In het midden Jennifer Hopelezz. Foto: Michiel Schipper

Chauffeurs van Uber hebben zich weer eens van hun slechtste kant laten zien. Tijdens Pride Amsterdam regende het volgens Richard Keldouis (alter ego Jennifer Hopelezz) met klachten van drag queens over Uber chauffeurs.

“It was Pride weekend, so it was raining….complaints, about Uber mainly. Time for Amsterdam council to think about revoking their license? Jan-Bert Vroege? This company is not safe for LGBTQI+ people. So other than Sletlana (refused twice), Lady Galore (insulted) and Johan Hol (refused and insulted), who else had a nasty experience with Uber (or any other taxi company) this Pride weekend”, is te lezen op de facebook-pagina van Richard Keldouis.

Drag queen ‘Sletlana’ werd vrijdag tot twee keer toe geweigerd. “Eerst toen ik onderweg was naar een optreden en daarna op de weg terug. Ik was volledig uitgedost. Toen de chauffeurs mij zagen, vertrokken ze en werd mijn rit gecanceld”, zegt drag queen Slet Lana tegen de Telegraaf.

VJ Academy Banner
VJ Academy Banner
VJ Academy Banner
VJ Academy Banner

D66-raadslid Jan-Bert Vroege laat via de Telegraaf weten kwaad te zijn. “Drag queens zijn meest zichtbare onderdeel van de lhbti-gemeenschap, zij zijn de spreekwoordelijke kanarie in de kolenmijn. Dat zij niet veilig over onze straten kunnen en afhankelijk zijn van taxi’s is natuurlijk al vreselijk”, stelt Vroege. “Maar onze taximarkt is ook al jaren verziekt. Discriminatie van lhbti’s maar ook van joodse Amsterdammers is schering en inslag. Het wordt hoogste tijd dat wethouder eens serieus hiermee aan de slag gaat”, aldus Vroege tegen de ochtendkrant.

Volgens de Telegraaf baalt taxibedrijf Uber van de situatie en zijn ze inmiddels een onderzoek gestart. “Discriminatie om wie je bent en hoe je eruit ziet is onacceptabel en ik vind het zeer verdrietig dat dit is gebeurd. Iedereen heeft recht op een veilige rit. Wij hebben contact gehad met de personen die melding hebben gemaakt en zijn direct een onderzoek gestart”, stelt Willem van Limburg Stirum, general manager van Uber tegenover de Telegraaf. “Gedurende dat onderzoek wordt de chauffeur geschorst. Er is geen ruimte voor discriminatie op het Uber platform en wie zich hier niet aan houdt, wordt direct van het platform verwijderd.”

In 2019 waren Uber chauffeurs ook al negatief in het nieuws. Eerste aanleiding was dat Jennifer Hopeless twee keer werd geweigerd door Uber-chauffeurs. Later werd een homostel uitgescholden en bespuugd door een chauffeur van het taxibedrijf.