeel om de droom waar te maken. Individuele training in de morgen bij de Academy -> Onderwijs op het Caland Lyceum -> Middag training met je team bij Caland Basketball -> Wedstrijd in het weekend met Caland Basketball. Het platform is hierdoor compleet. Wie weet is de volgende stap een internationale samenwerking met bijvoorbeeld een club uit Spanje. In de toekomst zal Caland Basketball alleen nog de vereniging zijn van leerlingen die onderwijs volgen op het Calandlyceum.

Hoeveel deelnemers telt de Basketball Academy Amsterdam en wat is hun perspectief?

Er zijn ongeveer 60 deelnemers. Zij hebben het doel om het maximale uit zichzelf te halen en de top te behalen. Veel van hen staan vroeg op en hebben een aardige reistijd. Eén meisje komt zelfs helemaal vanuit Den Helder om bij ons te trainen!

Kunt u iets vertellen over het sportpark waar de thuiswedstrijden worden afgewerkt?

Onze thuiswedstrijden en trainingen worden verzorgt in de Calandhal. Een ideale locatie, want het ligt pal naast de school. Zowel de ochtend als middagtrainingen vinden hier plaats en in het weekend de wedstrijden. De sporthal is ontzettend groot en biedt vele mogelijkheden. De vriendelijke zaalbeheerders staan altijd klaar om te helpen!

Wanneer kom je in aanmerking voor de Basketball Academy Amsterdam?

Op het moment dat je liefde voor de sport hebt en een hoge motivatie om het maximale uit jezelf te halen. Bezit je dit? Dan kun je een proeftraining komen draaien of zelfs een proefdag, waarbij je ook al een dag mee draait op het Calandlyceum en de middagtraining mee kan pakken. Als dit vanuit beide kanten goed bevalt, dan kan de overstap gemaakt worden van school en dan kun je deelnemen aan de Basketbal Academy Amsterdam.

Worden er naast basketbal nog andere activiteiten georganiseerd?

Naast basketbal organiseren we voor de kids nog meer basketbalactiviteiten.. haha! We bieden de kinderen een buitenlandstage en internationale toernooien aan. Afgelopen jaar zijn we naar een toernooi in Kortrijk België geweest. Onze stage naar Servië kon door de coronacrisis helaas niet doorgaan. De jaren ervoor zijn we op basketbalstage geweest in Badalona Spanje. Waar we onder andere training hebben gekregen van jeugdtrainers van Club Joventut Badalona (CJB). CJB is een profclub die uitkomt in de hoogste competitie van Spanje. Het AJAX van het basketbal in jeugdopleiding in Spanje.

Welke hoogtepunten kent de Basketball Academy Amsterdam?

Onze stages naar Spanje zijn stuk voor stuk hoogtepunten. De basketbalcultuur is zo anders daar. De hele stad Badalona ademt basketbal. Je ziet dat de kinderen onder de indruk zijn, maar je ziet ze ook in een week tijd groeien. De mindset wordt bijgesteld en ze worden nog hongeriger om beter te worden. Verder is het heel mooi om te zien dat alumni van de Academy op mooie plekken zijn belandt. In Amerika, Spanje, Duitsland en Engeland lopen jongens rond die bij ons (een deel van) hun opleiding hebben genoten.

Hoe komt de financiering van de activiteiten tot stand?

Wij vragen aan deelnemers bijdragen voor stages en de activiteiten.

Hoe kijkt Basketball Academy Amsterdam naar de toekomst?

Wij hebben ambitie om basketbal in Amsterdam en met name regio Nieuw-West groot te maken. In combinatie met het Calandlyceum een (leer)klimaat neer te zetten waarin vaardigheden worden opgedaan die voor de kinderen van waarde zijn in de rest van hun leven. Het perspectief op het bedrijven van topsport vergroten en het pad daarnaar toe creëren. Alle componenten zijn aanwezig, die gaan wij verbinden tot iets moois.

Waar kijkt Basketball Academy Amsterdam het meeste naar uit als straks de corona crisis achter de rug is?

Op het veld staan met iedereen!!! Elkaar weer motiveren en laten groeien. Het wordt enorm gemist! Gelukkig kunnen we buiten weer aan de gang en kunnen we de deelnemers weer zien met een basketbal in de hand!

Nog iets toe te voegen?

Bedankt voor de interesse en het interview. Het is erg leuk om stil te staan bij wie we zijn, wat we al hebben gedaan en waar we nog naartoe willen gaan.

VTA Sport: Geen dank, erg interessant om te lezen. We wensen iedereen bij de Basketball Academy Amsterdam een hele mooie, gezonde en sportieve toekomst toe.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd:

Welke sportclubs zijn er in Amsterdam?

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam