Blog: Pride Amsterdam 2021
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Pride Amsterdam 2021 duurt 9 dagen en vindt plaats van 31 juli t/m 8 augustus. De 25 jarige jubileumeditie wordt georganiseerd zonder de fameuze botenparade. Met Vrije Tijd Amsterdam besteden we traditiegetrouw weer veel aandacht aan Pride Amsterdam. Via dit blog lees je welke berichten wij publiceerden over Pride Amsterdam 2021. Als je wilt weten welke activiteiten er tijdens Pride Amsterdam 2021 plaatsvinden neem je een kijkje in de pride-agenda van de organisatie.

7 augusts

Straatafsluiting bij drukte tijdens Pride-weekend

Hoewel er dit jaar wederom geen botenparade en straatfeesten zijn, wordt tijdens het Prideweekend wel rekening gehouden met extra drukte. Mocht de Reguliersdwarsstraat te druk worden, dan kan de toegang tot de straat gereguleerd of zelfs afgesloten worden. Lees verder.

6 augustus

Amerikaanse ambassade in Pride stemming

In de stad vinden momenteel volop Pride Amsterdam 2021 activiteiten plaats. Veel Amsterdammers en bedrijven hebben een regenboog of progressie vlag de lucht in gehesen. Bij de Amerikaanse ambassade aan het Rembrandtplein besteden ze ook aandacht aan Pride Amsterdam. Kijk maar even naar onderstaand fragmentje.

5 augustus

Gelukkig hebben we de beelden nog

Voor het tweede jaar op rij zal er dit jaar geen Canal Parade in de stad plaatsvinden. Jammer, want het is traditiegetrouw altijd een mooi hoogtepunt. We vonden nog een aantal leuke beelden van eerdere edities.

4 augustus 2021

Pride Walk begint toch níet bij de RAI

De Pride Walk van komende zaterdag start niet bij de RAI, maar in het Martin Luther Kingpark in Zuid. Eerder deze week kibbelden de twee organisaties op sociale media over de mars. Dat schrijft Het Parool.

3 augustus

Bar BLEND opent tijdens het Prideweekend de Pop-Up BLEND XL

Tijdens het komende Prideweekend opent gay bar BLEND tijdelijk een tweede locatie in het pand van Hunter’s Grand Café, vroeger bekend als bar ARC. Hierdoor zal er extra veel ruimte zijn voor Pridebezoekers! Dat is te lezen op de website van de Reguliers.

3 augustus 2021

IBTV presenteert documentaire My Pride

Afgelopen weekend is Pride Amsterdam van start gegaan. In het kader van de Take Pride In Us campagne, heeft IBTV in samenwerking met Civic Amsterdam de documentaire My Pride gemaakt. My Pride: Queer verhalen uit Amsterdam-Oost is een Amsterdams tijdsbeeld waarin onverbloemd gepraat wordt over wat vaak nog verborgen blijft. Op 5 augustus gaat My Pride in première. De première zal ingeleid worden door de live Talkshow My Pride.

2 augustus 2021

Pride Amsterdam sfeer in Vijzelstraat

De Vijzelstraat is in de Pride Amsterdam stemming. In de straat in Amsterdam hebben de meeste ondernemers een regenboog vlag uitgehangen. Kijk maar even mee naar het YouTube filmpje hieronder!

1 augustus 2021

Pride Is A Protest

Donderdag 5 augustus vindt in de Melkweg aan de Lijnbaansgracht in Amsterdam het Pride-event ‘Women’s March: Pride Is A Protest‘ plaats. Vrije Tijd Amsterdam ging met ‘Women’s March Nederland’ op zoek naar de vraag waarom het leuk en interessant is om deze twee uur durende avond te bezoeken.

31 juli 2021

25-jarige Jubileumeditie Pride Amsterdam geopend met ZERO FLAGS PROJECT

De vijfentwintigste editie van Pride Amsterdam is zojuist officieel van start gegaan. De opening viel samen met de start van het ZERO FLAGS PROJECT. Dit project toont 71 landen waarbij homoseksualiteit bij wet nog steeds strafbaar is. LHBTI-activist Hans Verhoeven is de drijvende kracht achter dit project.

29 juli 2021

Voorbeschouwing: Buitengewone Geschiedenis. Transgender in Nederland

“Jackson Adney (1977) moest lang zoeken naar voorbeelden van andere zwarte transmannen. Maar hij vond ze wel – op YouTube. Internet was de grote ‘game changer’ voor transmensen van over de hele wereld”, is een klein stukje tekst dat voorkomt tijdens de tentoonstelling ‘Buitengewone Geschiedenis. Transgender in Nederland’ in de OBA aan de Oosterdokskade.

29 juli 2021

André van Duin slaat munt ter ere van 25 jaar Pride Amsterdam

André van Duin heeft donderdag op ceremoniële wijze de eerste munt geslagen ter ere van het 25-jarig bestaan van Pride Amsterdam. Dit gebeurde bij het Homomonument. De speciale munten worden gemaakt door de Koninklijke Nederlandse Munt. Zij doen dit in samenwerking met Pride Amsterdam en Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Er worden in totaal drie uitgiften gedaan. De gouden penning heeft een oplage van tien stuks, van de zilveren versie komen er vijfhonderd. Verder zijn er 5000 penningen in coincards beschikbaar.

29 juli 2021

Mister B lanceert speciale campagne

Fetish specialist Mister B presenteert deze pride een speciale campagne: B PROUD! In de campagne wordt door Mister B een mooie fotografie en videocollectie van B PROUD ambassadeurs weergegeven, waarin ze 10 unieke mensen uit de community tonen, die hun verhaal vertellen waarom ze Pride zo belangrijk vinden en waarom het evenement voor hun zo belangrijk is. The B PROUD-campagne posters zijn te zien door heel Amsterdam tijdens Pride van 28 Juli t/m 11 Augustus.

28 juli 2021

Het verhaal achter Sappho de Potkast

Sappho de Potkast is een live muzikale theatervoorstelling. Deze vindt van 31 juli tot en met 4 augustus twee keer per avond plaats. Tijdens het event gaat het publiek verspreid zitten, over het Sajetplein. Via Disco-Koptelefoons krijgen ze het verhaal mee. De spelers van de Potkast vertellen het verhaal en zingen hun hart uit als ode naar de vrouwenliefde.

Sappho was de eerste dichteres van Europa en heeft 500 dichtstukken nagelaten. Deze tijdloze verzen waren de aanleiding voor Annie Gerretsen om er een muzikale tragedie op te schrijven. Het verhaal; Cigdem aangespoeld op Lesbos wordt gevonden door Sappho. Het begin van ware liefde.”

28 juli 2021

Expositie: Proud Aliens

Proud Aliens is de jaarlijkse tentoonstelling van de i-psy Arts, Amsterdam, gemaakt in samenwerking met Framer Framed en Queer Currents. Dit jaar besloten de deelnemers zich te richten op de LGBTQ+-gemeenschap. De expositie is ter ondersteuning van de Pride.

27 juli 2021

Voorbeschouwing MOREPIXX?

MOREPIXX? is de internationale gay fetish foto wedstrijd. De wedstrijd is in 2015 gestart en dit is de vijfde editie. Iedereen van over de hele wereld kan meedoen, zowel amateurs als professionals. Elk jaar wordt er uit alle ingezonden foto’s door een internationale, wisselende jury een voorselectie gemaakt. Op deze 15 genomineerde foto’s kan via internet worden gestemd. De winnaars worden bekend gemaakt op Darklands, het grootste fetish festival van Europa in Antwerpen. Door corona was dat dit jaar niet mogelijk en is de bekendmaking via een clip op youtube gedaan. Normaal zijn er 4 geldprijzen te winnen namelijk 1e, 2e en 3e en de Sly Hands Memorial Award.”

26 juli 2021

Voorbeschouwing expositie ‘ TAKE PRIDE in us’

“Ik heb aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg gestudeerd en daarna antropologie, waarin ik in Chicago gepromoveerd ben met een studie van materiële cultuur. Ik heb als toegepast onderzoeker gewerkt, met de nadruk op het consument/gebruikersgericht maken van creatieve projecten om producten, marketingcampagnes en overheidsbeleid te ontwikkelen. Langzaamaan ben ik kunst gaan maken, steeds meer, en momenteel leg ik mij daar geheel op toe”, vertelt Rob van Veggel. Lees de hele voorbeschouwing hier.

21 juli 2021

Liefde en Lust tour

Van 31 juli tot en met 8 augustus is het in de hoofdstad tijd voor Pride Amsterdam 2021. Ondanks dat de grote feesten zijn afgelast zijn er voldoende leuke dingen te doen tijdens Pride Amsterdam 2021. Zo kunnen belangstellenden in Kasteel Muiderslot deelnemen aan de Liefde en Lust tour. Vrije Tijd Amsterdam blikte alvast vooruit met rondleider en maker van de rondleiding Bjorn Storm.

16 juli 2021

Dansdocumentaire ‘If It Were Love’ bij Kriterion

Kriterion vertoont op 8 augustus de dansdocumentaire ‘If it were Love’. In deze film zie je intieme relaties die we hebben tijdens de nacht, feesten en met elkaar. Tijdens ‘If It Were Love’ zie je vijftien jonge dansers van verschillende origine touren met ‘Crowd’: het dansstuk van choreografe Gisèle Vienne in de ravescene van de jaren 90.

12 juli 2021

MEIJT. in actie voor dak en thuisloze regenboogjongeren

Platform MEIJT. komt deze Pride in actie voor dak en thuisloze regenboogjongeren. Via de website van dit Amsterdamse platform kun je Pride-merchandise kopen. De opbrengt van deze actie komt volledig ten goede aan het goede doel. Lees ook het artikel dat we over de actie publiceerden!

9 juli 2021

Grote feesten jubileumeditie Pride gaan niet door

De grootse viering van het 25-jarige jubileum van de Pride wordt een jaar uitgesteld. Dat heeft de organisatie van Pride Amsterdam vandaag bekend gemaakt. Dat wil zeggen dat ze de grote activiteiten zoals straat- en pleinfeesten hebben doorgeschoven naar 2022. De Pride Walk, wat kleinere activiteiten en een straatfeest in de Reguliersdwarsstraat, gaan wel door.

8 juli 2021

Amsterdam Regenboogstad – 25 jaar Pride

De tentoonstelling Amsterdam regenboogstad – 25 jaar Pride in het Stadsarchief vertelt aan de hand van persoonlijke verhalen hoe acties en gebeurtenissen uit de afgelopen 25 jaar invloed hebben gehad op de emancipatie van lhbtiqa+-personen. Vanuit een historisch en hedendaags perspectief onderstreept de tentoonstelling het belang van solidariteit en zichtbaarheid met en van de regenbooggemeenschap.

7 juli 2021

TROUW TIJDENS PRIDE WEEK IN HET VOLKSHOTEL

Het Volkshotel staat 31 juli t/m 8 augustus volledig in het teken van Pride met een multidisciplinair programma. Ook dit jaar heeft het hotel aan de Wibautstraat weer de handen ineen geslagen met diverse creatieven uit de stad. Trouw met wie of wat jij maar wilt zonder huwelijkse verplichtingen. Bewonder de kijk van GARY op de bi+ wereld aan de hand van flashy billboards. Of zak weg in je stoel tijdens de speciale Pride editie van Rooftop Cinema in samenwerking met IQMF. Lees verder.

11 mei 2021

Wél Pride Amsterdam géén Canal Parade dit jaar

Dit jaar vindt er wel een viering van Pride Amsterdam plaats. De 25 jarige editie wordt georganiseerd zonder de fameuze botenparade. Dat nieuws heeft de organisatie van Pride Amsterdam vandaag bekend gemaakt middels een persbericht.

Gerelateerde berichten:

Nieuws over Pride Amsterdam 2020

Roze filmdagen alsnog van start tijdens Pride Amsterdam

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam