Sviatlana Tsikhanouskaya bezoekt De Balie

Sviatlana Tsikhanouskaya komt op 22 april om 20.00 spreken in De Balie. Zij wordt door velen gezien als de winnaar van Belarus’ presidentsverkiezingen in 2021. Sinds haar ballingschap heeft ze meer dan 26 landen bezocht om steun te vergaren en haar ervaring over democratisch verval – een geleidelijke achteruitgang in de kwaliteit van de democratie – te verspreiden. Tsikhanouskaya is in Nederland omdat zij die dag ervoor de International Four Freedoms Award ontvangt.

Tickets voor dit programma zijn verkrijgbaar via de website van De Balie

Toen de man van Sviatlana Tsikhanouskaya zich kandidaat stelde voor de Belarussische presidentsverkiezingen van 9 augustus 2021 werd hij gearresteerd. Als reactie hierop stelde Tsikhanouskaya zichzelf kandidaat. Door de meerderheid van het Belarussische volk wordt ze gezien als de winnaar van de verkiezingen. Ondanks dat blijft Lukashenko aan de macht. Als leider van de democratische beweging van Belarus vecht Tsikhanouskaya voor zijn neergang, terwijl ze ondertussen het westen probeert te waarschuwen voor de gevaren van het verliezen van democratie.

Bezoek aan De Balie
In De Balie komt Tsikhanouskaya spreken over de sluimerende bedreigingen voor de democratie en de manier waarop we deze bedreigingen het hoofd kunnen bieden. Hoe herkennen we de door de staat geleide verzwakking van politieke instituten die het democratische systeem ondersteunen? Wat is de juiste manier om op te treden tegen inbreuken op individuele rechten, zoals de vrijheid van meningsuiting? Wat je niet weet, zie je niet.

Roosevelt Four Freedom Awards
De dag voor het event in De Balie ontvangt Tsikhanouskaya de International Four Freedoms Award in Middelburg als leider van het vreedzame verzet tegen het onderdrukkende regime in Belarus en als prominent voorvechtster van politieke en burgerlijke vrijheid in haar land. De Roosevelt Four Freedoms Awards worden jaarlijks uitgereikt aan mensen en organisaties die op inspirerende wijze invulling geven aan aan vrede en democratie.

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam