STEFANO KEIZERS LAAT PUBLIEK IN VERWARRING EN CHAOS ACHTER IN BIZARRE SHOW
Het Amsterdam Kleinkunst Festival speelt zich dit jaar veel af in het Theater Bellevue. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Afgelopen vrijdag en zaterdag mocht Stefano Keizers zijn talenten tonen op het podium van Theater Bellevue. De voorstelling ‘Erg heel’ maakt deel uit van het Amsterdam Kleinkunst Festival. Bij binnenkomst van de kleine zaal zit Keizers al op zijn gemak het publiek te observeren. Van spanning lijkt geen enkele sprake. De show begint met een alternatieve ‘lapdance’ gericht aan een vrijwilliger, begeleid met zang (Pointer Sisters – Fire) van de kleinkunstenaar zelf. Vervolgens maakt hij in PowerPoint het programma van de voorstelling bekend.

Keizers heeft zichzelf in ons “koude kikkerlandje” definitief op de kaart gezet met zijn optredens in De Slimste Mens. Daarmee creëerde hij veel publiciteit omtrent zijn persoon. De geboren Kameroener kwam scherp voor de dag en baarde opzien met zijn extreme (a-)modieuze creaties. Ongetwijfeld getriggerd door de aanwezigheid in het televisieprogramma boort hij zodoende een nieuw publiek aan. Een publiek dat werkelijk geen idee heeft wat hen te wachten staat…

Keizers is geen man van de kant-en-klare grappen. Voor buikpijn van het lachen hoef je niet bang te zijn. Het doel van de cabaretier lijkt het zaaien van ongeloof en verbazing en het creëren van onrust in de hoofden van de mensen: ‘wat gebeurt hier allemaal’. Stefano, die bureaucratisch droomt, heeft verscheidende skills, is van alle markten thuis. Zo geeft hij een spectaculaire danspartij weg op Beyoncés Say My Name, vertelt het aangrijpende verhaal van Dr.Oetker en interviewt hoogst ongemakkelijk een dame uit de zaal. Alle elementen worden uiteraard omlijst met verschillende kledingwissels. Zijn monotone stemgeluid met specifieke klemtonen is sfeerbepalend.

Een prominent moment dat voor vertwijfeling en verdwaasde blikken zorgt is de backstagerondleiding. De mensen op rij 3 krijgen de eer om onder begeleiding van Stefano himself een kijkje te nemen achter de coulissen. Zal ‘ie het echt doen? Ja dus. Keizers, die ooit een Chinese fabriek in keramiek bezat, verdwijnt met de gasten de kleedkamers in. Het overige deel van het publiek kijkt elkaar aan. Ondertussen wordt een video van Youp van ’t Hek afgedraaid. Het tafereel duurt bijna 10 minuten. Na deze onderbreking pakt de kleinkunstenaar de draad weer op.

Keizers belicht onder meer de hoogtepunten uit de Slimste Mens, waaronder de tongzoen met Philip Freriks – “De achtergebleven huidschilvers waren minder fijn” -. De uitzending maakte nogal uitgesproken reacties los bij vrouwen, die uitvoerig besproken worden. Verder zingt hij het gevoelige ‘Huis van Tina Turner’. Een Q en A met Stefano wordt abrupt afgekapt door de regisseur, die overigens tijdens de show meerdere malen onderuit gaat. Pauze.

Na de onderbreking een andere setting. Keizers, in een vorig leven nog Gover Meit hetend, neemt plaats als frontman in zijn postpunkband Longsy. Eén nummer spelen past zeker in deze ‘rommelige’ performance, echter een hele setlist afwerken van overigens niet onaardige (als je van het genre houdt), maar vrij ontoegankelijke songs, is vrij opzienbarend. Een zwaar beschonken persoon uit het publiek uit uiteindelijk commentaar en betreedt later nog (gespeeld) ‘woest’ het podium. Keizers druipt af en verschijnt nog even in blote bast bij de uitgang om aan te geven dat de voorstelling echt ten einde is.

Het betekent een zeer chaotisch slot in een verwarrende show. Erg origineel en tamelijk absurdistisch. Een deel van het publiek dat, door de Slimste Mens, ongetwijfeld andere verwachtingen had, zal mogelijk teleurgesteld zijn. Het echte lachen ontbrak, maar een bizarre performance was het zeker. Of hij met een dergelijk optreden wegkomt in de grotere zalen in het najaar is de vraag. In de knusse setting van Klein Bellevue in ieder geval wel. Maar het was dan ook een Xtreme Try-Out. De voorspelde ‘multidisciplinaire experience’ (verhalenverteller, troubadour, danser, Jeroen Pauw, rockartiest) heeft het publiek in ieder geval ervaren. Stefano Keizers blijft een mysterie dat waarschijnlijk nooit ontrafeld zal worden.

Geschreven door: Eelko Mink

Van de redactie:

Eelko Mink is Amsterdam-kenner en schrijft voor Vrije Tijd Amsterdam onder meer over cultuur en uitgaan in de stad.

vrijetijdamsterdam.nl

Volg ons op Snapchat: vrijetijdams

    Bij Vrije Tijd Amsterdam krijg je korting op de mooiste lokale initiatieven. Iedere maand hebben we de beste acties.
    Deze keer: 20% korting bij Amsterdenim!

Koop Amsterdamse denim met maar liefst 20% korting!

Exclusieve kortingen via Vrije Tijd Amsterdam

Gebruik de kortingscode VTA20 en krijg 20% korting op je aankoop bij Amsterdenim.

Pak nu je korting