Organisatie Pride Walk distantieert zich van tegendemonstratie Reclaim Our Pride
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Stichting Pride Amsterdam heeft afgelopen zaterdag 7 augustus een zeer betekenisvolle en inclusieve Pride Walk georganiseerd, waarvoor zij de vele vrijwilligers, betrokkenen, instanties en deelnemers bedankt. Het beeld van een geslaagde Pride Walk met duizenden deelnemers die met respect voor en naast elkaar liepen, is wat bij de meeste gelukkig op het netvlies staat. Ter hoogte van de Albert Cuyp was er echter een tegendemonstratie van Reclaim Our Pride die de Pride Walk tot stoppen dwong. Dat laat Stichting Pride Amsterdam weten in een officieel statement.

Pride Amsterdam vervolgt: “Op verzoek van de gemeente Amsterdam hebben wij vervolgens de-escalerend opgetreden. Als eerste hebben wij hen gevraagd om achter het Zero Flags project te lopen en daarmee de kopgroep af te sluiten. Toen dit in hun ogen niet voldoende was hebben wij hen, wederom op verzoek van de gemeente, toegestaan met enige afstand voor ons uit te lopen. Toen ook dit in hun ogen niet voldoende was gingen zij op de grond liggen wachten totdat wij weer zouden aansluiten.

Om het niet verder te laten escaleren heeft de gemeente ons verzocht aan te sluiten. Hierdoor heeft het zo kunnen zijn dat vanaf het Frederiksplein tot aan het Centraal Station mensen langs de kant het idee hebben gekregen dat het om één demonstratie ging die georganiseerd werd door Pride Amsterdam.

Terwijl dit feitelijk dus twee aparte demonstraties waren. De demonstratie die voor ons uitliep heeft verschillende uitingen meegedragen en uitspraken gedaan waarvan wij nadrukkelijk afstand nemen. Pride Amsterdam is er voor iedereen en om te strijden voor het recht dat je in heel de wereld kunt zijn en houden van wie je wilt. Dat wordt gedaan met respect en vanuit de overtuiging dat we samen sterker staan. Daarbij past geen enkele uiting van discriminatie en uitsluiting in welke vorm dan ook.”