Afbeelding van Manfred Richter via Pixabay
Afbeelding van Manfred Richter via Pixabay

Wil van Soest: “Mensen die het lukt om in 7 seconden naar de overkant te komen, kunnen zich inschrijven voor de Olympische Spelen”

Oversteken bij verkeerslichten is vaak een stressvolle bezigheid, zeker voor ouderen of mensen met een beperking. Bijna elke Amsterdammer zal herkennen dat het niet lukt om bij verkeerslichten binnen de tijd die je wordt gegund over te steken. De Partij van de Ouderen wil dat die doorlooptijd verlengd wordt.

Het was verkeerskenner Walther Ploos van Amstel van de Voetgangersbond die de zaak een kleine twee weken geleden op sociale media aankaartte over de situatie bij het voetgangersverkeerslicht op de Vijzelgracht, een stuk van 14 meter lang. „Niemand haalt het in 7 seconden”, schreef Ploos van Amstel. „Zou de bedenker überhaupt ter plaatse zijn geweest?”, vraagt hij zich hardop af in De Telegraaf. Het is niet het enige voorbeeld dat te geven is. Andere punten in de stad waar het knap lastig is om binnen de gegeven oversteektijd de overkant te halen, zijn de voetgangersstoplichten op de hoek van de Rozengracht en Prinsengracht, waar een relatief lang stuk moet worden afgelegd om de overkant te bereiken. Wie op de plek gaat kijken, ziet dat vele voetgangers nog niet eens de trambaan hebben bereikt als de stoplichten beginnen te knippen en lopen slechts twee meter verder als de lichten op rood springen. Volgens de verkeerskenner hanteert de gemeente landelijke normen voor de oversteektijden. “Die zijn goed voor een kruising in Deventer of Zutphen, maar niet geschikt voor Amsterdam.”

VTA Banner
VTA Banner
VTA Banner
VTA Banner

Olympische Spelen

De 7 seconden oversteektijd noemt fractievoorzitter Wil van Soest van de Partij van de Ouderen: “Ongekend!” Ze zegt: “Mensen die het lukt om in 7 seconden naar de overkant te komen, kunnen zich inschrijven voor de Olympische Spelen. Het is een belachelijk korte tijd waarin, met name ouderen en mensen met een beperking, het echt niet lukt om veilig over te steken. Amsterdam noemt zichzelf een ’ouderenvriendelijke stad’, maar daar sluit dit absoluut niet op aan. De Partij van de Ouderen wil dat die doorlooptijd verlengd wordt, liever gisteren dan vandaag. Wij trekken met schriftelijke vragen aan de bel bij het stadsbestuur”, aldus Van Soest.