Boeddhistisch Centrum Amsterdam Triratna

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar leuke verhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Parina van den Berg van Boeddhistisch Centrum Amsterdam Triratna.

Wilt u het boeddhistisch centrum introduceren?

“We zien dat mensen steeds meer behoefte hebben aan rust of een plek om even tot zichzelf te komen in deze drukke wereld en hier in Amsterdam. Het centrum is een plek waar je door meditatie en cursussen leert naar binnen te kijken en te zien: hoe gaat het nu eigenlijk echt met mij? Doe ik de dingen waar ik gelukkig van word? Of om vragen te onderzoeken die wat dieper gaan: Wat is de zin van het leven? Hoe kan ik bijdragen in deze wereld waarin er ook zoveel leed is? Het Boeddhistisch Centrum Amsterdam is een mooie plaats om daarmee bezig te zijn. Niet alleen omdat het een oase van rust is maar ook omdat er mensen rondlopen die hier vanuit hun boeddhistische beoefening dagelijks mee bezig zijn. We leren mensen mediteren en we geven verschillende cursussen door het jaar heen. Je kunt altijd meedoen, iedereen is welkom.

Op woensdagavond van 19:00 -20:00 uur zijn we open voor iedereen die interesse heeft, geheel vrijblijvend. Zomaar binnenlopen kan ook maar het handigste is dat eerst even per mail of telefoon af te spreken want er is niet altijd iemand aanwezig in het centrum.”

VJ Academy Banner
VJ Academy Banner
VJ Academy Banner
VJ Academy Banner

Wie is de organisatie achter het boeddhistisch centrum Amsterdam?

“We maken deel uit van een wereldwijde beweging genaamd Triratna. Deze is ruim 60 jaar geleden opgericht door Sangharakshita, een Engelsman die meer dan 20 jaar rondtrok in India om de leer van de Boeddha (we noemen dat de Dharma) te leren kennen en beoefenen. Hij zag dat we hier in het westen veel van deze oosterse wijsheden misten. Hij vond de lessen zo waardevol dat hij zich heeft ingezet om deze voor iedereen toegankelijk te maken.”

Kunt u iets vertellen over de locatie van het Boeddhistisch Centrum Amsterdam?

“We zijn gehuisvest op het Wilhelmina Gasthuis terrein (WG-terrein), een voormalig ziekenhuis in Oud-West en een oase van rust in de drukke stad. Het is een bijzondere plek met veel groen en weinig verkeer. Op het WG-terrein wonen mensen, er zijn ateliers en een aantal kleine bedrijfjes. Het Amsterdamse Theaterhuis en het W-G café zijn onze naaste buren, het is fijn daar af en toe wat te drinken of een hapje te eten.”

Wat is Boeddhisme en wat betekent de term Triratna?

“Boeddhisme is het geheel van wat de Boeddha ons ruim 2500 jaar geleden leerde: een pad op weg naar innerlijke bevrijding. Het is erg bijzonder dat de manier waarop de Boeddha zo lang geleden naar de wereld keek, nog steeds van toepassing is in het hier en nu. Daar zitten veel wijze lessen in. In ieder mensenleven komen we lijden tegen, of we dat nu willen of niet, de Boeddha leert ons hoe we hiermee om kunnen gaan. Maar het is ook een pad dat ons er toe brengt om ons in te zetten voor het welzijn van de wereld. De naam Triratna betekent de drie Juwelen waaruit het boeddhisme is opgebouwd: de Boeddha, de Dharma (leer van de Boeddha) en de Sangha (de mensen die beoefenen).”

Wat zijn de stappen om het mediteren te leren?

“Het begint allemaal met nieuwsgierigheid om te kijken wat het is en wat het voor jou kan betekenen. Je hoort tegenwoordig veel over meditatie en mindfulness en de voordelen ervan dus misschien wekt dat je interesse. Het vinden van de rust om te gaan zitten en je ogen dicht te doen is de eerste stap. Dat is soms al heel lastig in deze hectische tijd maar daar is het centrum een fijne plek voor. In het centrum zijn mensen die veel ervaring hebben met meditatie en je kunnen begeleiden.

Want als je zit, dan begint het: aandacht voor wat zich in je afspeelt: hoe je lichaam aanvoelt, wat je emoties zijn, welke gedachten er langs komen. In de loop der tijd leer je steeds beter zien hoe jouw geest daarmee omgaat. Heel interessant! Ook ga je steeds meer zien wat je helpt om je positieve kwaliteiten zoals vriendelijkheid, vrijgevigheid, tevredenheid, meer te ontwikkelen zodat je niet steeds meegesleept wordt in alles wat van buitenaf bij jou binnenkomt. Je krijgt dus meer innerlijke rust en bent beter bestand tegen de drukte en chaos van buitenaf. We bieden cursussen aan waarin je dit kunt leren en ontdekken, ook door het samen met anderen te doen, en ervaringen uit te wisselen onder begeleiding van ervaren meditatieleraren.”

Voor wie is het Boeddhistisch Centrum Amsterdam bedoeld?

“Voor iedereen die interesse heeft in meditatie en/of boeddhisme. De mensen die bij ons rondlopen zijn van alle leeftijden en achtergronden, dat maakt het boeiend en levendig. Onze activiteiten zijn Nederlandstalig tenzij is aangegeven dat we vertalen of de activiteit in het Engels aanbieden. Je kunt ook eenmalig komen om mee te mediteren, als je al ervaring hebt met meditatie.”

Kunt u de cursussen/workshops toelichten?

“Naast meditatie zijn er veel levensthema’s waar we graag dieper op in gaan. Daar is in de cursussen ruimte voor. De cursussen helpen je op weg te leren mediteren en tegelijkertijd leer je over wat boeddhisme inhoudt en hoe je dit in je eigen leven kunt herkennen en gebruiken. Er is met regelmaat een cursus met een bepaald thema zoals Leven, hoe doe je dat?, of het Tibetaanse levenswiel. Verdieping van beoefening is bedoeld voor mensen die ervaring hebben met mediteren, de thema’s variëren van het bespreken van een sutta, stilstaan bij de zin van rituelen, of verdieping van meditatie.”

Welke activiteiten worden er georganiseerd?

“Naast meditatie en cursussen is het centrum ook een ontmoetingsplek. Soms omdat we iets met elkaar doen om het centrum te onderhouden (opruimen, inrichten, de boekwinkel in orde maken..) en een andere keer blijven we na de meditatie een poosje met elkaar praten. We organiseren activiteiten waar we samen komen, meestal met een bepaald thema of omdat er iets te vieren is. Buiten de meditaties en cursussen zijn er activiteiten die een eigen karakter hebben. In april, mei en juni gaan we wandelen, op 4 mei hebben we een avond in het kader van de dodenherdenking, op 5 mei een middag met Vrijheidssoep. Op de website vind je informatie over deze – en andere activiteiten. We bereiden ook de Buddhist Action Month voor (BAM), in juni.”

Is er ook een mogelijkheid voor een hapje en een drankje?

“Jazeker! Alleen wel alcoholvrij drankjes. Maar thee en koffie doen het bij ons ook goed.”

Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

“We zouden het leuk vinden als mensen dit lezen en dat het ze nieuwsgierig heeft gemaakt. Niet alleen naar ons centrum maar meer naar wat meditatie voor jou kan doen of welke levensvragen eigenlijk voor jou belangrijk zijn. En als ze dan ook nog de weg naar ons centrum vinden om daar samen mee aan de slag te gaan dan staat de deur voor ze open. En voor vragen kun je altijd mailen naar [email protected] of kijk even op de website www.bcatriratna.nl.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam