Gewoon Homo

“Tijdens de podcast ‘Gewoon Homo’ praten wij over hoe het is om ‘gewoon’ jezelf te kunnen zijn. Sommige dingen zijn voor ons minder vanzelfsprekend dan je soms zou denken. Zo is hand in hand lopen over straat nog altijd lastig en kan je niet zomaar naar elk land op vakantie. Nadat je uit de kast bent gekomen, denken veel mensen dat je er dan bent. Het is inderdaad het einde van een lange interne reis, maar dan begint het eigenlijk pas. In onze podcast willen we daarom verschillende onderwerpen bespreken om bewustwording te creëren, niet alleen onder hetero’s maar ook bij iedereen die valt onder de LHBTI+, of zoals wij het noemen: het regenboogalfabet”, vertellen Barry Beijer en Danny Houtkooper, de bedenkers en makers van de podcast ‘Gewoon Homo’. VTA stelde een aantal vragen.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een podcastserie te gaan maken?

“We hadden allebei het boek Confettiregen van Splinter Chabot gelezen. Ondanks dat wij al heel lang uit de kast zijn, kwamen we erachter dat we sommige dingen onderling nooit hadden besproken. Wat gek is, omdat we al 20 jaar beste vrienden zijn. Ook viel het ons op dat veel heterovrienden schrokken van bepaalde zaken die voor ons heel logisch waren. Met onze podcast willen we dat er een gesprek ontstaat, zodat mensen elkaar beter kunnen begrijpen.”

Hoe zijn de eerdere afleveringen ontvangen door het publiek?

“We hebben ontzettend veel reacties gekregen! Jongeren die nog in de kast zitten, die door onze gesprekken merken dat het minder moeilijk hoeft te zijn dan ze denken. Opa’s en oma’s die vertellen hoe trots ze zijn op hun kleinkind die homo is. Moeders die laten weten dat ze elke week met hun kind luisteren. Een hetero jongen die net heeft gehoord dat zijn beste vriend homo is en er meer over wil leren. Echt geweldig om te merken hoe breed het wordt opgepikt.”

Kunnen jullie inhoudelijk iets over eerdere (of toekomstige) afleveringen vertellen? De meest bijzondere gesprekken?

“In ons eerste seizoen hebben we vooral onderwerpen besproken die dichtbij ons liggen zoals bijvoorbeeld onze coming out, liefde en homogeweld. In het tweede seizoen gaan we in gesprek met anderen, om te kijken hoe het voor hen is om deel uit te maken van het ‘regenboogalfabet’. Zo praten we onder andere met iemand die non-binair is, een dragqueen, een homostel met kinderen, en ook met iemand die 72 is en nog in de kast zit. Daarnaast hebben we ook een gesprek gehad met onze beste vriendinnen en ook met onze eigen vaders. Heel bijzonder!

Het gesprek met Jules is voor Danny een van de mooiste afleveringen. Jules is non-binair en die term is voor velen misschien nog niet zo bekend. Hij vertelde ons diens reis en dat gaf prachtige inzichten. Inzichten die wellicht niet alleen voor Danny, maar voor heel mensen, stof tot nadenken geeft.

Barry was vooral erg onder de indruk van de 16-jarige Kyell. Hij kwam op zeer jonge leeftijd al uit voor zijn geaardheid en staat enorm sterk in het leven.”

Wat is het leukste moment tot nu toe terugkijkend op alle afleveringen?

“We hebben al zoveel bijzondere momenten meegemaakt! Het was fantastisch toen we genomineerd werden voor een Online Radio Award, maar het leukste voor ons zijn alle reacties. Toen we begonnen zeiden we tegen elkaar dat we al blij zouden zijn als we één iemand hiermee konden helpen. Nu zijn we een jaar verder en zit onze inbox vol met mensen die zeggen dat ze er iets aan hebben gehad, en dat zijn niet alleen homo’s. Alles komt voorbij en dat is heel waardevol.”

Hebben jullie al onderwerpen verzonnen voor de toekomst?

“Er is nog zoveel om over te praten. Het ‘regenboogalfabet’ lijkt soms eindeloos en ingewikkeld, maar het gaat wel over mensen met hun eigen ervaringen en verhalen. Verhalen waarin anderen zich kunnen herkennen en waardoor ze zich minder alleen hoeven te voelen. Er zijn bijvoorbeeld beroepen waarin mensen (nog) niet zichzelf kunnen zijn zoals in het profvoetbal. Er zijn jongens die gevlucht zijn uit landen waar ze niet zichzelf kunnen zijn omdat ze met de dood bedreigd worden. Zo zijn er nog eindeloos veel onderwerpen die we nog niet besproken hebben.”

Wat zijn de sterke punten van Barry Beijer?

Danny: “Barry is iemand die er graag voor anderen wil zijn. Iemand die op zijn manier strijdt tegen ongelijkheid. Ik ben misschien meer iemand die sommige dingen iets te snel van me af laat glijden, maar Barry is niet bang om te zeggen waar het op staat. Iets wat ik bewonder in hem en waar ik misschien wel meer een voorbeeld aan kan nemen.”

Wat zijn de sterke punten van Danny Houtkooper?

Barry: “Danny kan enorm goed zorgen dat mensen zich op hun gemak voelen. Dat maakt de gesprekken heel ontspannen. Hij overziet de situatie snel en er zijn maar weinig mensen die me zo kunnen laten lachen als hij doet.”

Nog iets toe te voegen?

“Wij gaan met z’n tweeën niet de wereld veranderen, maar hopelijk dragen we iets bij aan de generatie die komen gaat, zodat zij altijd kunnen zijn wie ze willen zijn”, laten Danny en Barry ten slotte namens de podcastserie ‘Gewoon Homo‘ weten.