Roze Lieverdje: “Prijs voor personen en organisaties die strijden voor LHBTIQ+ emancipatie”
Roze Lieverdje 2022

Op 14 februari wordt het Roze Lieverdje 2024 uitgereikt. Vrije Tijd Amsterdam blikt vooruit met Rocco Piers van de organisatie.

Kunt u allereest het Roze Lieverdje eens introduceren?

“Sinds 2006 wordt het Roze Lieverdje om de twee jaar uitgereikt aan een Amsterdammer of Amsterdams initiatief, die zich buitengewoon en op vrijwillige basis inzet voor de LHBTIQ+-gemeenschap. Het Roze Lieverdje is een publieks- en juryprijs en is ingesteld door GroenLinks Amsterdam. De bekendmaking van het Roze Lieverdje is traditioneel op Valentijnsdag en vond tot en met 2016 plaats op het Spui, bij het standbeeld van het Lieverdje. Sinds 2018 is de bekendmaking tijdens het Roze Lieverdje Gala.”

Erkenning bekende en onbekende activisten

“Het Roze Lieverdje is uniek, omdat het een Amsterdamse verkiezing is, die zowel een erkenning van bekendere als onbekendere activisten kan zijn. Daarnaast is het Roze Lieverdje een publieksprijs, waarbij een open online stemming voor 50% de uitslag bepaalt. Een jurystemming bepaalt de andere 50%. Diverse Roze Lieverdjes ontvingen later andere landelijke prijzen en waardering voor hun inzet.”

Continue maatschappelijke strijd

“Het Roze Lieverdje werd vanaf het begin niet alleen uitgereikt in het jaar waarop de verkiezingen van de nieuwe gemeenteraad en stadsdeelraden plaatsvonden, maar is een tweejaarlijkse onderscheiding die in de even jaren wordt uitgereikt. Daarmee wordt aangetoond dat we niet alleen in verkiezingstijd gericht zijn op de LHBTIQ+ emancipatie, maar dat dit een continue maatschappelijke strijd is waar GroenLinks, de organisatie achter het Roze Lieverdje, zijn verantwoordelijkheid in neemt. Vanaf 2024 zal het Roze Lieverdje verdergaan als een stichting.”

Waarom is de inzet voor de LHBTI+ gemeenschap nog steeds zo belangrijk?

“De verhalen van kandidaten en Roze Lieverdjes spreken voor zich, ieder draagt op eigen wijze bij aan meer acceptatie en ondersteuning van de LHBTIQ+ gemeenschap. Er is nog veel te doen, neem de transgenderwet die steeds wordt uitgesteld, dat er nog geen wet voor meer-ouderschap is, dat homogenezingen nog steeds mogelijk zijn en dat geweld tegen LHBTIQ’ers eerder toeneemt dan afneemt enz. enz.”

Landelijke politieke ontwikkelingen

“Met de huidige landelijke politieke ontwikkelingen in aantocht is de prijs relevanter dan ooit. De gemeenschap moet zich veilig voelen in Amsterdam. Voor GroenLinks Amsterdam staat buiten kijf dat we in Amsterdam het recht om te zijn wie je bent en te houden van wie je wilt, altijd met alles wat we hebben zullen verdedigen.”

Wie zijn de genomineerden voor het Roze Lieverdje 2024?

The House of Bodega

“The House of Bodega in Amsterdam is niet alleen een stralend middelpunt in de ballroom scene, maar ook een bastion van steun en empowerment voor de queer gemeenschap. De bonte samensmelting van cultuur, zorg en empowerment maakt The House of Bodega tot een essentieel onderdeel van de queer BPOIC gemeenschap in Amsterdam en daarbuiten, een plaats waar diversiteit wordt gevierd en iedereen welkom is.”

Jos Holweg

“Jos Holweg heeft zich meer dan 30 jaar ingezet voor de LHBTQI+ gemeenschap in Amsterdam. Dit deed hij al toen hij sinds 1992 werkzaam was voor de Schorer Stichting als maatschappelijk werker Hiv/Aids en bij Buddyzorg voor de mensen die Hiv en Aids hadden. Later heeft hij zich ingezet voor het behouden en verder ontwikkelen van diverse projecten ten dienste van LHBTQI+ gemeenschap, zoals bij Buurtteam Amsterdam Centrum, Veilige Haven (hulpverlening aan biculturele LHBTQI jongeren en LHBTQI vluchtelingen ) en de Regenboog Groep (buddy-project voor LHBTQI+ vluchtelingen en LHBTQI+ personen met psychische klachten).”

TransAmsterdam

“TransAmsterdam, dat dit jaar alweer tien jaar bestaat, staat bekend als een betrokken en inspirerende groep mensen, die laagdrempelige toegankelijke activiteiten organiseren én zich inzetten voor de zichtbaarheid van de transgemeenschap. In samenwerking met vele andere initiatieven bieden ze diverse events door het jaar heen aan, zoals de TransPride Walk at Pride Oost, Transgender Day of Visibility en Trans Flag Day.”

Willemijn van Drie

“Toen Willemijn van Drie en haar vrouw in 2016 tijdens Pride aan hun woning aan de Churchilllaan in Amsterdam-Zuid de regenboogvlag uithingen, waren ze de eerste in de straat. Inmiddels zijn dat er door de inzet van Willemijn meer dan tachtig, in reactie op de vele vernielingen van vlaggen die het afgelopen jaar het gevolg waren. Willemijn verbindt de buurt met steun voor de queer community.”

MVS Gaystation

“MVS Gaystation is al meer dan 25 een vertrouwd gezicht op allerlei LHBTIQ+ evenementen in de stad: Pride, de dodenherdenking, feestjes, inhoudelijke bijeenkomsten en herdenkingen. Gerund door vrijwilligers en volledig non-profit verslaan zij de belangrijkste dingen uit het roze wereldje via tv, radio, internet en sociale media.”

Hoe is de nominatie tot stand gekomen?

“Het Roze Lieverdje is een publieksprijs. Alle Amsterdammers kunnen kandidaten voordragen voor het Roze Lieverdje. Gebruikelijk is dat dit gedurende een periode in november en december voorafgaand aan de uitreiking op 14 februari gebeurt. De jury kiest vervolgens in overleg uit de voordrachten drie of vier genomineerden. Hoe de jury dit doet is aan de jury, gebruikelijk is dat dit in overleg plaatsvindt. Deze genomineerden worden, nadat ze ingestemd hebben met hun nominatie, via de media bekend gemaakt.”

Uitslag van de publieksstemming

“Vervolgens vindt een publieksstemming plaats, gedurende een aantal weken zo kort mogelijk voor 14 februari. Na deze periode komt de jury opnieuw bijeen om hun stem uit te brengen op de kandidaten. De uitslag van de publieksstemming is op dat moment nog niet bekend voor de jury. Het Roze Lieverdje wordt vervolgens bepaald door de stemmen van de jury en die van het publiek door beiden voor 50% te laten meewegen. Pas tijdens de ceremonie op 14 februari wordt het Roze Lieverdje bekend gemaakt.”

Waar gaat de uitreiking plaatsvinden en wat staat er deze avond op het programma?

“De uitreiking vindt plaats tijdens het Roze Lieverdje Gala in de Melkweg. Dit gala is gratis toegankelijk, aanmelden via de website mag, maar hoeft niet.

Groot feest met optredens

“Het gala belooft een groot feest te worden: naast diverse optredens zijn er interviews met schrijfsters Alejandra Ortiz (De waarheid zal me bevrijden) en Monique Doppert (De roze geschiedenis van Amsterdam). Wethouder Touria Meliani en Europarlementariër Kim van Sparrentak komen langs en natuurlijk krijgen de genomineerden het podium.”

Bijzonder persoon en bijzondere gasten

“Ook zal een bijzonder iemand geëerd worden en er komen nog tal van andere gasten langs. Het hoogtepunt is uiteraard de bekendmaking van de opvolger van Transkliniek, activist Naomie Pieter, politieagent Ellie Lust, de Trut, Pater van Kilsdonk, cabaretière Dolly Bellefleur en dragqueen Lady Galore als Roze Lieverdje 2024!’

Feest met DJ Blauwbaard

“We sluiten af met een feest met DJ Blauwbaard, alias Pepijn Zwanenberg, onder meer bekend van de Cruise Control feesten! We gaan er een mooie avond van maken.”

Overzicht Roze Lieverdjes en genomineerden

Roze Lieverdje 2006: Pater van Kilsdonk

Overige genomineerden: Ossama Abu Amar, Tania Barkhuis

Jan van Kilsdonk

Pater van Kilsdonk heeft tientallen jaren krachtige ondersteuning geboden aan honderden Amsterdamse homo’s die problemen ondervonden bij hun coming-out. Hij wist als geen ander (vaak gelovige) ouders te bewegen respect te ontwikkelen voor de seksuele gerichtheid van hun kind. Als studentenpastor werkte Jan niet vanuit een kantoor, maar was op de plekken waar homo’s kwamen, in de kroegen. Hij nam in 1982 al afscheid als studentenpastor, maar heeft in de jaren daarna ook heel veel steun geboden aan mensen met Aids. Inmiddels is van Kilsdonk 88 jaar.

Roze Lieverdje 2008: Karin Spaink

Overige genomineerden: Marjan Sax

Roze Lieverdje 2010: vrijwilligers De Trut

Overige genomineerden: Gloria Wekker, Marlon Reina, Tania Barkhuis, Artikel 1

Roze Lieverdje 2012: Dolly Bellefleur

Overige genomineerden: Secret Garden, Café Oké, voorzitter Roze Filmdagen, Pink Postcode

Roze Lieverdje: “Prijs voor personen en organisaties die strijden voor LHBTIQ+ emancipatie”

Roze Lieverdje 2014: Lady Galore

Overige genomineerden: Döne Fil, Irene Heemelaar, Wilie Elhorst

Roze Lieverdje: “Prijs voor personen en organisaties die strijden voor LHBTIQ+ emancipatie”

Roze Lieverdje 2016: Ellie Lust

Overige genomineerden: BeyonG Veldkamp, Döne Fil, Krzysztof Dobrowolski-Onclin, L’HBTQ magazine

Roze Lieverdje: “Prijs voor personen en organisaties die strijden voor LHBTIQ+ emancipatie”

Roze Lieverdje 2018: Stichting Maruf

Overige genomineerden: An Paula Lima, Nassiiri Belaraj, Wielie Elhorst

Roze Lieverdje 2020: Naomie Pieter

Overige genomineerden: Alejandra Ortiz, Adrie van Diemen, Peter van Maaren, Hans Verhoeven

roze lieverdje

Roze Lieverdje 2022: Transkliniek

Overige genomineerden: Veilige Haven, Roze in Blauw, Jennifer Hopelezz, Podcast Kleine Vrijdag.

 

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam