Cinetol: van een literaire Macaulay Culkin tot Chinese post-punk in nostalgische buurthuissfeer
Cinetol!

Cinetol: van een literaire Macaulay Culkin tot Chinese post-punk in nostalgische buurthuissfeer

De Pijp zit vol gezellige kroegjes, hippe eettentjes en trendy wijnbarretjes. Maar waar vind je nog die ouderwetse knusse huiskamersfeer? In een tamelijk onbekend gedeelte van de Diamantbuurt is een voormalige buurthuis uitgegroeid tot culturele broedplaats Cinetol. En onbekend maakt onbemind. Tijd dus dat deze ultieme vrijetijdsparel op de kaart wordt gezet. Of is het verborgen karakter juist de kracht van deze locatie? “Please don’t come here! It’s a secret retreat that hardly anybody knows about”.

Cinetol presenteert haar publiek een heel divers aanbod. Alle kunstvormen zijn verenigd. Zo was er recentelijk een Macaulay Culkin-avond, een literair evenement geïnspireerd op de Home Alone-acteur. Poptempel Paradiso programmeert diverse opkomende artiesten op het kleine podium van de zusterlocatie. Dé kans om de sterren van straks in een bescheiden setting aan het werk te zien. Van jazz tot Chinese post-punk. Ook zijn er exposities en films – what’s, immers, in the name – te bezoeken. Zelfs voor borduursessies is ruimte. In de laid back Tolbar kun je lekker eten en een biertje doen.

Cinetol: van een literaire Macaulay Culkin tot Chinese post-punk in nostalgische buurthuissfeer

Cinetol ademt de losse sfeer van een rommelig studentenhuis. De professionaliseringsslag van grote broer Paradiso heeft hier nog niet plaatsgevonden. Bij Cinetol ga je nog een aantal decennia terug in de tijd. Je jas hang je zelf op in een provisorische garderobe. Er zijn kluisjes, maar de sleutel vraag je aan de bar in ruil voor borg. Na afloop krijg je netjes je tientje terug.

Het cultuurcentrum bevindt zich naast de karakteristieke voormalige bioscoop die dezelfde naam Cinetol draagt. Het filmhuis was heel lang geleden overigens een theosofische (‘wat is wijsheid mensen’) tempel en is later overgegaan in een vestiging van de Openbare Bibliotheek. Deze is sinds kort gesloten.

De romantiek komt je tegemoet als je voordeur bent gepasseerd

Cinetol doet wat stoffig aan, maar juist dat maakt de sfeer. Een echte ‘hidden gem’. De romantiek komt je tegemoet als je de voordeur bent gepasseerd. Voor een heerlijke avond muziek, kunst, literatuur of gewoon een lekkere ‘tolsti’ in het eetcafé ben je in de Tolstraat dus aan het juiste adres. En als het zonnetje schijnt kun je er ook nog eens heerlijk op het terras zitten. “So please don’t come here…”

Geschreven door: Eelko Mink

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel:

Nederrocker Jerry Hormone laat zich niet temmen in Cinetol