Publiek de Balie vermaakt met DIEGO MARADONA

Publiek op tribune de Balie vermaakt met DIEGO MARADONA
Foto: Eelko Mink

Publiek de Balie vermaakt met DIEGO MARADONA

In De Balie genoten voetballiefhebbers woensdagavond van de documentaire DIEGO MARADONA. De Balie pakte speciaal uit door David Endt na afloop zijn licht te laten schijnen over de film en zijn ervaringen met de Argentijnse vedette. De Nederlandse première vond maandag onder toeziend oog van regisseur en Oscarwinnaar Asif Kapadia plaats in het Olympisch Stadion.

Diego Maradona is een nieuwe film van Oscarwinnaar Asif Kapadia (Amy), gemaakt aan de hand van meer dan 500 uur aan archiefmateriaal. De film laat een uniek portret zien van een fantastische voetballer die voor velen zelfs als god werd aangezien. Daarentegen schets de documentaire ook de keerzijde van alle roem.

In de documentaire is onder andere te zien dat Maradona op 5 juli 1984 als 23-jarige speler voor een recordbedrag bij SSC Napoli wordt binnen gehaald. De club had voorheen nooit een groot toernooi gewonnen, en verlangde naar succesvolle momenten. De Argentijnse sterspeler trok Napels naar hun eerste kampioenschap ooit, en werd door velen aanbeden.

Helaas raakte de ex-Napoli voetballer in aanraking met de slechteriken uit de Italiaanse stad. Gevolg een heftige cocaïne verslaving. Nadat Maradona met Argentinië, tijdens het WK in 1990 Italië had uitgeschakeld, en later werd gestraft na een dopingcontrole, volgde er uiteindelijk een trieste uittocht van de Argentijnse vedette.

Na de vertoning bij De Balie ging programmamaker Sherin Seyda in gesprek met David Endt, sportjournalist, schrijver en voormalig teammanager van AFC Ajax. Endt ontmoette Maradona ooit in Amsterdam, en beleeft daaraan mooie herinneringen. Daarnaast zag hij ‘pluisje’ nog vele malen in actie.

Vanaf donderdag 8 augustus is de documentaire in meerdere Amsterdamse bioscopen te zien. En, een bezoekje is van harte aan te raden.

vrijetijdamsterdam.nl