Musea in Amsterdam: Expositie ‘Connecting Time’ in Moco Museum

Musea in Amsterdam: Expositie 'Connecting Time' in Moco Museum
Credits: Daniel Arsham

Musea in Amsterdam: Expositie ‘Connecting Time’ in Moco Museum

‘Daniel Arsham vangt verleden, heden en toekomst in fictieve archeologie’

Wie de komende maanden het Moco Museum binnenstapt, waant zich voor even in een verdraaide werkelijkheid. De New Yorkse kunstenaar Daniel Arsham verbindt in elf getransformeerde ruimtes het verleden, heden en de toekomst, wat zorgt voor een absurde beleving voor de bezoeker. In de solo-expositie ‘Connecting Time’ komen verschillende disciplines samen: architectuur, design, mode, beeldhouwkunst, film en fine art. Arshams fascinatie voor popcultuur, sport en de invloed van archeologie komen tot uiting in diverse objecten en symbolen die versteend en geërodeerd zijn weergegeven. De expositie is tot eind september 2019 te zien. Het Moco Museum is het eerste museum in Nederland dat werk van Arsham presenteert.

‘Connecting Time’ is een retrospectieve expositie met werken van Arsham uit zijn gehele carrière. Ook is er nieuw werk, zoals de Calcified Room, exclusief gemaakt voor het Moco Museum. Doordat alledaagse objecten verkalkt zijn weergegeven pendelen de bezoekers tussen het verleden en het ‘nu’. Architecturale interventies die bezoekers in eerste instantie als ‘gangbaar’ beschouwen, vormen door een subtiele verdraaiing een surrealistische omgeving.

Het concept van fictieve archeologie staat centraal in het werk van Arsham. In ambigue installatieruimtes komen kunst en archeologie samen en worden verleden, heden en toekomst met elkaar verbonden. Objecten uit het millennial tijdperk, zoals laptops (Eroded Laptops) en cornflakes-verpakkingen (Cereal Box) zijn weergegeven in verkalkte en geërodeerde vorm. Het toont hoe hedendaagse, voor velen herkenbare voorwerpen er over honderden jaren uitzien. Ook sportitems, zoals de Miami Heat Jacket, en dierlijke karakters, zoals Eroded Pluto Dog, lijken te zijn opgegraven op een archeologische vindplaats. Ze laten de toeschouwer stilstaan bij de waarde van deze objecten nu en hoe deze in de toekomst beschouwd worden – net als de relieken uit Romeinse tijd die nu in musea wereldwijd getoond worden. Ook vraagt het om bewustwording over het effect van technologische ontwikkelingen, die ervoor zorgen dat bepaalde voorwerpen langzaam maar zeker zullen verdwijnen.

Daarnaast speelt architectuur een belangrijke rol. De fascinatie hiervoor ontstond in Arshams jeugd, toen hij geconfronteerd werd met de verwoestende kracht van een orkaan. Wat overbleef waren slechts de architecturale geraamtes. Eroded Wallpaper bestaat uit een aangetaste witte muur met scheuren die duiden op een staat van verval. Door erosie zijn delen weggevaagd en is de ondergelegen minerale kern zichtbaar. Vulkanisch as, pyriet, seleniet en kwarts ontspruiten als schimmels.

De versmelting van architectuur en kunst is ook in andere werken terug te zien. Arsham experimenteert met de tijdloosheid van symbolen en gebaren in culturen, zoals in het werk Falling Clock. Museummuren komen tot leven met de ‘elastische’ wandinstallatie Corner Knot. Het werk trekt vaste vormen in twijfel en roept op tot nadenken over de eigenschappen van materialen en structuren. Hiding Figure toont een persoon achter een gordijn. De geplooide stof is geïnspireerd op de draperietechniek afkomstig uit de oude Griekse beeldhouwkunst. Arsham vangt de fijne textuur van stof in steen.

De nooit eerder vertoonde interactieve installatie Calcified Room laat een moderne, huiselijke setting zien, gevuld met mid-century design dat door de unieke vormgeving versteend lijkt. Het verkalkte interieur van de kamer doet denken aan de binnenkant van een grot bedekt met mineralen, of de door lava behouden stad Pompeï, die na de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius werd bedolven onder het vulkanische as en hierdoor perfect bewaard bleef. De meubels, wanden en persoonlijke spullen in deze kamer zijn gefossiliseerd door een gebeurtenis die misschien wel net zo gewelddadig en onverwacht was als in Pompeï of juist door een langzaam en geologisch proces zoals de formatie van een grot. De installatie is speciaal gemaakt voor het Moco Museum.

Amethyst Ball Cavern is een ruimte waarvan de muren en het plafond volledig bedekt zijn met honderden tennis- en volleyballen, die op verschillende plekken zijn afgebrokkeld en zijn bedekt met amethistkleurig stof. Het doet denken aan een grot waarvan de binnenkant bedekt is met kristal en die ieder moment in zou kunnen storten. Drie lichtgevende basketballen – door Arsham “future relics” genoemd – hangen er als lampen tussen, glinsterend door de amethist coating. Het schijnsel benadrukt de langzaam vervagende contouren. In een spiegel ziet de bezoeker zichzelf terug in het kunstwerk, wat zorgt voor een persoonlijke interpretatie. Het werk symboliseert het verstrijken van de tijd, de vluchtigheid van het leven, en daagt uit om na te denken over ‘leven in het nu’.

Deze expositie wordt georganiseerd in samenwerking met Daniel Arsham en in partnerschap met Galerie Perrotin en Galerie Ron Mandos.

Over Daniel Arsham

Het werk van de in New York woonachtige Daniel Arsham (Verenigde Staten, 1980) verkent de diverse disciplines van architectuur, design, beeldhouwkunst, film en fine art. Begonnen als succesvol podiumontwerper, werkte hij al snel – vanuit zijn eigen architectenbureau Snarkitecture – samen met gerenommeerde kunstenaars, muzikanten, designers en merken. Zo is hij de eerste en enige ‘artist in residence’ van Adidas en kreeg hij veel bekendheid door zijn recente samenwerking met Pharrell Williams. Centraal in zijn werk staat het concept van fictieve archeologie. Hij creëert onder andere dubbelzinnige ruimtes en situaties en verbindt verleden, heden en toekomst door objecten uit het millennial-tijdperk versteend te presenteren. Ook experimenteert hij met de tijdloosheid van symbolische objecten en gebruiken uit verschillende culturen. Arshams werk is wereldwijd beloond met prestigieuze prijzen, en tentoongesteld in onder andere PS1 in New York, Museum of Contemporary Art in Miami, Athens Biennale, New Museum in New York, Contemporary Arts Center Cincinnati, SCAD Museum of Art, Carré d’Art de Nîmes en High Museum of Art in Atlanta GA.

Over Moco Museum

Sinds de opening van het Moco Museum in 2016, laat het museum iconische werken zien van bekende internationale kunstenaars. Naast de MoCollection en de werken van de grote publiekstrekker Banksy die permanent te zien zijn, presenteerde het museum solo-exposities van Andy Warhol, Salvador Dalí, Roy Lichtenstein en ICY & SOT. Van 18 januari tot en met 30 september 2019 zijn de werken van Daniel Arsham te zien. De visie van het museum is vooral gericht op het uitlichten van radicale leiders en influencers van moderne kunststromingen (zoals Street- en Pop Art). Het Moco Museum – een particulier initiatief van Lionel en Kim Logchies – is gevestigd in Villa Alsberg aan het Museumplein en verwelkomt jaarlijks ruim 550.000 bezoekers.

vrijetijdamsterdam.nl

PS Volg ook ons blog musea in Amsterdam