Boeiende stand-up comedy walk door straten Amsterdam

Boeiende stand up comedy walk door straten Amsterdam

Boeiende stand-up comedy walk door straten Amsterdam

Geen eindeloos gegaap tijdens een saaie toeristen wandeling door de stad. Wél anderhalf uur spierpijn van het lachen als je aan de zijde van een super grappige stand-up comedian, langs karakteristieke plekken in Amsterdam trekt. Ondernemers en comedy liefhebbers Erik en Laura woonden vorig jaar aan de Ouwezijds Voorburgwal, toen ze op het idee van een comedy walk kwamen. “We zagen iedere dag rondleidingen voorbij komen. Mensen hadden niet veel aandacht voor de gids en keken veel op hun telefoon. Toen zei Laura tegen mij als een stand-upper nou de rol van gids zou vervullen, dan zou het voor die mensen veel leuker zijn. Zo is het idee geboren. Een ‘comedy walk’ met als gids een stand-upper én ‘the city as a stage’.

De wandeling vindt plaats tussen ’t Spui en de Nieuwmarkt en duurt 1,5 uur. Boeiend voor toeristen en dagjesmensen, maar ook zeker voor Amsterdammers om hun stad vanuit een ander perspectief te zien. Elke komediant heeft zijn eigen verhaal en verzint een bijbehorende looproute. Wel worden doorgaans dezelfde unieke Amsterdamse gebouwen aangedaan, alleen verschilt de vertelling omdat de comedy ten allen tijde leidend is. “Je kunt het zien als een avondje ‘Boom Chicago’ of ‘Toomler’, alleen is het podium de straat in Amsterdam. Je leert een hoop nieuwe dingen over de stad, terwijl dat op een leuke manier verteld wordt. Amsterdammers die al meeliepen, willen vaak een tweede keer meedoen”, vertelt Erik enthousiast over het nieuwe initiatief in de stad.

Erik, zelf al ruim 25 jaar werkzaam als improvisatie comedian, vervolgt: “Naast het feit dat we gek zijn op ondernemen en stand-up comedian in het algemeen, vinden we het mooi bij te kunnen dragen aan werk voor ‘Stand Uppers’. “Het is vaak onwijs lastig om met comedy geld te verdienen. Dat is hartstikke zonde omdat deze groep artiesten enorm toegewijd zijn in comedy maken. Velen steken er enorm veel passie en liefde in. Dit project is echt ondernemen maar wel vanuit het sociale gevoel.

Sommige artiesten lukt het om er volledig van te kunnen leven maar een groot deel kan dit niet. Ter compensatie hebben ze allerlei bijbaantjes terwijl hun hart bij comedy maken ligt. Een van die baantjes is vaak het rondleiden van toeristen in de stad. Maar dan zonder hun eigen comedy verhaal.

Bij ons krijgen ze de gelegenheid stukken te spelen uit hun eigen stand up. Ze gaan dan op zoek naar leuke en logische haakjes in Amsterdam, die aansluiten op hun performance. Tot nu toe hebben we vanuit de stand up comedians louter positieve reacties gehad. Ze zijn blij dat ze geld kunnen verdienen met hetgeen ze het liefste doen. Met passie hun een eigen comedy verhaal opvoeren. De artiesten krijgen fair percentage van de kaartverkoop. Daarmee kunnen ze echt een behoorlijk inkomen genereren.

Op dit moment start er iedere zaterdag om 15:00 uur een comedy walk. Maar, we willen het snel uitbreiden naar meer dagen omdat de mensen tot nu toe heel enthousiast zijn. En er lopen nou eenmaal veel mensen in de stad die graag iets leuks willen doen. Per groep lopen er 20 tot 25 personen mee.”

Ondanks dat het bedrijf zich nog in de beginfase verkeert, zijn de twee comedy fans ook actief in het buitenland. “We zijn dit ook aan het opzetten in onder andere Washington en Berlijn. Daar voeren we gesprekken met comedians die we spotten. In Washington worden ze al gelopen en in Berlijn vinden in april twee try outs plaats. Daar willen we in mei live gaan. Dat is echt te gek.

In Duitsland was het super gaaf. Daar hadden we mooie gesprekken met een komediant en die bleek na enige ‘research’ in Duitsland net zo groot te zijn als Theo Maassen in ons land. Die man had op zijn YouTube kanaal rond de 4,5 miljoen views. Het leuke was dat hij liet doorschemeren razend enthousiast te zijn over dit nieuwe initiatief. Het zou fantastisch zijn als we dit gevoel ook in Amsterdam kunnen creëren”, laat Erik ten slotte aan VTA weten.

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl