Sport- en Ontspanningsvereniging Pontania: ‘Een sociale vereniging waar iedereen welkom is’
Vrijwilligers met kinderen in actie tijdens de avondvierdaagse. Foto credits: Pontania

Vrije Tijd Amsterdam is altijd, maar zeker ten tijde van Corona op zoek naar leuke verhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Maartje Root van Sport- en Ontspanningsvereniging Pontania.

Het ontstaan van de vereniging

“Sport- en Ontspanningsvereniging Pontania bestaat al meer dan 70 jaar in de Dapperbuurt. De vereniging is op 19 september 1949 opgericht door een groep vrijwilligers uit de Dapperbuurt. De vereniging is opgericht als wandelvereniging om de kinderen in de Dapperbuurt in de buitenlucht bezig te laten zijn. Later zijn er naast het wandelen diverse activiteiten bijgekomen, zoals: klaverjassen, een reisgroep, kamperen voor kinderen, turnen voor kinderen en volwassenen, gezellige avonden, tafeltennis, judo, creatief bezig zijn, zaalvoetbal, dansen en darten. Zo werden we van Wandelsportvereniging een Sport- en Ontspanningsvereniging en veranderde onze naam van W.S.V. Pontania naar S. en O. Pontania.”

Vrijwilligers en activiteiten volwassenen

“De vereniging is opgezet door vrijwilligers en draait nog steeds enkel en alleen op vrijwilligers. In de loop der jaren is de belangstelling van de jeugd afgenomen en door te weinig belangstelling konden de activiteiten voor deze groep niet meer doorgaan. We draaien nu enkel nog activiteiten voor volwassenen, zoals: klaverjassen, bridgen, bingo, gym voor ouderen, tekenen en schilderen, wandelen, darten, en gamen. Als je wilt deelnemen aan deze activiteiten, moet je gezinslid worden van de vereniging. De contributie bedraagt € 12,– per gezin per jaar. Wij zijn een sociale vereniging, waar iedereen welkom is. We luisteren naar de inbreng van onze leden en proberen iedereen plezier te bezorgen met onze activiteiten. Ook de organisatoren van activiteiten hebben plezier in het organiseren. Het samen doen staat hoog in ons vaandel.”

Gezellige bingo bij Pontania!
Foto credits: Pontania

Impact coronamaatregelen

“Onze vereniging heeft sociaal en financieel veel last van de coronamaatregelen. Onze clubs liggen nu weer stil, dus het sociale uitje van onze leden gaat voorlopig niet door. Wij zijn een vereniging die geen subsidie krijgt en de inkomsten haalt uit de contributies en vooral de baropbrengst. De inkomsten van de bar liggen nu stil en vaste kosten draaien gewoon door, zoals: huur, gas en licht, verwarming, belastingen enz.”

Hoogtepunten Pontania

“Ons jubileum in 2019 was één van onze laatste hoogtepunten voor de coronapandemie, we bestonden 70 jaar, een groot feest, waar alle leden aan hebben deelgenomen. Verder hebben alle clubs hun eigen hoogtepunten, zoals het internationale toernooi georganiseerd door onze game club, het schildkaarttoernooi van onze klaverjasafdeling, de expositie van de schilderwerken van onze schilderclub. De Avondvierdaagse van Amsterdam Oost, die georganiseerd wordt door onze wandelafdeling en zo’n 2000 jeugdige wandelaars telt en onze bridge afdeling, die meer dan 100 leden telt en meedoet aan competities en toernooien.”

Geen recht op subsidie

“Wij zien de toekomst best zorgelijk in. In deze tijd hebben wij het financieel moeilijk. Wij krijgen geen subsidie, maar de kosten voor vergunningen, die wij nodig hebben en de belastingen gaan steeds verder fors omhoog. De jeugd is niet meer naar clubjes te krijgen en zeker niet als het geld kost, zij blijven liever thuis met een spelletje op de computer of telefoon. Er zijn geen nieuwe jonge mensen te vinden voor bestuursfuncties en onze huidige bestuurders worden steeds ouder.”

Vereniging draait op vrijwilligers

“Wij zijn vrijwilligers en het voelt niet eerlijk dat wij geen recht hebben op subsidie, het wordt ons daarbij bijna onmogelijk gemaakt om te blijven organiseren. Het zou toch jammer zijn als zo’n vereniging, die al ruim 70 jaar sociaal bezig is in de Dapperbuurt, verdwijnt”, laat Maartje Root van Sport- en Ontspanningsvereniging ten slotte weten.