IND houdt bezoek Ould Slahi tegen
Foto via De Balie

Mohamedou Ould Slahi zat 14 jaar lang onterecht en zonder proces gevangen in Guantánamo Bay. Hij schreef twee boeken, zijn leven werd verfilmd (The Mauritanian met o.a. Jodie Foster en Benedict Cumberbatch won een Golden Globe). De Balie vroeg Mohamedou Ould Slahi tijdens het Vrijdenkersfestival 2021 te spreken op vrijdag 29 oktober, maar Ould Slahi is nog altijd niet in Nederland. Dat schrijft De Balie in een persbericht.

Hoewel hij tijdig een aanvraag voor een gecombineerde vergunning voor werk en verblijf heeft ingediend bij de IND, en hij aan alle voorwaarden voldoet, blijft de IND de behandeling van zijn aanvraag onnodig vertragen. Eerder miste hij ook al de première van FREEDOM, de dansvoorstelling die hij schreef voor Guy Club en Roni. Bij het Groningse NITE is Ould Slahi writer-in-residence.

Na 14 jaar onterechte gevangenschap in Guantánamo Bay, is hij nog altijd niet vrij, en moet Ould Slahi nog steeds wachten op overheden die zonder uitleg zijn vrijheid beperken. Ook de Nederlandse overheid heeft wederrechtelijk deelgenomen aan het vervoeren van gevangenen uit Guantánamo Bay naar plekken waar ze gemarteld konden worden, de zogenaamde extraordinary rendition. Het zou de Nederlandse overheid sieren als ze Ould Slahi niet verder beperken in zijn vrijheid.

Hoewel Ould Slahi gevangen zat in Guantánamo Bay, werd er nooit een aanklacht tegen hem geformuleerd. Hij werd er vernederd en gemarteld. In 2015, terwijl Ould Slahi nog vastzat, verscheen zijn boek Guantánamo Diary, waarin hij zijn ervaringen in de gevangenis beschreef. In 2016 werd Ould Slahi vrijgelaten, zonder ooit aangeklaagd te zijn geweest. Hij verhuisde terug naar Mauritanië, waar hij nu woont. Op 29 oktober opent hij het door De Balie georganiseerde Vrijdenkersfestival 2021. Met directeur van De Balie, Yoeri Albrecht, gaat hij in gesprek over zijn gevangenschap, over vrijheid en over vergeving. Helaas is het nog altijd de vraag of hij er fysiek bij mag zijn. Dit terwijl alle procedures correct zijn gevolgd.

Het is uiterst schrijnend te moeten constateren dat de willekeur die Ould Slahi heeft getroffen ook vandaag nog voort duurt.

Op deze manier wordt het Club Guy & Roni en De Balie onmogelijk gemaakt om de samenwerking met Ould Slahi verder te ontwikkelen en de programmering op te zetten die zij op artistieke en inhoudelijke gronden belangrijk vinden. De weigering om onze gast, collega en spreker Ould Slahi tijdig een verblijfsvergunning te verstrekken doet denken aan censuur.

De aanvraag voor een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid werd op 17 mei 2021 gedaan. Normaliter is er binnen drie maanden bekend of deze zogenoemde GVVA wordt verleend. Voor Ould Slahi is dit vertraagd tot 18 februari 2022.

Vrijdenkersfestival

Van donderdagavond 28 tot en met zaterdagavond 30 oktober organiseert De Balie het Vrijdenkersfestival 2021, met onafhankelijke geesten uit alle windhoeken, de een nog moediger dan de ander. Naast Mohamedou Ould Slahi zijn onder andere internationale mensenrechtenactivisten, schrijvers, feministen en journalisten als Can Dündar, Deborah Feldman, Maryam Namazie en Masih Alinejad te gast.

De voorstelling FREEDOM is te zien tot 28 januari 2022. De complete speellijst is te vinden op www.nite.nl/freedom. Tijdens het Vrijdenkersfestival is FREEDOM te zien in ITA, op 30 en 31 oktober 2021.

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam

    Bij Vrije Tijd Amsterdam krijg je korting op de mooiste lokale initiatieven. Iedere maand hebben we de beste acties.
    Deze keer: 20% korting bij Amsterdenim!

Koop Amsterdamse denim met maar liefst 20% korting!

Exclusieve kortingen via Vrije Tijd Amsterdam

Gebruik de kortingscode VTA20 en krijg 20% korting op je aankoop bij Amsterdenim.

Pak nu je korting