Hongaars journalist Veronika Munk geeft de 31e Vrijheidslezing in De Balie
Foto via De Balie

Op maandag 13 september 20:00 uur geeft Hongaars journalist Veronika Munk de 31e Vrijheidslezing in De Balie. Munk is hoofdredacteur van Hongaarse nieuwswebsite Telex.hu. In alleen deze rol al is zij een sleutelfiguur in de strijd voor persvrijheid in het – met de dag minder democratische – Hongarije van Viktor Órban. In De Balie gaat ze, onder leiding van De Balie-directeur Yoeri Albrecht, het gesprek aan over vrijheid met onder anderen Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok.

Veronika Munk (42) is één van de belangrijkste voorvechters van persvrijheid in haar thuisland. Die vrijheid is sinds de verkiezing van president Viktor Orbán in 2010 steeds verder onder druk komen te staan. In juli 2020, stapt Veronika Munk, samen met meer dan tachtig andere redacteuren van Index, lang gezien als één van de laatste mediakanalen van vrije en onafhankelijke pers in Hongarije, op in protest tegen de toenemende restricties op de vrije pers. Na dit vertrek begon Munk met haar collega’s Telex.hu, dat inmiddels is uitgegroeid tot een volwaardig nieuwsbedrijf dat dagelijks bijna 700 duizend van de 10 miljoen Hongaren bereikt.

Munk waarschuwt dat de inperking van de persvrijheid geen typisch Hongaarse aangelegenheid is. Zo staan in Polen sinds het aantreden van de conservatief-nationalistische partij PiS kritische media onder druk, en worden ook media in het ‘vrije’ westen steeds afhankelijker, vooral op financieel gebied. Volgens Munk is de uitholling van de persvrijheid een proces dat verspreid over vele jaren kan plaatsvinden, en dat stapje voor stapje gebeurt, precies zoals dat in Hongarije gebeurde.

Na haar lezing gaat ze, onder leiding van moderator Yoeri Albrecht, het gesprek aan met Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok, NRC-correspondent Emilie van Outeren en jurist John Morijn. Acteur Kyrian Esser draagt gedichten voor van Vörösmarty Mihály en Radnóti Miklós.

De Vrijheidslezing

Vier keer per jaar worden we er in De Balie tijdens de Vrijheidslezingen aan herinnerd: vrijheid is allesbehalve vanzelfsprekend. De lezingen worden altijd gegeven door individuen die op grond van hun persoonlijke ervaringen weten hoe het is om niet vrij te zijn. Zo stellen hun verhalen ons in staat te leren over het belang van vrijheid en het belang van verzet tegen de krachten die vrijheid kunnen ontnemen. Eerder hoorden we in De Balie de verhalen van Turkse journalist Can Dündar, Black Lives Matter co-founder Patrisse Cullors, klimaatadvocaat Polly Higgins, Koerdische Rojava Film Commune, FEMEN leider Inna Shevchenko, en verschillende stemmen van kunstenaars uit Belarus, waaronder Tasha Arlova.

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam