Het verhaal achter DJ School Amsterdam

“DJ School Amsterdam is een begrip in de internationale dance wereld en loopt wereldwijd al ruim een decennium voorop als het gaat om DJ-educatie. Het instituut hield honderden eigen clubavonden en leverde talloze professionals af aan de ‘scene’. Met meer dan duizend cursisten per jaar worden we dan ook vaak omschreven als ‘het Ajax van de dance’. Nergens wordt het vak DJ zo wetenschappelijk benaderd als in de fraaie clubruimtes van de school die is gevestigd in de Q-Factory in Amsterdam-Oost”, vertelt Olivier Meijs, één van de oprichters van DJ School Amsterdam. VTA ging op zoek naar het verhaal achter de Amsterdamse DJ School.

Muzikale beleving

Met de ‘Big Four’ leermethode ontwikkelde de school als eerste DJ-leerinstituut in de wereld een concrete, transparante manier om DJ te kunnen worden. Deze manier van werken heeft op vele instituten navolging gekregen en de docenten van de DJ School gaan dan ook de hele wereld over om hun didactische kennis te delen met muziekinstituten van alle niveau’s. Het doel van DJ School Amsterdam is om zo veel mogelijk mensen een mooie muzikale beleving te doen ervaren. Het motto is dan ook ‘discover, develop, share’.

Twee Amsterdamse broers

“De school is opgericht door de Amsterdamse broers Roeland en Olivier Meijs. Zij waren vele jaren lang zelf professioneel DJ en clubavond organisators en werden solo en als duo veelvuldig geboekt als allround DJ’s voordat ze in 2008 besloten om hun kennis en succesformule te gaan delen in de vorm van een school.”

Individuele lessen

“Alle lessen van DJ School Amsterdam zijn 1-op-1 en dus individueel. Dat is volgens de school de enige manier om het vak tot op professioneel niveau te kunnen leren. Iedereen met liefde voor muziek kan instromen. Voor de professionele DJ/Producer-tak is een instroomeis. Maar niet voor alle basis lessen in DJ’en of Produktie.”

Het verhaal achter DJ School Amsterdam

Verschillende activiteiten

“Er is voor ieder wat wils: 1-op-1 DJ les voor volwassenen en aparte pakketjes voor kids. Voor Producer geldt hetzelfde. Verder worden er vele soorten uitjes gemaakt naar de DJ School: van kinderfeestjes en vrijgezellendagen tot teambuilding uitjes en inspirerende seminars voor bedrijven waarbij de DJ-leermethode als leidraad geldt voor nieuwe inzichten in het functioneren van een bedrijf of afdeling.

Daarnaast is DJ School Amsterdam een belangrijke bron van talenten voor vele bars, clubs en feesten waar een kwalitatief sterke artiest nodig is die wordt geboekt via de DJ School boekingstak.”

DJ’s en Producers

“De bekendste die uit onze DJ school zijn voortgekomen zijn R&B-ster Nafthaly Ramona, Drum ‘n’ Bass DJ/Producer Edlan en EDM-DJ Dina van Diest. Die begonnen allemaal ‘op nul’ bij ons en staan nu al enige jaren op de grootst denkbare podia voor DJ’s in hun scene.

Maar, het meest trots zijn we op het enorme hoeveelhgeid DJ’s dat minder high-profile werk doet maar wel in grote getalen het algehele niveau van draaien optilt in clubs, bars en alle soorten dansgelegenheden, omdat ze bij ons het bewustzijn hebben meegekregen wat ervoor nodig is om écht goed in je vak te zijn.”

Toewijding en liefde

“Net als in vele beroepen kom je heel ver als je met veel toewijding en liefde volhardt in je hobby of beroep. WIj zien dat vooral vastberadenheid nodig is om enige mate van ‘succes’ te hebben. Talent is alleen een meerwaarde wanneer je de lat heel hoog hebt liggen. Maar zelfs in de absolute top zijn er heel veel andere facetten dan ‘talent’ nodig om het verschil te maken met de rest.”

Mooie hoogtepunten

“We hebben heel veel mooie momenten mogen meemaken. Klein geluk is iedere keer dat een leerling die ‘op nul’ begon een paar maanden later met knikkende knieeen in volle een discotheek een fantastisch optreden geeft. We zijn vaak op landelijke televisie en radio geweest en hebben geweldige eigen feesten gehouden met Amsterdam Dance Event bijvoorbeeld.

Of een filmpje doorgestuurd krijgen van een leerling die met Tiesto staat te draaien. En het reizen naar andere wereldsteden waar je je kennis mag delen over het opleiden van DJ’s en Producers omdat we daarin voorop lopen, is een hele mooie bevestiging dat we op de goede weg zijn als bedrijf.”

Improvisatie door Corona

“We houden ons ‘netjes’ aan de regels. En omdat we altijd al 1-op-1 les gaven gaat veel daarvan gewoon door. De Producer lessen gaan voor het grootste deel online. En daar hebben we inmiddels heel snel veel ervaring mee opgedaan.”

Slotwoorden

“Het leven is kort dus geniet er van”, laat Olivier Meijs ten slotte namens DJ School Amsterdam weten.

Lees ook: SemiFest Live bouwt thuisfeest met dikke line-up: ‘van HipHop tot Techno’