Als een lopend festival hebben zaterdagmiddag in Amsterdam duizenden mensen meegedaan met protestmars ‘Unmute Us’. Volgens de organisatie waren er ongeveer 80.000 mensen aanwezig. De Gemeente Amsterdam communiceerde dat het om 35.000 personen ging.

De protestmars startte om 14:00 uur in het Westerpark. De demonstranten liepen via de Marnixstraat richting het Leidseplein, en vanaf daar via de Eerste Constantijn Huygensstraat, de Bilderdijkstraat en uiteindelijk de Van Hallstraat weer terug naar het Westerpark.

Verschillende muziekgenres

Vanuit de diverse trucks die meereden klonken harde beats. Iedere truck had een eigen verhaal. Zo was er bijvoorbeeld een wagen van het Milkshake Festival. Een andere ‘vrachtwagen’ vertegenwoordigde een groot aantal Amsterdamse nachtclubs. Voor, achter en naast de trucks werden muziekliefhebbers getrakteerd op verschillende muziekgenres.

Willekeurig beleid

De demonstratie was georganiseerd vanuit de evenementen- en cultuursector. Met de loop wordt er geprotesteerd tegen het willekeurige cultuur- en evenementenbeleid vanuit de overheid. De organisatie eist direct volledige opening van de sector op volledige capaciteit.

Het was alweer de tweede protestmars. De eerste mars startte en eindigde bij de RAI. Bezoekers trokken toen ook door de straten van Amsterdam. Naast de hoofdstad werd er zaterdag gedemonstreerd in Eindhoven, Enschede, Groningen, Leiden, Maastricht, Tilburg en Den Haag.