Roze Zaterdag 2025 wordt in Zaanstad georganiseerd

Roze Zaterdag 2025 wordt in Zaanstad georganiseerd. Dat nieuws heeft Stichting Roze Zaterdagen Nederland zaterdagmiddag bekendgemaakt op het podium van Roze Zaterdag 2023 in Goes. Dit is de oudste Pride van ons land en zal voor de eerste maal neerstrijken in Zaanstad.

Roze Zaterdag

Het event Roze Zaterdag wordt al sinds de jaren 70 gehouden. Traditiegetrouw vindt het event ieder jaar eind juni plaats. Deze speciale dag heeft een emancipatoir en demonstratief karakter. Er wordt met het event ruimte geboden voor informatie, debat, feest, ontmoeting en zichtbaarheid ten bate van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, expressie en sekse kenmerken.

Groningen

Voordat Roze Zaterdag op het programma staat in de Zaanstreek, wordt in 2024 eerst Groningen aangedaan. “Op 22 juni 2024 vindt Roze Zaterdag plaats in Groningen. Omdat er niets boven Groningen gaat, zal op deze dag volop de diversiteit worden gevierd en wordt via het centrale thema verbinding aandacht gevraagd voor LHBTI+ relevante onderwerpen. COC Groningen & Drenthe en Pride Groningen hebben, samen met de gemeente, de handen ineengeslagen en dit mooie evenement naar Groningen gehaald. Niet in de laatste plaats om ook stil te staan bij het 75-jarig jubileum van COC Groningen & Drenthe”, laat Mark Gils, voorzitter COC Groningen & Drenthe, weten op de website van Stichting Roze Zaterdagen Nederland.

Zaanstad

“Roze Zaterdag 2025 is een fantastische kans voor Zaanstad om zich aan heel Nederland te laten zien als LHBTI+ vriendelijke stad. In de selectieprocedure hebben de initiatiefnemers ons overtuigd met hun uitgebreide plannen, het brede draagvlak en ontzettend veel enthousiasme. Ze hebben ons laten zien dat ze in staat zijn een geweldige editie te organiseren, de Zaanstreek in alle kleuren”, aldus Simon Timmerman, voorzitter van Stichting Roze Zaterdagen Nederland.

Elkaar accepteren en respecteren

Op de website is verder nog te lezen dat de Gemeente Zaanstad, Stichting De Zaanse Regenboog, Stichting Marketing Zaanstreek en Bureau Discriminatiezaken gezamenlijk het initiatief namen om Roze Zaterdag naar Zaanstad te halen. Wethouder Inclusie Gerard Slegers van Zaanstad: “Het is ontzettend eervol dat Stichting Roze Zaterdagen Nederland heeft gekozen voor Zaanstad. Wij willen dat iedereen zichzelf kan zijn en zich veilig voelt. Helaas is dat nog niet overal het geval. Met Roze Zaterdag willen we zorgen voor meer verbinding tussen ál onze inwoners. Het gaat om elkaar accepteren en respecteren. Met die intentie gaan we, samen met onze maatschappelijke partners, onze (LHBTI+) inwoners en iedereen die Zaanstad een warm hart toedraagt, van Roze Zaterdag 2025 een onvergetelijk evenement maken.”

Roze Zaterdag in Zaanstad staat gepland op zaterdag 28 juni 2025.