Het verhaal achter Muziekgroep BuBo

“Muziekgroep BuBo is in 1955 opgericht. Allereerst als drumband met activiteiten op straat, maar door het verminderen van het aantal leden is de groep in 1999 overgeschakeld naar een ander instrumentarium en geven ze alleen nog maar zittende concerten. Ons bestuur bestaat uit 5 leden van de muziekgroep, allen vrijwilligers. Wij repeteren in het restaurant van een verzorgingshuis in Amsterdam”, vertelt Gonnie van Bommel namens Muziekgroep BuBo. Rik Verkaik van Vrije Tijd Amsterdam stelde een aantal vragen op zoek naar het verhaal achter deze Amsterdamse muziekgroep.

Wie is de dirigent van Muziekgroep BuBo en wat is zijn achtergrond?

“De dirigent van onze muziekgroep is mevrouw Gonnie van Bommel, die op 10-jarige leeftijd bij de BuBo is begonnen en daar na enige jaren tamboermaitre werd en dat altijd is gebleven. Daarna werd zij onze dirigent. Zij heeft bij diverse muziekverenigingen les gegeven en speelt zelf ook nog in een harmonie en als invalster bij een seniorenorkest. Door middel van cursussen heeft zij zich muzikaal ontwikkeld en zij bewerkt ook alle muziekstukken voor onze muziekgroep.”

Foto via Muziekgroep BuBo

Uit welke instrumenten bestaat het orkest?

“Het orkest heeft als hoofdgroep 8 dwarsfluiten die worden ondersteund door 2 klarinetten, 2 tenorsaxen, 1 F-hoorn, 1 bariton, 1 trombone, 1 keyboard, 1 marimba, 2 lyra’s, 1 basgitaar en 4 slagwerkers. Een ietwat ongebruikelijke bezetting in de muziekwereld.”

Heeft het orkest nog leden nodig voor het spelen van een bepaald instrument?

“Wij kunnen altijd aanvulling gebruiken op de genoemde instrumenten, vooral fluiten, F-hoorn en bariton.”

Wat betekent muziek voor u?

“Muziek is belangrijk voor de saamhorigheid, je doet iets met z’n allen. En we zijn altijd heel blij als bezoekers na een concertje aangeven dat ze hun problemen weer even hebben kunnen vergeten en mee konden zingen met onze muziek. Muziek maken is ook goed voor de hersenen is bewezen.”

Het verhaal achter Muziekgroep BuBo
Foto credits: Muziekgroep BuBo

Waar worden de optredens gegeven?

“Vooral in verzorgingshuizen, maar ook op pleinen en bijvoorbeeld in de Meervaart in Amsterdam. Wij zijn voor iedereen bereid om een concert te geven als het in onze mogelijkheid ligt.”

Zijn er nog speciale verhalen en hoogtepunten?

“Wij zouden afgelopen maart 2020 ons 65-jarig bestaan groots vieren maar helaas is dat door de corona niet doorgegaan. Veel muziekverenigingen in Amsterdam zijn helaas verdwenen maar gelukkig is de BuBo nog steeds present en we hopen het nog vele jaren vol te houden.”

Hoe doorstaat Muziekgroep BuBo de corona-crisis?

“Wij hebben vanaf juli 2020 nog enkele weken gerepeteerd maar na 10 december 2020 zijn de repetities weer gestaakt. De leden zien reikhalzend uit naar de eerste repetitiemogelijkheid maar we zijn bang dat dat nog wel even op zich laat wachten. Maar de leden zijn nog steeds optimistisch.”

Is er bij Muziekgroep BuBo ook tijd voor gezelligheid met een hapje en een drankje?

“Jazeker, altijd na de repetities of na een optreden. We hebben ook activiteiten buiten het muziek maken om zoals onder andere fietstochten, studie weekenden in een natuurvriendenhuis, knutselmiddagen, BBQ enz.”

Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

“Wij hopen nog lang met z’n allen te kunnen musiceren. Het geeft ons zelf veel voldoening, maar we doen er ook bijvoorbeeld bewoners van een verzorgingshuis veel plezier mee als we muziekstukken spelen die ze herkennen en mee kunnen zingen. Hun dankbaarheid geeft ons een goed gevoel en weer energie voor een volgend concert”, laat Gonnie van Bommel ten slotte namens Muziekgroep BuBo weten.