Amsterdam Waterproof: Sociale LHBT club waar waterpolo voorop staat
Foto via Amsterdam Waterproof

Vrije Tijd Amsterdam is altijd maar zeker in tijden van Corona op zoek naar leuke verhalen in de hoofdstad. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Ruud Paauwe, de voorzitter van Amsterdam Waterproof.

Zou je allereerst Amsterdam Waterproof eens willen introduceren?

“Amsterdam Waterproof is een heel diverse groep gedreven waterpolo-ers van jong & oud(er), groot & klein, beginners & gevorderden… maar bovenal zijn we een club sportieve mensen die graag Waterpolo spelen in een ontspannen omgeving. We nemen de sport en de wedstrijden serieus. We spelen voor de lol en om de wil om te (leren) winnen.”

We hebben twee waterpolo trainingen per week. Er wordt getraind op techniek en conditie, o.l.v. ervaren trainers. Diversiteit staat bij ons hoog in het vaandel. We zijn een club voor homo, lesbo, bi, trans, hetero, kortom voor iedereen. We doen mee aan de nationale KNZB-competitie en internationale toernooien zoals Euro- en GayGames. Amsterdam Waterproof is een heel sociale club. We doen graag een drankje na de training, houden van uitgaan en gaan graag samen naar het theater. We doen erg veel leuke dingen samen.

58 leden

“Momenteel zitten wij op 58 leden, hetzelfde aantal als vorig seizoen.”

KNZB-competitie

“Wij zijn vorig jaar met de NCS-competitie gestopt. Sinds dit seizoen zijn wij sinds lange tijd weer gestart met de KNZB-competitie. Wij spelen nu gemiddeld één soms twee wekelijks een competitiewedstrijd tegen Waterpolo verenigingen uit Noord Holland. Uiteraard ligt de competitie door de huidige Covid maatregelen momenteel voor iedereen stil.”

Kun je iets vertellen over de internationale toernooien?

“Binnen Europa spelen wij met een groot aantal (gay) Waterpolo verenigingen diverse internationale toernooien; onder andere in Kopenhagen, Londen, Brussel, Berlijn, Manchester, Madrid en Parijs. Soms hebben we een kort weekend een Waterpolo toernooi in een andere stad binnen Europa met aansluitend een goed feest, georganiseerd door de ontvangende club. Naast het wedstrijdelement is het dan ook een ontzettend leuk sociaal event waarbij het deelnemende team er in veel gevallen een korte City-trip aan vast plakt. Veelal wordt er dan gezamenlijk een hotel geregeld, dit als uitvalbasis voor het hele weekend en in veel gevallen worden er dan gezamenlijke activiteiten georganiseerd.”

Gaygames en outgames

“De gaygames en outgames, variant van gaygames, zijn eigenlijk net als de internationale toernooien. Er wordt door een vereniging in een mondiale stad 1 x per 4 jaar een toernooi georganiseerd, dit wordt grootser van opzet naar een voorbeeld van een olympisch toernooi. Het leuke van de gay/outgames is het internationale speelveld, verenigingen uit onder andere USA, Canada, Australië zijn dan ook van de partij en het Waterpolo spelniveau ligt dan ook direct een stuk hoger en competitiever.”

Waterpolo staat voorop

“Doelgroep is een club te zijn voor homo, lesbo, bi, trans, hetero… kortom voor iedereen die graag waterpolo speelt en gedreven is. Het spel moet serieus genomen worden. Er moet uiteraard ook lol gemaakt worden, maar bovenal staat het spel Waterpolo voorop.”

Hoe gaat het met de vrijwilligers?

“De hele vereniging bestaat uit vrijwilligers, waarbij uiteraard de taken verdeeld zijn in bestuur, trainers- en trainerscommissie, materialen commissie, communicatie/social-media commissie, tijdelijke commissies zoals kerstfeest- en toernooi commissies, scheidsrechters opleiding klas(je) en trainersopleidingsklas(je) etc. De vrijwilligersinzet is uiteraard afhankelijk van de behoefte, al met al zijn wij met alle leden de vrijwillige vereniging Amsterdam Waterproof en aan motivatie en aanbod van vrijwilligers ontbreekt het onze vereniging niet.”

Hoogtepunten

“Uiteraard zijn er meerdere hoogtepunten, maar drie schieten er wel met kop en schouder bovenuit. De winst van het damesteam tijdens de gaygames in Sydney, een keer de winnaar van de KNZB-competitie en recent een eerste plek tijdens de Eurogames in Rome.”

Slotwoord

“Graag doen wij een oproep om meer dames aan te trekken bij onze vereniging, waarbij wij weer de hoop hebben een damesteam te kunnen samenstellen. Dus hierbij dames met enige waterpolo ervaring en voldoende zwemervaring, kom het eens proberen op een proeftraining en je zult niet teleurgesteld worden”, laat voorzitter Ruud Paauwe ten slotte namens Amsterdam Waterproof weten.

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl