Pride Amsterdam 2021: 'Voorbeschouwing Liefde en Lust tour in Kasteel Muiderslot'
Luchtfoto van het Muiderslot omringd door water. Foto: © Frenk Volt

Van 31 juli tot en met 8 augustus is het in de hoofdstad tijd voor Pride Amsterdam 2021. Ondanks dat de grote feesten zijn afgelast zijn er voldoende leuke dingen te doen tijdens Pride Amsterdam 2021. Zo kunnen belangstellenden in Kasteel Muiderslot deelnemen aan de Liefde en Lust tour. Vrije Tijd Amsterdam blikte alvast vooruit met rondleider en maker van de rondleiding Bjorn Storm.

Zou je allereerst Kasteel Muiderslot eens willen introduceren?

“Het Muiderslot is een ruim 700 jaar oud kasteel aan de monding van de rivier de Vecht. Ooit gebouwd als verdedigingsbouwwerk, maar later ook gebruikt als ambtswoning, legerkazerne, munitiedepot en gevangenis. Een van de bekendste bewoners is schrijver en dichter P.C. Hooft geweest. Tegenwoordig is het kasteel voor iedereen te bezoeken.”

Wat is jouw rol bij het museum?

“Ik geef rondleidingen aan alle denkbare groepen die het Muiderslot bezoeken. Daarnaast als educatiemedewerker bezig met het schrijven van rondleidingen, waaronder de Liefde en Lust tour.”

Wat is de Liefde en Lust tour?

“In de Liefde en Lust tour kom je alles te weten over liefde, seksualiteit, gender en het nachtleven in het verleden. Het fascinerende is dat deze thema’s op onwijs veel plekken in het kasteel zijn terug te vinden, maar dat we dat heel vaak niet zien. Zo bevatten talloze schilderijen expliciete seksuele symboliek zonder dat we dat door hebben. Daarnaast gaat het in de rondleiding over het bruisende nachtleven in het verleden en kijken we naar hoe mensen vroeger de ware liefde vonden.”

Hebben jullie een speciale binding met Pride Amsterdam?

“Wij zijn als rijksmuseum enorm bezig met nieuwe perspectieven en meerstemmige geschiedenis. Daar horen thema’s als gender, seksualiteit en identiteit ook bij, dat schurkt tegen de Pride aan. We willen dat iedereen zichzelf kan herkennen in de geschiedenis en de collectie van het Muiderslot. Ook een leuk feitje: directeur Annemarie den Dekker zit in de Kunst- en Cultuurcommissie van de Pride.”

Waarom is het leuk om aan de Liefde en Lust tour deel te nemen?

“Als je met de tour meegaat, hoor je allerlei dingen die je normaal nooit te weten komt over het leven op en rondom het Muiderslot. Het onderwerp van de rondleiding is in sommige aspecten tenslotte echt een verborgen geschiedenis. Daarnaast is het onderwerp van de rondleiding fascinerend en relevant. De thema’s die de rondleiding behandelt, zijn tenslotte van alle tijden; nog steeds worden we verliefd, spelen genderrollen een belangrijke rol en is seksualiteit een integraal aspect van het leven.”

Ik lees dat het er vroeger minder preuts aan toe ging dan we denken. Zou je eens een voorbeeld kunnen noemen?

“Dat klopt! Een voorbeeld dat perfect illustreert dat men in vroegere tijden niet zo preuts was als we soms denken komt van de 17e-eeuwse arts Johan van Beverwijck. Hij schreef boeken over de menselijke gezondheid en schuwde met zijn pakkende schrijfstijl ook seksuele zaken niet. Zo schreef hij daarover het advies: ‘doet het ’s avonts om de genuchte en ’s morgen om de gesontheyt’. ’s Avonds zou het namelijk vermakelijker zijn, maar ’s ochtends gezonder. ’s Ochtends is tenslotte het eten verteerd, het lichaam licht en de geest opgewekt. Bij voorkeur ging je vervolgens ook even rusten, want ‘op gedaen werck is goet rusten!’, aldus Van Beverwijck.

Moet je je inschrijven om deel te kunnen nemen aan de rondleiding?

“Je kan de kaartjes voor de tour boeken via onze website. Wegens de coronamaatregelen zijn het zeer kleinschalige rondleidingen. Je gaat met een heel klein groepje en een gids op pad; een exclusieve en bijzondere ervaring dus!”

Zijn er nog meer leuke dingen te doen bij Kasteel Muiderslot?

“Absoluut! De agenda is boordevol met leuke activiteiten deze zomer. Er zijn bijvoorbeeld tuinrondleidingen, je kan komen suppen, kinderen (en eigenlijk ook de ouders) kunnen zich bewijzen tijdens een ridderbootcamp en je kan zelfs komen kamperen! Kijk zeker even in de agenda op onze website voor de details en nog veel meer leuke dingen.”

Hebben jullie nog iets toe te voegen?

“In het kader van de Pride zijn er ook twee mooie performances. Op zondag 25 juli om half 3 is er een clubdansritueel door Analemma: waarbij queer dansers van kleur een dansritueel aangaan in de kasteeltuinen en jou uitnodigen om mee te dansen en aan het denken te zetten. Hiervoor heb je alleen een entreebewijs nodig voor het Muiderslot. Ook hosten wij op 7 augustus in de avond het theaterstuk ‘Fok me Hokje’. De naam zegt het al: het is een theaterstuk over hokjesdenken en dat dit niet altijd wordt gewaardeerd”, laat een enthousiaste Bjorn Storm ten slotte namens Kasteel Muiderslot weten.

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam