Het verhaal van Stichting Gala (Gay & Lesbian Amsterdam)
Vrijwilligers van Stichting Gala naast Pink Point op het Homomonument onderweg naar Haartjesdag (rond 2005)

“Stichting Gala (Gay & Lesbian Amsterdam) is in 1992 opgericht met als doel het LHBTI+ leven in Amsterdam te stimuleren en te promoten. 30 jaar later bestaat het nog steeds”, aldus Richard Keldoulis. VTA ging op zoek naar het verhaal van deze bijzondere stichting.

Bestuur en vrijwilligers

“De organisatie bestaat uit een klein bestuur met zo’n 20 tot 30 actieve vrijwilligers die momenteel hoofdzakelijk bezig zijn met de organisatie van (fetish)feesten in club ChUrch, zoals S.O.S (Sex on Sunday) een feest dat 25 jaar geleden begon in de Argos bar op de Warmoesstraat. Zo ook Furball, een feest voor bears, leerfeest XXXLeather, het sportswear feest Ladz en Meat Market. Sommige van deze feesten zijn ergens anders begonnen, zoals in het voormalige COC-gebouw in de Rozenstraat, maar hebben nu onderdak gevonden in ChUrch.”

The Drag Olympics

“Vanaf 1993 tot 2007 heeft Gala het Roze Westers Festivals bij het Homomonument georganiseerd. Gala is nog steeds betrokken bij The Drag Olympics, een van de hoogtepunten van Pride elk jaar.”

Streetheart Festival

“Sinds 2017 heeft Gala ook een eigen straatfestival georganiseerd, het eigenzinnige Streetheart Festival, op de tweede zaterdag van September in de Kerkstraat buiten club ChUrch, het enige gratis openbaar LHBTI+-festival buiten Pride.”

Impact Queer Amsterdam

“Eigenlijk bood Gala ook initiatieven aan verschillende bedrijven, waaronder club ChUrch, Pink Point, de LHBTI+ info kiosk bij het Homomonument en Sauna NZ. Je zou dus kunnen zeggen dat Gala een enorme impact heeft gehad op Queer Amsterdam!”

Vriendschappen, romances en relaties

“Afgezien van het succes van haar feesten en later bedrijven, zijn door Gala veel vriendschappen en zelfs romances en relaties ontstaan. Het is een echte succesvolle community-based groep op zoveel manieren. Maar omdat Gala zich niet erg actief profileert, is het een achter de schermen groep gebleven.”

Ondersteuning LHBTI+ initiatieven

“Gala gebruikt het geld dat bij de feesten verdiend wordt, voor ondersteuning aan veel LHBTI+ initiatieven. In feite geeft het waarschijnlijk meer geld uit aan LHBTI+ groepen en initiatieven, dan enige andere organisatie in Nederland behalve het Bob Angelo Fonds van COC.”

Hennie Klein Gunnewiek

“Afgelopen jaar is een van de kernleden van Gala, Hennie Klein Gunnewiek, overleden aan de gevolgen van ALS. Hennie was vanaf het begin betrokken bij Gala, en was verantwoordelijk voor veel van de iconische feesten zoals The Factory, het eerste grootschalige Amsterdamse leerfeest na het begin van de aidsepidemie, Master & Servant Dinner, en The Black Lounge, een enorme darkroom naast het Homomonument tijdens Pride.

Maar belangrijker dan alle succesvolle Gala-feesten, was Hennie een dierbare vriend geworden. En dat is eigenlijk de belangrijkste legacy van Gala, de vriendschappen en community die daar begonnen zijn.”

 

 

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam