Foto: vrijetijdamsterdam.nl

“Nu meteen, veiligheid voor iedereen” klonk er donderdagmiddag luid door de straten van Amsterdam-West. Vijf minuten daarvoor zorgden enkele honderden mensen ervoor dat het Mercatorplein veranderde in de kleuren van de regenboog.

De mensen die aanwezig waren op het plein luisterden aandachtig naar de toespraken die onderdeel waren van de manifestatie, die werd georganiseerd naar aanleiding van de brand die heeft gewoed in een studentenflat, aan de Krelis Louwenstraat. Deze brand was vermoedelijk ontstaan nadat er een regenboogvlag in de fik was gestoken.

Bij de brand raakten vier bewoners gewond, zij werden opgenomen in het ziekenhuis omdat zij rook hadden ingeademd. Vier anderen moesten met een ladderwagen van het balkon in veiligheid worden gebracht.

"Veiligheid voor iedereen", klonk er luid door de straten van Amsterdam-West
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Eerder hadden de bewoners ook al te kampen gehad met anti-lhbti-geweld en vandalisme. Met het protest wilden Carlo van Munster en zijn mede-initiatiefnemers zorgen voor steunbetuigingen aan de bewoners van de bewuste flat en aandacht genereren voor anti-lhbti-problematiek in het algemeen. Gezien de aanwezigheid donderdagmiddag lijkt dat goed gelukt.

Enorme regenboogvlag en progress vlag die mee werden gedragen tijdens de wandeotocht. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Vanaf het podium kregen verschillende mensen het woord. Er werd benadrukt dat je bij een incident altijd aan de bel moet trekken. “Doe aangifte bij de politie. Heb je daar hulp bij nodig, neem dan contact op met Roze in Blauw of neem contact op met de Dusty Foundation. Het is belangrijk dat je altijd melding doet”, aldus één van de sprekers vanaf het plein.

"Veiligheid voor iedereen", klonk er luid door de straten van Amsterdam-West
Politie is nog op zoek naar de dader(s). Foto: vrijetijdamsterdam.nl
"Veiligheid voor iedereen", klonk er luid door de straten van Amsterdam-West
Politie is nog op zoek naar de dader(s). Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Nadat er was geluisterd naar de toespraken op het Mercatorplein was het tijd om koers te zetten naar de Krelis Louwenstraat. In de voorste linie liepen initiatiefnemers met de progress vlag waarop de tekst ‘GENOEG IS GENOEG, VEILIGHEID NU’ was afgebeeld. Achter de kopgroep tilde men al lopend een enorme regenboog vlag mee. Daarachter liepen honderden mensen die luidkeels kenbaar maakte helemaal klaar te zijn met geweld tegen de regenbooggemeenschap.

Nadat de hecht ogende gemeenschap bij de flat was aangekomen en stilstond, kreeg Femke Halsema het woord. De burgemeester liet weten het niet te accepteren wat er bij de flat was gebeurd. Over andere anti lhbti gerelateerde incidenten, was ze ook niet te spreken. “Er is geen excuus als een homoseksuele dominee wordt geïntimideerd. Er is geen excuus als een ‘drag queen’ niet met de taxi mee mag”, liet ze onder andere aan de menigte weten.

"Veiligheid voor iedereen", klonk er luid door de straten van Amsterdam-West
Voor de bewuste flat. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Ten slotte werd de organisatie van de manifestatie bedankt. “Bedankt voor de organisatie, Hans, Carlo, Daan, Arna. Bedankt allemaal om ons samen te brengen en dit protest te organiseren en te zorgen dat we ons hier kunnen uitspreken tegen het anti-lhbti-geweld”, waarna er luid applaus klonk en de meesten langzaam en tevreden huiswaarts keerde.

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam