Lucky Fons III: “Mijn publiek is het neusje van de zalm”

Vrije Tijd Amsterdam is iedere dag weer op zoek naar leuke verhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Lucky Fonz III, die op 11 juni gaat shinen vanaf het podium in De Paradiso.

Zou je jezelf allereerst kunnen introduceren voor de mensen die je nog niet kennen?

“Ik ben Lucky Fonz III, singer-songwriter, podiumkunstenaar, theatermaker, schrijver en zakkenroller.”

Je staat 11 juni met een show in ‘De Paradiso’, wat kunnen bezoekers verwachten van deze avond?

“Een supergezellige, onderhoudende, intens muzikale en grappige show, met ontroerende verstilde momenten maar ook feestelijke dansbare momenten. Tevens kunnen bezoekers verwachten om tussen hele leuke mensen te staan. Mijn publiek is namelijk het neusje van de zalm. Ze ruiken lekker en zijn aardig voor onder andere kleine dieren en kinderen. Ze kunnen goed aandachtig luisteren maar ook goed meezingen. Ik zing een aantal nummers uit mijn eigen Nederlandstalige repertoire, zoals nieuwe nummers van mijn nieuwste album ‘Hemellichamen’, maar ook bekende oudere nummers zoals ‘Ik heb een meisje’ en ‘Linde met een E’, maar ook wat zogeheten ‘deepcuts’.”

Zonder band op het podium

“Ik sta in mijn eentje op het podium! Daar ben ik in gespecialiseerd. Ik heb wel veel instrumenten om al mijn stijlen te kunnen brengen; naast gitaar, piano en mondharmonica heb ik ook een synthesizer en een drumcomputer mee voor de meer dansbare nummers.”

Speciale binding met Amsterdam

“Ik heb zeker binding met Amsterdam. Ik voel mij een Amsterdammer. Ik heb het merendeel van mijn leven in het centrum van Amsterdam gewoond, ik heb er gestudeerd en ik heb er mijn muzikale carrière vanuit opgebouwd. Ook voel ik een verbintenis met de waarden waar Amsterdam door de eeuwen heen mee is geassocieerd, zoals vrijheid van ideeën en levensovertuigingen, zelfbeschikkingsrecht en toegankelijkheid.”

Wil je je nieuwe album ‘Hemellichamen’ eens toelichten?

“Het is een heel gevarieerd album, zowel emotioneel als muzikaal. Het is ook erg eigen, dat wil zeggen dat het geluidspalet helemaal voortkomt uit mijn eigen visie op muziek. Ik hoop dat het een toegankelijk maar ook diepgaand album is. De ontvangst was heel goed; zowel fans als pers zijn enthousiast.”

Wat staat er nog meer op het programma in 2022?

“Ik heb veel clubshows, waaronder dus Paradiso, een aantal festivals, ik sta op De Parade en heb daarnaast schnabbels. Kortom, veel optreden. Daarnaast wil ik mijn tijd besteden aan het schrijven, niet alleen liedjes maar ook literair proza. Ik ben me ook steeds meer aan het toeleggen op instrumentale elektronische dansmuziek. Kortom, spelen, schrijven en house maken.”

Heb je een bijzondere band met ‘De Paradiso’?

“Ja, net als Amsterdammer. Ik vind de geschiedenis van Paradiso, dus ook van vóór dat het een poppodium werd, ook interessant. Ik weet ook dat Piet Paaltjens er heeft gesproken, en ik las laatst in de biografie van Nescio dat hij er als tiener ook kwam. Dat fascineert me enorm.”

Het fanclubblaadje

“Die is exclusief verkrijgbaar bij optredens, dus niet online of te kopen of bestellen. Het is een intiem blaadje, gemaakt door artiest Joris Anne, een grote fan en verzamelaar van mij. Er staan interviews in met mijn familieleden, maar ook quizzen en exclusieve weetjes.”

Wat is het mooiste dat je tot dusverre in je muzikale carrière hebt meegemaakt?

“Ik denk toch de optredens in het algemeen, de tours. Dat vormt voor mij de kern van wat ik doe, meer nog dan de songs bijna.”

Je bent singer/songwriter heb je altijd al gevoeld dat hier je passie ligt?

“Nee, ik ben pas laat begonnen met zingen en liedjes schrijven, pas aan het eind van mijn studententijd. Maar toen voelde ook wel gelijk dat ik me hieraan moest en wilde toewijden. Daarvoor had ik vage toekomstvisioenen van mezelf als docent of wetenschapper.”

Slotwoorden

“Ja, graag zou ik iedereen uitnodigen bij deze om langs te komen bij mijn show!”

VTA bedankt Lucky Fonz III voor zijn tijd en antwoorden. We wensen hem en zijn fans op 11 juni een mooie avond in De Paradiso toe!

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam