Het verhaal achter De Trut in Amsterdam
Vrijwilligers van De Trut. Foto via De Trut.

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar mooie verhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Roos van De Trut in Amsterdam.

Zou je De Trut allereerst eens willen introduceren?

“De Trut bestaat uit twee onderdelen; de disco en het Trutfonds, waar vanuit wij non-commerciële LGBTIQ+ en AIDS/HIV gerelateerde projecten subsidiëren. Beiden worden gerund door vrijwilligers die elke zondagavond klaar staan om de LGBTIQ+ community te verwelkomen en een avond te bieden waar wordt gedanst, ontmoet, geborreld maar bovenal waar je jezelf kunt zijn.”

Hoe en wanneer is De Trut ontstaan?

“Op 17 oktober 1981 wordt het leegstaande Tetterodecomplex aan de Bilderdijkstraat gekraakt. Niet lang daarna ontstaat de krakersdisco Flux in de kelder waar vroeger de machines van de lettergieterij Tetterode stonden.

De initiatiefnemers van De Trut waren in het begin van de jaren tachtig allemaal op de een of andere wijze betrokken bij de potten- en flikkerstrijd en waren daarnaast ook onderdeel van de krakersscene. Alhoewel de Flux een krakersdisco was, waren ook veel potten en flikkers vaste bezoekers. Het gemis van een eigen plek werd in de Flux steeds duidelijker. Na enige tijd is de Flux opgehouden te bestaan en is alleen De Trut als een niet-commercieel feest doorgegaan. Op 8 december 1985 was de eerste Trutavond een feit.”

Wie zijn de mensen achter De Trut?

“De Trut wordt gerund door ca. 20 vrijwilligers die allen op hun eigen wijze een rol spelen in het reilen en zeilen van de disco maar ook bij het fonds. Er zijn verschillende commissies die zich bezighouden met tal van onderwerpen. Bijvoorbeeld de invulling van de zondagavonden, de stichting die bepaalt waar ons geld naartoe gaat, maar ook het uiterlijk van de tent en ga zo maar door. Het team is een eigenzinnige verzameling van leeftijden & achtergronden en zij zetten zich in voor de LGBTIQ+ community zowel binnen als buiten de Trut”.

Hoe zou je een zondagje in jullie discotheek omschrijven?

“Een avondje Trut begint al in de rij. ‘De rij dat ben jij!’ Met een biertje in de hand verzamelen onze bezoekers zich in de Bilderdijkstraat waar voor binnenkomst al gezellig wordt gekletst. Bij de entree wordt gevraagd telefoons uit te zetten, dit is om de privacy en veiligheid van onze bezoekers te waarborgen, maar ook omdat het een stuk makkelijker is om een praatje te maken in plaats van met de buitenwereld bezig te zijn.

Eenmaal binnen word je ontvangen in de kelder waar het bier soepel uit de tap stroomt, de muziek iedere avond anders is en we met elkaar de sfeer bepalen. Kenmerkend voor de Trut is dat men het beschrijft als thuiskomen.”

Ik zag de grote vlag van De Trut mee paraderen tijdens de afgelopen ‘wij zijn het zat’ demonstratie in Amsterdam-West. Hoe kijken jullie naar de huidige anti-lhbti gerelateerde incidenten?

“Vanuit het Trutfonds hebben wij een bijdrage geleverd aan de kosten van dit protest. Daarnaast geven wij ieder jaar een flink bedrag weg aan projecten die LGBTIQ+ en of HIV/AIDS gerelateerd zijn en een emancipatoire insteek hebben. Ofwel door middel van onze inkomsten zetten wij ons in om, in NL en wereldwijd, de positie en veiligheid van onze community te verbeteren.

Soms lijkt het alsof de acceptatie en tolerantie van LGBTIQ+ers achteruitgaat en het anti-LHBTI geweld toeneemt. Dit bevalt ons natuurlijk helemaal niet en laat ook zien hoe belangrijk het nog steeds is dat er veilige plekken zijn voor de community en we actief bezig blijven met emancipatie, inclusiviteit maar ook dat we in gesprek blijven over onze ervaringen.”

Hebben jullie veel last van de Coronacrisis? Waar blijkt dat uit?

“Zeker, onderhand zijn we al anderhalf jaar gesloten als club. Dit betekent natuurlijk direct inkomstenderving en dus ook minder geld om weg te geven aan al die belangrijke projecten.
We hebben vorig jaar een paar maanden gefunctioneerd als Trut Café, wat erg gezellig was. Maar we hebben er toch voor gekozen om te wachten tot we weer als club open mogen. De Trut ziet haar klanten graag genieten op de dansvloer waar iedereen zich vrij kan bewegen.”

Wat is het hoogtepunt in de historie van De Trut?

“Te veel om op te noemen haha! De Trut bestond vorig jaar 35 jaar! 35 jaar legendarische feesten, subsidies, jubileums maar ook een gay pride boot waarvan tot op de dag van vandaag nog steeds foto’s worden gebruikt in kranten. Een van de meest legendarische feesten was het Modderfeest, de Trut is toen volgegooid met een hele laag zand en aarde waar de spuit overheen is gegaan, dirty dancing was een feit.”

Wat is het meest recente goede doel waar jullie je voor inzetten (of hebben ingezet)?

“Afgelopen jaar hebben we ruim 10.000 euro opgehaald voor de LGBTIQ+ communities in Polen en Hongarije om hun te steunen. Op de website van de Trut vind je meer informatie over welke doelen we in het verleden hebben gesteund.”

Aangezien jullie één dag in de week open zijn. Welke queer plekken zouden jullie voor de rest aanbevelen?

“Als we het hebben over Amsterdam: de woensdagavonden van de Vrankrijk, natuurlijk de nieuwe bar Pamela, Lola The Green Aardvark, de Spijkerbar, Club Church, Sexyland, Bar Buka en Café Saarein. Verschillende feesten zoals: Is Burning, F*cking Pop Queers, Spellbound, FLIKKER, LESBIQUE, Spielraum, Pon Di Pride, Supernature en Milshake Festival.”

Nog iets toe te voegen?

“Ja! Binnenkort gaat de enige echte TrutFan in de verkoop. De zomer loopt ten einde, maar zodra we weer mogen dansen kan er lekker zwoel gewapperd worden op de dansvloer. Hiermee steun je natuurlijk ook het Trutfonds”, laat Roos ten slotte namens Stichting Fonds de Trut weten.

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam