Nigel Slater bespreekt zijn nieuwe boek in De Balie
Nigel Slater Foto via De Balie

Amsterdam, 24 maart – Dinsdag 29 maart verschijnt de Nederlandse vertaling van Nigel Slaters laatste boek: Keukenkronieken. Woensdag 30 maart mogen wij hem ontvangen in De Balie. Samen met hem en kookboekenschrijver van eigen bodem, Yvette van Boven gaan we in gesprek over de vraag hoe we Nederlanders – zonder morren – in de keuken kunnen krijgen, en waarom dat zo belangrijk is.

Tickets voor dit programma zijn te krijgen via de website van De Balie

Kookboeken zijn het lichtpunt in een dalende boekenmarkt: Nederlanders kopen meer kookboeken dan ooit. Toch is er geen volk op aarde dat zo kort in de keuken staat voor een warme maaltijd. Verder besteedt de Nederlander een steeds kleiner deel van zijn huishoudinkomen aan eten. Van bijna het hele inkomen in de 19e eeuw, tot minder dan tien procent heden ten dage.

Dat terwijl koken, écht koken, juist een sleutel kan zijn in het oplossen van vele problemen: het kan bijdragen aan biodiversiteit, een betere regionale economie en eerlijke prijzen, en de band tussen boer en burger versterken. Bovendien eet wie zelf kookt al snel gezonder. En als we willen volstaan met vers voedsel van eigen bodem, we zullen we de keuken in moeten.

Nigel Slater
Nigel Slater is een schrijvende kok, een kokende schrijver en vooral een grootheid in zijn vak als voedseljournalist. Binnen en buiten het Verenigd Koninkrijk werd hij bekend dankzij zijn unieke, verhalende, manier van schrijven over eten en koken. In zijn boek Keukenkronieken vertelt hij over zijn leven in de keuken, en hoe zijn manier van koken in de loop der jaren is veranderd.

Yvette van Boven
Yvette van Boven woont afwisselend in Amsterdam, Nederland en West Cork, Ierland. Ze werkt als (culinair) schrijver, kok, illustrator, vormgever en tv-presentator. Van Boven schreef talloze succesvolle kookboeken die zijn vertaald in het Engels, Frans, Spaans en Duits.

Dit programma wordt georganiseerd in samenwerking met Fontaine Uitgevers.