Replica cel Turkse journalist week lang op Leidseplein
SİLİVRİ - prison of thought op het Leidseplein, foto: Michelle van der Plas

Deze hele week staat op het Leidseplein, voor de deur van De Balie, de installatie SİLİVRİ – prison of thought. Dit is een replica van de cel waarin de Turkse journalist Can Dündar werd vastgehouden vanwege zijn kritische publicaties over de regering van president Erdoğan. Can Dündar is een van de hoofdgasten van het Vrijdenkersfestival 2021, dat van 28 t/m 30 oktober in De Balie plaatsvindt. Op donderdag 28 oktober houdt Dündar een lezing in De Balie.

Wereldwijd icoon vrije pers

In de afgelopen decennia groeide Can Dündar uit tot een wereldwijd icoon van de vrije pers. Hij was hoofdredacteur van de onafhankelijke Turkse krant Cumhuriyet, schreef 20 boeken, en werd in 2020 in Turkije veroordeeld tot 27 jaar cel na publicatie van kritische artikelen over de regering van president Erdoğan. Die beschuldigde Dündar ervan staatsgeheimen te publiceren.

Sinds 2015 woont en werkt Dündar in Duitsland, waar hij naartoe vluchtte nadat hij in Turkije werd gearresteerd en vastgezet in de gevangenis van Silivri. Vanuit zijn ballingschap zet Can Dündar zich onvermoeibaar in voor de persvrijheid overal ter wereld.

Beruchte gevangenis

Silivri is de naam van een beruchte gevangenis even buiten Istanboel. Maar behalve een plek waar meerdere kritische journalisten, publieke intellectuelen en mensenrechtenactivisten worden vastgehouden, is Silivri een symbool voor de netelige positie waarin vrijdenkers in autoritaire systemen overal ter wereld zich bevinden. De gevangenis is daarnaast een tastbaar bewijs voor hun onbreekbare vechtlust, want ook achter gesloten deuren en hoog opgetrokken muren leven hun vrije gedachtes voort.

De cel die op het Leidseplein staat is een levensgrote kopie van de ruimte waarin journalist Can Dündar werd vastgehouden. De cel meet slechts 3.94m bij 3.71m en is van geen enkel gemak voorzien. Het confronteert bezoekers met de realiteit waarin vrijdenkers worden opgesloten vanwege het werk dat ze doen of de woorden die ze uitspreken.

Vrijdenkersfestival 2021

In aanloop naar het 750-jarige bestaan van Amsterdam staan we stil bij ons vrijheidsbegrip en wat voor betekenis dit heeft. Van donderdagavond 28 tot en met zaterdagavond 30 oktober organiseert De Balie daarom in samenwerking met de Amsterdamse Gemeenteraad het Vrijdenkersfestival 2021, met onafhankelijke geesten uit alle windhoeken, de een nog moediger dan de ander.

    Bij Vrije Tijd Amsterdam krijg je korting op de mooiste lokale initiatieven. Iedere maand hebben we de beste acties.
    Deze keer: 20% korting bij Amsterdenim!

Koop Amsterdamse denim met maar liefst 20% korting!

Exclusieve kortingen via Vrije Tijd Amsterdam

Gebruik de kortingscode VTA20 en krijg 20% korting op je aankoop bij Amsterdenim.

Pak nu je korting