We Reclaim Our Pride reageert op statement Pride Amsterdam inzake Pride Walk
Foto credits: Foto's made by KatybCreative and Romy Fernández (photography)

Actiegroep We Reclaim Our Pride heeft woensdagavond een reactie gegeven op het statement van Pride Amsterdam omtrent de Pride Walk. De Stichting Pride Amsterdam uitte dinsdag middels een statement op sociale media haar ongenoegen over een ‘tegendemonstratie’ tijdens de Pride Walk van We Reclaim Our Pride.

In het statement van Pride Amsterdam is te lezen dat er ter hoogte van de Albert Cuyp een ‘tegendemonstratie’ van We Reclaim Our Pride was die de Pride Walk tot stoppen dwong. Op verzoek van de gemeente Amsterdam stelt Pride vervolgens de-escalerend te hebben opgetreden.

“Als eerste hebben wij (Stichting Pride Amsterdam) hen gevraagd om achter het Zero Flags project te lopen en daarmee de kopgroep af te sluiten. Toen dit in hun ogen niet voldoende was hebben wij hen, wederom op verzoek van de gemeente, toegestaan met enige afstand voor ons uit te lopen.

Toen ook dit in hun ogen niet voldoende was gingen zij op de grond liggen wachten totdat wij weer zouden aansluiten. Om het niet verder te laten escaleren heeft de gemeente ons verzocht aan te sluiten. Hierdoor heeft het zo kunnen zijn dat vanaf het Frederiksplein tot aan het Centraal Station mensen langs de kant het idee hebben gekregen dat het om één demonstratie ging die georganiseerd werd door Pride Amsterdam.

Terwijl dit feitelijk dus twee aparte demonstraties waren. De demonstratie die voor ons uitliep heeft verschillende uitingen meegedragen en uitspraken gedaan waarvan wij nadrukkelijk afstand nemen”, schrijft Stichting Pride Amsterdam in het statement.

We Reclaim Our Pride geeft daar nu de volgende reactie op.

“Dit is een statement in reactie op de aantijgingen van Pride Amsterdam en de media. Onze deelname aan de Pride Walk van zaterdag was een deelname die opriep tot inclusie, veiligheid en mensenrechten. In tegenstelling tot wat in de verklaring van Pride Amsterdam staat, hebben wij geen tegendemonstratie gepland. We hebben ons alleen aangesloten bij het protest zodat we als blok de wandeling konden voortzetten.

Pride Amsterdam, de politie en Dykes op motoren wilden dat we de Pride Walk zouden verlaten. Ze hielden ons allemaal tegen en zij waren de reden dat de wandeling niet verder kon gaan. Terwijl ze beweren dat de Pride Walk inclusief is, wilden ze dat de groep die zich richtte op BIPOC, vluchtelingen en transrechten het protest zou verlaten.

Mensen van Pride Amsterdam spraken ons uitsluitend aan om ons te vragen een stap opzij te doen, niet om achter het Zero Flags Project te lopen. Zoals ze zeggen: samen staan we sterker, maar toch wilden ze dat we de demonstratie zouden verlaten. Ze gaven er voortdurend blijk van in een exclusieve en gekoloniseerde bubbel te zitten, wat nog eens wordt bevestigd door ons van de Pride Walk af te scheiden, de politie te vragen een linie achter ons te vormen en ons onder druk te zetten snel te lopen en een andere route te nemen.

Op de website van Pride Amsterdam is te lezen dat we in een fase zitten waarin het homoactivisme zich niet meer hoeft te richten op de politiek, maar vooral op werkgevers en sportverenigingen. Onze actiegroep is het hier niet mee eens.

Het doel van ‘We Reclaim Our Pride’ is om stelling te nemen tegen de mainstream white-, able- en pinkwashing van LHBTQI+ rechten. Wij willen een Pride door en voor de gemeenschap, zonder ‘gatekeeping’ door bedrijven. We willen meer bewustzijn creëren voor de problemen en kruispunten tussen de rechten van LHBTQI+ groepen en andere onderdrukte groepen mensen.

De uitspraken die wij hebben gedaan waar Pride Amsterdam afstand van neemt zijn de volgende. De eerste Pride begon als een protest tegen racisme, uitsluiting, uitbuiting, armoede, politiegeweld, transfobie en ‘whorefobie’. De helden op wier schouders wij staan zijn zwarte en bruine transseksuelen die in 1969 in New York het verzet begonnen.

52 jaar na de Stonewall rellen zien we weinig verandering voor BIPOC, transmensen, gehandicapten en sekswerkers – erger nog: pride is volgens ons een billboard reclame voor bedrijven, politieke partijen en instellingen om hun handen in onschuld te wassen met de regenboogvlag.

Racisme is elke dag om ons heen nog aan de orde van de dag. Er was zelfs een persoon die voor ons blok naar ons stond te schreeuwen en een “heil h*tler” saluut maakte. Politiegeweld is een probleem in alle landen, vooral in Nederland waar de politie haar racistische etnische profilering verhult.

Queerness mag in onze ogen niet gebruikt worden als een marketingstrategie voor bedrijven die het queer verhaal opeisen voor hun eigen gewin, waarbij ze de last en verantwoordelijkheid ontlopen van de politieke verandering die nodig is om LHBTQI+ mensen te laten bloeien.

Het onmenselijke asielbeleid van de IND; jarenlang wachten in overvolle en afgelegen AZC-locaties op een COA-vertegenwoordiger die beslist of een asielzoeker ‘queer of trans’ genoeg is.

Het etnisch profileren door de politie tegen queer migranten, sekswerkers en vluchtelingen is nog steeds zichtbaar. Politiegeweld in Nederland gebeurt, het is niet alleen in de VS.

We werpen licht op het werk dat nog gedaan moet worden in Nederland voordat ze vlaggen hijsen voor de 71 landen waar homoseksualiteit nog steeds illegaal is. De ‘linkse’ partijen beweren voor LHBTQIA+ rechten te zijn, maar in hun beleid is dat niet te zien. Dat is lokaal niet zo, maar ook niet landelijk.

Onlangs stemden de ‘linkse’ partijen D66, PvdA, SP en GroenLinks tegen een voorstel van BIJ1 om meer LHBTQIA+ boten mee te laten varen met de Canal Pride. Deze partijen gebruiken veel het woord ‘inclusiviteit’, maar dat blijkt niet uit hun gedrag.

Pinkwashing gebruikt door Israël en andere overheidsinstellingen. Israël is geen LHBTQIA+ paradijs als je bedenkt dat LHBTQIA+ ook andere identiteiten bevatten die niet alleen Homo’s zijn.

Een aantal voorbeelden hier zijn dat er geen homohuwelijk mag plaatsvinden, homoseksuelen geen kinderen kunnen adopteren, conversietherapie niet illegaal is en transgender vrouwen worden lastiggevallen door de politie.

Transgender mannen merken dat hun geslacht in het bevolkingsregister zonder hun toestemming of waarschuwing wordt teruggebracht naar het geslacht dat hun bij de geboorte werd toegewezen.

Het draagt bij aan een schadelijke, zelfs gewelddadige koloniale propaganda die niet alleen Palestijnen schaadt, maar ook zowel Israëlische LHBTQIA+ als Palestijnse LHBTQIA+.

Mensen zien antizionistische uitspraken vaak als antisemitisch. Pro Palestina zijn betekent niet dat je tegen het judaïsme bent, maar wel tegen het zionisme. Het streeft naar het einde van de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem; veiligheid en zelfbeschikking voor Israëli’s en Palestijnen; een rechtvaardige oplossing voor Palestijnse vluchtelingen op basis van de beginselen van het internationaal recht.

Wetten, beleid en verklaringen van vooraanstaande Israëlische functionarissen maken duidelijk dat de doelstelling van handhaving van de Joods Israëlische controle over demografie, politieke macht en land lange tijd de leidraad is geweest van het regeringsbeleid.

Bij het nastreven van dit doel hebben de autoriteiten Palestijnen op grond van hun identiteit in verschillende mate van intensiteit onteigend, opgesloten, onder dwang gescheiden en onderworpen.

Geen enkele organisatie heeft de vrijheid te zeggen wie wel en wie niet mag deelnemen aan een week waarin de bevrijding van queer wordt gevierd en herdacht. Vooral niet wanneer precies diezelfde groepen opzettelijk uitsluiten en in diskrediet brengen. Terwijl ze in andere omstandigheden de verhalen van deze groepen gebruiken wanneer het hen uitkomt.

Wat betreft de beschuldigingen over het antisemitisch zijn, hebben we het volgende te zeggen. Antizionisme is antiracisme. Het is de overtuiging dat niemand op grond van zijn religieuze of etnische achtergrond een gedifferentieerde behandeling door de wet mag krijgen. Antizionisme houdt in dat mensen niet met geweld uit hun huizen mogen worden verwijderd, alleen omdat zij niet met een bepaalde godsdienst of etnische achtergrond worden geassocieerd. Antisemitisme is afschuwelijk. Anti Palestijns racisme is afschuwelijk. Dit zijn twee verschillende onderwerpen.

De afleiding van het gesprek over de Palestijnse bevrijding is opzettelijk. Antizionisme is geen antisemitisme; ze op één hoop gooien is een politieke ideologie en een religie op één hoop gooien.

Het is een misleidende vooronderstelling waarop de aanvallen tegen onze beweging zijn gebaseerd. Onze collectieve beweging verwerpt het antisemitisme en heeft dat bij elke gelegenheid gedaan. De Palestijnen zijn het middelpunt van dit verhaal. Wij zijn het brandpunt van onze bevrijding.

Het ontsporen van dit verhaal is verwant aan de ‘Alle levens doen ertoe’ retoriek. We concentreren ons op een specifieke kwestie, een kwestie van leven en dood, op dit moment in de tijd. Van de Palestijnen mag niet worden gevraagd dat zij hun beweging afremmen om elke vorm van onverdraagzaamheid te veroordelen terwijl zij vechten voor hun leven en hun huizen. Als de roep om gelijke rechten voor Palestijnen je ongemakkelijk maakt, moet je je persoonlijk en collectief afvragen waarom”, aldus We Reclaim Our Pride.