Zestien coronabesmettingen gelinkt aan kampioensfeest Ajax
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Het kampioensfeest van Ajax kan gelinkt worden aan zestien coronabesmettingen. Dat nieuws heeft de GGD Amsterdam bekend gemaakt. Zij trokken deze conclusie na bron- en contactonderzoek.

De gemeenteraad van Amsterdam is hier vandaag per brief van op de hoogte gebracht. De brief was afkomstig van burgemeester Femke Halsema. De burgemeester van Amsterdam deelde dit ook mee als voorzitter van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.

Waarschijnlijk meer besmettingen

In de brief is te lezen dat het exacte aantal coronabesmettingen waarschijnlijk hoger ligt. De reden dat niet alle besmettingen bekend zijn, komt volgens de GGD door het gebruik van zelftesten.

Als mensen deze testen afnemen wordt de uitslag vaak niet gemeld bij de GGD. Daarnaast wordt aangegeven dat de aanwezigen niet altijd gezegd zullen hebben dat ze bij de Johan Cruijff ArenA aanwezig waren.

Kampioensfeest naast het stadion

Ajax werd op zondag 2 mei voor de35e keer kampioen van Nederland. Het kampioenschap werd binnen gehaald door een thuisoverwinning van 4-0 tegen FC Emmen. Al tijdens de wedstrijd vierden supporters de titel.

Na het einde van de wedstrijd ging het feest door aan de Noordzijde van de Johan Cruijff ArenA. Daar toonden de selectie en staf van AFC Ajax de kampioensschaal aan de uitzinnige fans. Volgens de gemeente waren er ongeveer 12.000 supporters aanwezig naast het stadion.

Voorkomen van escalatie

De driehoek, bestaande uit de burgemeester, politie en Openbaar Ministerie besloot niet op te treden om ongeregeldheden en escalatie van geweld te voorkomen.