Pottenbakken in Amsterdam: de beste aanbieders

Wil je pottenbakken in Amsterdam? Er zijn in de hoofdstad verschillende aanbieders waar je dit kunt doen. Pottenbakken is het modelleren van klei. Deze wordt daarna door middel van verwarming verhard tot aardewerk en steengoed. Als je zelf wilt pottenbakken zal je eerst en ander moeten leren. We hebben in ieder geval een lijstje samengesteld met de beste aanbieders om te pottenbakken in Amsterdam.

Centrum, West, Westpoort, Oost

Centrum

Keramiek Atelier Patty Schilder

Keramiek Atelier Patty Schilder wordt door velen betiteld als het leukste keramiek atelier van de hoofdstad. Hier kan je deelnemen aan cursussen en workshops zoals raku stoken. Er vinden ook activiteiten plaats voor bedrijven en vrijgezellenfeesten. Als je geen les meer nodig hebt is er ruimte om zelfstandig (samen met andere mensen) te werken. Eens per maand wordt hier op zondag een Literaire Salon georganiseerd. De locatie doet eveneens dienst als kunstatelier. Een rondje door het pand laat je authentieke keramische kunst zien.

Nederlandse keramiste met Indische en Afrikaanse roots

Patty Schilder is de drijvende kracht van deze onderneming. Ze is geboren in 1957. Patty is een Nederlandse keramiste met Indische en Afrikaanse roots. Tijdens reizen naar verre landen, zoals Mali, Nepal en Indonesië, heeft ze enorm veel inspiratie opgedaan uit andere authentieke keramiek-vormen en -technieken.

In de buurt

De Lijnbaansgracht is een deels gedempte gracht in de hoofdstad. De gracht loopt evenwijdig aan de Singelgracht, tussen de Brouwersgracht en de Reguliersgracht op de grens met Amsterdam Centrum. In de buurt van deze pottenbaklocatie zijn nog veel meer dingen te beleven. Je zou een bezoekje aan Keramiek Atelier Patty Schilder dus prima met iets anders kunnen combineren.

Adres: Lijnbaansgracht 102

Ceramics Studio Amsterdam

Bij Ceramics Studio Amsterdam kunnen geïnteresseerden deelnemen aan workshops en cursussen Pottenbakken en keramiek. Deze organisatie richt zich op kinderen, volwassenen, beginners en gevorderden. Deze Amsterdamse locatie ligt in de Jordaan. In de professionele ruimte tref je onder andere een keramiekoven, glazuurkast en hogedrukspuit voor glazuren. Er zijn elektrische draaischijven en een schopschijf. Er kunnen groepen tot ongeveer 18 personen deelnemen.

Opgeven voor de cursus

Op het moment van schrijven kun je je net weer opgeven voor een cursus. Als er een plek vrij is kun je direct van start gaan. Een cursus keramiek / pottenbakken bestaat uit 10 lessen. Een les duurt circa 2,5 uur. Dit is inclusief opruimen. Er worden privé ook draailessen voor twee personen georganiseerd. Een cursus bestaat uit 8 lessen van 1,5 uur.

In de buurt

Deze locatie ligt in de Marnixstraat. Deze straat ligt in Amsterdam Centrum, langs de westelijke grens van de Jordaan, tussen het Haarlemmerplein en het Leidseplein. Een bezoekje aan Ceramics Studio Amsterdam zou je dus met allerlei leuke dingen kunnen combineren. Er zijn in de buurt vele mogelijkheden voor een cultureel uitje. In de omgeving zijn ook veel leuke horecagelegenheden te vinden.

Adres: Marnixstraat 201

West

Keramiek en Viltatelier Atelier Tetterode

Dit is een groot en professioneel atelier in Amsterdam. Je kan bij Keramiek en Viltatelier Atelier Tetterode deelnemen aan cursussen op ieder niveau. Alle cursisten zullen persoonlijke begeleiding krijgen. Het is hier onder andere mogelijk om vilt te leren. Dit is een erg oude techniek met beeldige, hedendaagse materialen.

Drijvende kracht Henriëtte

Deze organisatie wordt draaiende gehouden door Henriëtte. Zij heeft haar werk in de afgelopen jaren meerdere keren geëxposeerd. Dit heeft ze zowel in groepsverband als solo gedaan. Henriëtte werkte in het beginstel met houtasglazuren op vrije vogel- en visachtige vormen. Daarna kreeg ze verregaande interesse voor het maken van kleislibs en het werken met graffito. Jarenlang lag de focus op het maken van grote potten met deksel. Deze werd zowel gedraaid als met de hand opgebouwd. De afgelopen jaren werkt ze met veel texturen in het kleioppervlak en combineert ze glas met keramieken bootvormen.

In de buurt

De Da Costacade ligt in stadsdeel West. Aan de straat ligt kanaal de Da Costagracht. Deze gracht vormt de verbinding tussen de Hugo de Grootgracht in het noorden met het Jacob van Lennepkanaal in het zuiden. De woningen aan de gracht liggen aan de Da Costakade.

Adres: Da Costakade 148 /BG

Westpoort

Het Amsterdamse Kleibedrijf

Bij Het Amsterdams Kleibedrijf tref je een specialistisch deel-atelier voor keramisten met 4 prachtige, lichte atelierruimtes. Er is ook een heerlijk terras waar vanaf je uitkijkt op de Houthavens in Amsterdam. Het bedrijf wordt gerund door keramisten. Ze omschrijven zichzelf als een een enthousiast collectief van makers. Het team bestaat op dit moment uit wel tien personen.

Vier verschillende cursussen

Er zijn momenteel vier cursussen waaraan je kunt deelnemen. Het gaat hierbij om een draaicursus (pottenbakken), draaicursus gevorderden, handvormen en raku. Op de website staat uitvoerig beschreven wat de opleidingen precies inhouden. Je kunt je online inschrijven voor de cursussen.

In de buurt

De Nieuwe Hemweg ligt in het Westelijk Havengebied in Amsterdam West. Deze locatie ligt op ongeveer tien minuten fietsen van het Westerpark. In dit park tref je het Westergasterrein waar volop culturele plekken en horecagelegenheden zijn.

Adres: Nieuwe Hemweg 8

Oost

Studio Pansa

Weleens bij Studio Pansa geweest? Dit is een grote werkplaats in de hoofdstad. Mensen kunnen hier werken met keramiek en klei. In de werkplaats is het mogelijk om zelfstandig te werken als lid. Er kan eveneens deelgenomen worden aan verschillende soorten workshops en cursussen pottenbakken. Het is een prima gebouw voor pottenbakken in Amsterdam. In de studio waar je werkt is alle gereedschap en apparatuur voorhanden. Je kan hier meteen aan de slag gaan!

Mooie resultaten met keramiek

De mensen van deze locatie geven aan dat je met keramiek geweldige objecten kunt maken. Dit kun je handmatig doen maar ook via een draaischijf, door te boetseren of gieten. De sfeer bij de studio wordt door cursisten omschreven als ontspannen. De mensen vormen een collectief van keramisten, beeldhouwers, makers, kunstenaars en kleiliefhebbers.

In de buurt

Deze locatie ligt op de KNSM-Laan. Dit is op het Java-eiland in Amsterdam Oost. In dit deel van Amsterdam zijn nog veel meer dingen te beleven. Je bevindt je ook op korte afstand van het centrum van Amsterdam. Het Java-eiland is een buurt op een schiereiland in het Oostelijk Havengebied van de hoofdstad.

Adres: KNSM-Laan 295 – 297