Meer animo voor Burendag dan ooit tevoren

Er is meer animo voor Burendag dan ooit tevoren. Na een periode waarin afstand houden het devies was, blijken veel mensen behoefte te hebben aan contact met hun buren. Nog nooit waren er zo veel aanmeldingen voor Burendag als dit jaar, melden organisatoren Oranje Fonds en Douwe Egberts vandaag. Een recordaantal van ruim 6.300 buurten heeft zich aangemeld voor de dag die in het teken staat van buurtcontact. Burendag wordt komende zaterdag gevierd, op de eerste dag zonder anderhalve meter afstand.

“De coronaperiode heeft ons allemaal duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is dat je mensen om je heen hebt om op terug te vallen. Je buren heb je letterlijk om je heen, dus is het ontzettend fijn als je goed contact hebt met elkaar. Dat is al 16 jaar de reden dat Burendag jaarlijks georganiseerd wordt. Het biedt de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier met elkaar in contact te komen en te vieren dat je samen een buurt vormt. Dit jaar heeft dat door de coronaperiode extra lading”, zegt Sandra Jetten, directeur Oranje Fonds.

Elkaar kennen

John Brands, algemeen directeur Jacobs Douwe Egberts Nederland zegt; “Het is mooi om te zien dat we dit jaar in zo veel buurten weer mensen bij elkaar kunnen brengen. Het recordaantal aanmeldingen laat ook zien dat we met z’n allen behoefte hebben aan verbinding. Echt contact is zo belangrijk. We weten dat als buren elkaar goed kennen, ze vaker bereid zijn elkaar de helpende hand of een luisterend oor te bieden. We zijn blij dat we daar ieder jaar met Burendag aan bij kunnen dragen.” Douwe Egberts en het Oranje Fonds roepen iedereen op Burendag ook dit jaar veilig te vieren, met inachtneming van alle geldende maatregelen.

Socialer en veiliger

Burendag is ontstaan vanuit de gedachte dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden als buren elkaar kennen. Nu we door de coronacrisis nog meer tijd in onze eigen buurt door hebben moeten brengen dan voorheen, is dat nog belangrijker geworden. Burendag biedt iedereen in Nederland een mooie gelegenheid om op een laagdrempelige manier in contact te komen met hun buren. Zo wordt tijdens Burendag vaak de basis gelegd voor nieuwe contacten. En kan één dag een effect hebben dat veel langer duurt.

Duizenden buurten

In 2006 organiseerde Douwe Egberts de eerste editie van Burendag, waarna het Oranje Fonds als medeorganisator in 2008 aansloot. Sinds 2006 organiseerden buurten al zo’n 56.000 Burendagactiviteiten. Inmiddels doen er jaarlijks duizenden buurten mee. In 2019 waren er zo’n 6.000 deelnemende buurten en in 2020 een kleine 4.000. Alle deelnemende buurten van dit jaar zijn te vinden op burendag.nl.

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam