Grande Finale Ouderen Songfestival 2021 alsnog van start
Halve finale 30e editie Posthuis Theater Heerenveen duo Bill Monsour|Hans de Ruiter | @Willemijn Ploem

De 30e editie van het Ouderen Songfestival gaat eindelijk richting apotheose. Na een kennismaking, zeven voorrondes en twee halve finales bleven zeventien finalisten over. 12 december 2021 zouden ze in de Grande Finale staan. Maar helaas, corona stak er een stokje voor. Gelukkig kon de jubileumfinale verplaatst, deze vindt nu plaats op zondagmiddag 22 mei in het DeLaMar Theater te Amsterdam.

Begeleid door het achtkoppige Ouderen Songfestival Orkest onder leiding van pianist en arrangeur Kees van Zantwijk zingen de finalisten zondagmiddag 22 mei hun zelf gekozen lied. Het belooft een middag vol muzikale afwisseling. Van stevige rockmuziek tot ingetogen klassieke zang, van uitbundige operette tot intieme kleinkunst. Engels-, Italiaans-, Duits-, Nederlandstalig repertoire en net als in 2019 een Friestalig nummer. Ook wordt een prachtig Oekraïens lied gezongen. Door de Oekraïense Inna van der Velde-Tishchenko die al jaren succesvol deelneemt aan het festival. Meestal met een lied uit haar moederland.

Het Ouderen Songfestival begon ruim dertig jaar geleden heel klein in Amsterdam. Inmiddels bestrijkt het festival het hele land. Maar de Grande Finale is en blijft een Amsterdams feestje. Daarom staan de zeventien finalisten 22 mei op het podium van het hoofdstedelijke DeLaMar Theater. Zestien finalisten zijn aangewezen door de jury onder voorzitterschap van Ben Lansink (Open BAC), de zeventiende door artistiek leider en pianist Kees van Zantwijk. De wildcard heeft hij na afloop van de tweede halve finale uitgereikt aan nieuwkomer Caren Polderman uit Oudorp.

Met zijn 86 jaar is Delftenaar Ferry Verschuyl de oudste finalist. Hij is een bekend gezicht bij het Ouderen Songfestival, het is zijn zeventiende deelname. Regelmatig wist hij de finale te bereiken en een prijs in de wacht te slepen. De jongste finalist is de Uithoornse Joki Beerendonk. Zij doet voor de tweede keer mee, zowel toen als nu met een finaleplaats als (voorlopig) resultaat.

Sinds een aantal jaren is twee maal deelnemen aan dezelfde editie mogelijk, als solist én als duo of trio. Voor de eerste keer staan twee zangers in de finale die zowel een solo als een duet zingen, Luc Runderkamp uit Muiderberg en de Amsterdammer John Spoel,

Op zondagmiddag 22 mei strijden zeventien finalisten om de eerste, tweede en derde vakjuryprijs en de Hans Martinusse Amsterdam publieksprijs. Ook de internetprijs wordt dan uitgereikt. Al is al bekend wie deze heeft gewonnen. Tot de laatste seconde van 2021 kon online via www.ouderensongfestival.nl worden gestemd. Zowel Wytse Hospes uit Tersoal als Joki Beerendonk uit Uithoorn zijn met precies hetzelfde aantal stemmen de internetwinnaars van de 30e editie.