Grachten in Amsterdam
Reguliersgracht. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Grachten in Amsterdam

Ben je benieuwd naar de grachten in Amsterdam? De hoofdstad kent een rijke historie als het aankomt op grachten in Amsterdam. De meest beroemde grachten in Amsterdam zijn toch wel de grachten die (mede) de Grachtengordel vormen. De Grachtengordel is onderdeel van de Amsterdamse binnenstad en ligt langs de volgende vier hoofdgrachten: Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht.  De leukste manier om de grachten te verkennen is via een rondvaart in Amsterdam. Hieronder vind je een overzicht van de grachten in de hoofdstad.

Achtergracht

De Achtergracht ligt in Amsterdam-Centrum. De gracht ligt tussen het Frederiksplein en de Amstel. De gracht ligt evenwijdig aan de Prinsengracht. De Achtergracht ligt nabij het oostelijk deel van de grachtengordel.

Achtergracht. Foto: vrijetijdamsterdam

Admiralengracht

De Admiralengracht is een waterweg in Amsterdam-West. Er is tevens een straatnaam die luistert naar de naam Admiralengracht. De gracht is gebouwd in de jaren twintig. De gracht gaat van de Kostverlorenvaart, bij de Postjeswetering, naar het noorden, tot de Erasmusgracht, bij het Erasmuspark en het Wachterliedplantsoen.

Grachten in Amsterdam
Admiralengracht

Albardagracht

De Albardagracht is een van de vele grachten in Amsterdam. Deze gracht ligt in de wijk Geuzenveld. De gracht is in 1957 opgericht. De Amsterdamse gracht is vernoemd naar Willem Albarda. De gracht heeft een functie voor de waterhuishouding in Amsterdam Nieuw-West.

Amstelkanaal

Het Amstelkanaal is een kanaal in Amsterdam-Zuid. Deze gracht werd gegraven in het kader van het Plan Zuid van H.P. Berlage. De strook water maakt deel uit van de verbinding tussen de Amstel en de Schinkel. De gracht vormt de scheiding tussen De Pijp en de Rivierenbuurt.

Grachten in Amsterdam
Amstelkanaal gezien vanaf de Rijnstraat. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Beulingsloot

De Beulingsloot ligt binnen de Grachtengordel in Amsterdam-Centrum. Deze gracht verbindt het Singel met de Herengracht, ter hoogte van het Spui. De Beulingsloot onderscheidt zich door het feit dat het een gracht zonder kade is. Dat is zeer uitzonderlijk voor Amsterdam.

Bickersgracht

De Bickersgracht is een waterweg gelegen tussen de Westelijke Eilanden van Amsterdam en een straat op één van deze eilanden, Bickerseiland. Deze Amsterdamse gracht gaat in noord-zuidelijke richting langs de westkant van het Bickerseiland en Prinseneiland.

Bilderdijkgracht

De Bilderdijkgracht ligt in Amsterdam-West. Deze gracht heeft haar naam te danken aan dichter en geschiedschrijver Willem Bilderdijk. Het eerste deel van de gracht is in 1878, langs de toen nieuwe Bellamybuurt, gegraven. Het werk aan het laatste deel bij de aansluiting met de Kostverlorenvaart en de Hugo de Grootgracht werd in 1903 verricht.

Bilderdijkgracht. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Blauwburgwal

De Blauwburgwal in Amsterdam is een gracht gelegen tussen het Singel en de Herengracht. Het water is rond 1584 gegraven. Vroeger luisterde deze gracht naar de naam: Lijnbaansgracht.

Bloemgracht

De Bloemgracht ligt in de Amsterdamse Jordaan. Deze strook water verbindt de Prinsengracht met de Lijnbaansgracht. De Bloemgracht loopt tussen en evenwijdig aan de Nieuwe Leliestraat en de Bloemstraat in het stadsdeel Amsterdam-Centrum.

Grachten in Amsterdam
16 augustus 2020, Bloemgracht.
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Brouwersgracht

De Brouwersgracht ligt tussen de Singelgracht en de Prinsengracht. Deze gracht verbindt het Singel met de Singelgracht. De Brouwersgracht vormt de noordelijke grens van de Jordaan. De Brouwersgracht is in 1585 gegraven. Dit werd gedaan als verbinding tussen de nieuwe grachten aan de binnenkant van de Haarlemmerdijk, die van Haarlem via Spaarndam tot aan de stadspoort van Amsterdam voerde.

Grachten in Amsterdam
Brouwersgracht. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Burgemeester Cramergracht

De Burgemeester Cramergracht is niet alleen een gracht maar ook een straat in Amsterdam-West. De straat en gracht lopen parallel van elkaar. Deze gracht is vernoemd naar Willem Daniël Cramer. Deze meneer was van 1836 tot 1843 de burgemeester van Amsterdam.

Burgemeester van Tienhovengracht

De Burgemeester van Tienhovengracht is een gracht in Amsterdam Nieuw-West. Deze gracht is aangelegd jaren vijftig als onderdeel van de Westelijke Tuinsteden. De gracht is het verlengde van de Erasmusgracht.

Christoffel Plantijngracht

Aan een deel van het Christoffel Plantijnpad in Amsterdam-Slotervaart ligt de Christoffel Plantijngracht. Het stukje water start in het Sloterpark aan het zuiden van de Sloterplas (bij het Watersporteiland). Het loopt in de zuidelijke richting naar de waterweg Slotervaart.

Da Costagracht

De Da Costagracht is een gracht in Amsterdam-West. De gracht zorgt voor de verbinding van de Hugo de Grootgracht in het noorden met het Jacob van Lennepkanaal in het zuiden.

Da Costagracht. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

De Rijpgracht

De Rijpgracht is een gracht in de Amsterdamse wijk Landlust. Er is ook een straat die naar de naam Rijpgracht luistert.

Dijksgracht

De Dijksgracht ligt in het centrum van Amsterdam en verbindt het Oosterdok bij NEMO met de Wittenburgervaart op de Oostelijke eilanden en loopt parallel aan de het spoor naast de IJhaven.

Dijksgracht. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Egelantiersgracht

De Egelantiersgracht is een gracht die is gelegen in de Amsterdamse Jordaan. De gracht ligt tussen de Prinsengracht en de Lijnbaansgracht.

Grachten in Amsterdam
Egelantiersgracht. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Entrepotdok

Het Entrepotdok is een gracht tussen het Kadijksplein en de Sarphatistraat, evenwijdig aan de Hoogte en Laagte Kadijk en de Plantagekade en Artis de dierentuin.

Geldersekade

De Geldersekade is een gracht en bevindt zich in het centrum en loopt van de Nieuwmarkt, waar ook De Waag is, naar de Prins Hendrikkade. De Geldersekade is ook een straat die parallel aan deze gracht loopt.

Geldersekade. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Grimburgwal

De Grimburgwal is een gracht in het centrum en loopt van het Rokin naar de Oudezijds Voor- en Achterburgwal.

Grimburgwal. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Groenburgwal

De Groenburgwal verbindt de Raamgracht met de Amstel. De Groenburgwal ligt in het midden van de Kloveniersburgwal en de Zwanenburgwal. Vanaf de Groenburgwal kan je de Zuiderkerk toren zien.

Groenburgwal. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Herengracht

De Herengracht is onderdeel van de befaamde Amsterdamse grachtengordel. Deze gracht ligt tussen het Singel en de Keizersgracht. De Herengracht is gestart als smalle binnenvestgracht achter de fortificatie die in 1585-1586 werd aangelegd. De Herengracht was nodig voor de aanvoer van de grond die werd gebruikt voor het opwerpen van de bolwerken.

Herengracht. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Hugo de Grootgracht

De Hugo de Grootgracht ligt in Amsterdam-West. Deze Amsterdamse gracht loopt van de Singelgracht, ter hoogte van de Raampoort, in het oosten naar de Kostverlorenvaart in het westen, waar een vijfsprong is met de Bilderdijkgracht en het Westelijk Marktkanaal. De Nassaukade en de Bilderdijkstraat kruisen de gracht met vaste bruggen. De Da Costagracht is een zijgracht.

Hugo de Grootgracht. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Jacob van Lennepkanaal

Het Jacob van Lennepkanaal is een gracht in Amsterdam West. Deze gracht zorgt voor verbinding van de Singelgracht met de Kostverlorenvaart. De Da Costagracht en de Bilderdijkgracht komen aan de noordzijde uit in het Jacob van Lennepkanaal.

Jacob van Lennepkanaal. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Kattenburgervaart

De Kattenburgervaart is gelegen in de buurt Oostelijke Eilanden. Het kanaal scheidt eiland Wittenburg van het eiland Kattenburg. De Kattenburgervaart loopt van de Nieuwe Vaart naar de Dijksgracht.

Kattenburgervaart. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Kattensloot

De Kattensloot loopt tussen de Singelgracht en de Kostverlorenvaart in Amsterdam-West. De Kattenslootbrug verbindt de Nassaukade.

Kattensloot. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Keizersgracht

De Keizersgracht is de tweede van de drie Amsterdamse hoofdgrachten die samen de grachtengordel vormen. De Keizersgracht is gelegen tussen de Herengracht en Prinsengracht. Er gaat een rijke historie schuil achter de Keizersgracht. Zo waren op Keizersgracht 1 in de beginjaren diverse bakkers gevestigd. Een ander voorbeeld is het Fontainehofje dat was gelegen achter Keizersgracht 47-63. Het hofje was in 1754 gesticht ter nagedachtenis aan advocaat Joan Fontaine.

Keizersgracht. Foto: vrijetijdamsterdm.nl

Kloveniersburgwal.

De Kloveniersburgwal verbindt de Nieuwmarkt met de rivier De Amstel en ligt op een steenworp afstand van het Wallen gebied.

Kloveniersburgwal. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Korte Prinsengracht

De Korte Prinsengracht ligt tussen de Brouwersgracht en het Westerdok. Deze gracht ligt in het verlengde van de Prinsengracht en in het noordwestelijke deel van de Grachtengordel. In de Korte Prinsengracht ligt de Eenhoornsluis. Deze sluis zorgt voor verbinding tussen de Haarlemmerdijk en de Haarlemmerstraat. De Korte Prinsengracht is aangelegd als gevolg van problemen die zich in 1617 voordeden in de buurt van de Nieuwe Haarlemmersluis in het Singel.

Kostverlorenvaart

De Kostverlorenvaart, in Amsterdam-West, loopt vanaf de Overtoom via de Kattensloot, Singelgracht en Westerkanaal naar het IJ.

Kostverlorenvaart. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Kromboomssloot

De Kromboomsloot, ligt in de Nieuwmarktbuurt en verbindt de Recht Boomsloot, via de Snoekjesgracht, met de Oudeschans. In tegenstelling tot de Recht Boomsloot zit er een bocht in de gracht.

Kromboomsloot. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Lauriergracht

De Lauriergracht ligt tussen de Prinsengracht en de Lijnbaansgracht in de Jordaan ten westen van de Grachtengordel.

Lauriergracht. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Leliegracht

De Leliegracht ligt tussen de Herengracht en de Prinsengracht, binnen de Grachtengordel in Amsterdam. De Leliegracht is gebouwd op een van de vier erven die de bakker Coert Danielsz bezat. Dat was in het jaar 1622. Een ander weetje is dat op Leliegracht nummer 4 in 1918 de apotheek ‘De Lelie’ gevestigd was. Deze apotheek verkocht onder andere een middel tegen de Spaanse griep, die wereldwijd miljoenen levens eiste.

Le Mairegracht

De Le Mairegracht is gelegen in Amsterdam-West. Deze gracht heeft haar naam te danken aan Jacob le Maire, een ontdekkingsreiziger, die de naar hem genoemde zeestraat aan de zuidpunt van Zuid-Amerika ontdekte.

Leidsegracht

De Leidsegracht ligt dwars. Deze gracht is gelegen in Amsterdam-Centrum. De gracht zorgt voor verbinding van de Herengracht, Keizersgracht, Prinsengracht en Lijnbaansgracht. Dit is een gracht die bij de Marnixstraat uitmondt in de Singelgracht.

Leidsegracht. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Lijnbaansgracht

De Lijnbaansgracht is een deels gedempte gracht. Deze Amsterdamse gracht loopt evenwijdig aan de Singelgracht, tussen de Brouwersgracht en de Reguliersgracht.

Lijnbaansgracht. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Looiersgracht

De Looiersgracht ligt tussen de Prinsengracht en de Lijnbaansgracht in de Amsterdamse Jordaan. De Looiersgracht ligt aan de Grachtengordel.

Looiersgracht. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Nieuwe Achtergracht

De Nieuwe Achtergracht ligt evenwijdig aan de Nieuwe Prinsengracht en verbindt de Onbekendegracht met de Plantage Muidergracht. De gracht ligt in het oostelijk deel van de grachtengordel in Amsterdam-Centrum.

Grachten in Amsterdam
16 augustus 2020, Nieuwe Achtergracht.
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Nieuwe Herengracht

De Nieuwe Herengracht ligt in het centrum van de stad. Deze Amsterdamse gracht is gelegen in het verlengde van de Herengracht tussen Amstel en de Scharrebiersluis bij het Entrepotdok, in de Plantage in het oostelijk deel van de grachtengordel.

Nieuwe Herengracht. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Nieuwe Keizersgracht

De Nieuwe Keizersgracht is een deel van de oostelijke Amsterdamse grachtengordel. De Nieuwe Keizersgracht ligt in het verlengde van de Keizersgracht, tussen de Amstel en Plantage Muidergracht in de Plantage. Over de Nieuwe Keizersgracht liggen twee bruggen.

Grachten in Amsterdam
16 augustus 2020 – Nieuwe Keizersgracht.
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Nieuwe Prinsengracht

De Nieuwe Prinsengracht is een gracht die is gelegen het verlengde stuk van de Prinsengracht in de oostelijke grachtengordel, tussen de Amstel en de Plantage Muidergracht in de Plantage. De Nieuwe Prinsengracht grenst aan de, achter theater Carré gelegen, Onbekendegracht en kruist de Weesperstraat en de Roetersstraat.

Nieuwe Prinsengracht. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Nieuwe Rapenburgergracht

Gezicht van de Joden of Nieuwe Herengracht. Ligt over de Nieuwe Rapenburgergracht op de Oranje-Nassaukazerne. Rechts de Plantage met in het verschiet de wieken van de in 1863 afgebroken molen De Ruijter op het bolwerk Houtewaal. De ophaalbrug ligt in het verlengde van de Plantage Kerklaan.

Nieuwe Vaart

De Nieuwe Vaart loopt vanaf het centrum bij Het Scheepvaartmuseum naar Amsterdam-Oost. Aan dit kanaal ligt halverwege Museum ‘t Kromhout.

Nieuwe Vaart. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Oostenburgervaart

De Oostenburgervaart is een gracht midden op het eiland Oostenburg, een van de Oostelijke Eilanden in Amsterdam.

Oostenburgervaart. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Osdorpergracht

De Osdorpergracht is een kort kanaal in Osdorp. De gracht is gegraven bij de aanleg van Osdorp en gaat van de Sloterplas, bij de flatgebouwen van Torenwijck, langs het Osdorpplein en de L. van Sonsbeeckstraat naar de Hoekenesgracht bij Tussen Meer.

Oudeschans

De Oudeschans is een brede gracht in het oostelijk deel van de binnenstad. De gracht loopt in het verlengde van de Zwanenburgwal via de Sint Antoniessluishoogwaterkering en Sint Anthoniesluis naar het Oosterdok.

Oudeschans. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Oude Entrepotdoksluis

De Oude Entrepotdoksluis is een sluis die het Entrepotdok met de Nieuwe Vaart verbindt en doorkruist de Hoogtekadijk. Over de Oude Entrepotdoksluis ligt de Entrepotdoksluis (brug nr 80).

Oude Entrepotdoksluis. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Oudezijds Achterburgwal

Oudezijds Achterburgwal loopt van de Grimburgwal loopt naar de Zeedijk en gaat daar via de Oudezijds Voorburgwal en Oudezijds Kolk naar het IJ.

Oudezijds Achterburgwal. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Oudezijds Kolk

De Oudezijds Kolk is een klein grachtje en verbindt de Oudezijds Voor- en Achterburgwal met het Open Havenfront. Aan de Oudezijds Kolk ligt de Zeedijk.

Oudezijds Kolk. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Oudezijds Voorburgwal

De Oudezijds Voorburgwal is een gracht op de Wallen en loopt parallel met de Oudezijds Achterburgwal en loopt van de Grimburgwal naar de Zeedijk en gaat daar via de Oudezijds Kolk naar het Open Havenfront en dan naar het IJ.

Oudezijds Voorburgwal. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Passeerdersgracht

De Passeerdersgracht verbindt de Prinsengracht met de Lijnbaansgracht. De gracht is de meest zuidelijke in de Jordaan en grenst aan de grachtengordel.

Passeerdersgracht. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Plantage Muidergracht

De Plantage Muidergracht ligt in de Plantagebuurt van Amsterdam. Aan en langs de Plantage Muidergracht, bij het Roeterseiland, tref je een deel van de gebouwen van de Universiteit van Amsterdam.

Plantage Muidergracht. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Postjeswetering

De Postjeswetering in Amsterdam-West is aangelegd in de jaren twintig. Dit was als onderdeel van Plan West. De gracht is gelegen in stadsdeel De Baarsjes.

Prinsengracht

De Prinsengracht loopt evenwijdig aan de Keizersgracht in Amsterdam-Centrum. De gracht is vernoemd naar de Prins van Oranje. Het is de vierde van de vier hoofdgrachten die deel uitmaken van de grachtengordel. De Prinsengracht start bij nummer 1 en eindigt bij nummer 1131. De Prinsengracht kent een rijke historie. Een voorbeeld hiervan is het Woonbootmuseum op Prinsengracht 296K, die je nog steeds kunt bezoeken. In dit museum dat ligt in een woonboot ervaar je zelf hoe het is om in een woonboot te wonen op de Amsterdamse gracht.

Grachten in Amsterdam
Een stukje van de Prinsengracht in Amsterdam. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Prinseneilandsgracht

De Prinseneilandsgracht ligt in het centrum van de hoofdstad. Deze gracht loopt tussen het Prinseneiland (een kunstmatig eiland) naar het oosten en het vasteland naar het westen.

Prinseneilandsgracht. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Raamgracht

De Raamgracht ligt in het centrum van de stad en loopt van de Kloveniersburgwal naar de Zwanenburgwal. De Groenburgwal, Verversstraat en Zanddwarsstraat komen uit op de Raamgracht. Over de gracht liggen brug 225 bij de Kloveniersburgwal en de Theo Boschbrug nabij de Zwanenburgwal.

Raamgracht. Foto: vrijetijdamstedam.nl

Rapenburgwal

De Rapenburgwal is een ondergeschikte gracht in het oosten van Amsterdam-Centrum in de Lastagebuurt.

Realengracht

De Realengracht is een gracht in het centrum van de stad. De gracht ligt ten zuide van het Realeneiland en zorgt voor verbinding tussen het knooppunt van de Smallepadsgracht en de Prinseneilandsgracht met het Westerdok ter hoogte van de Zandhoek.

Realengracht. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Rechtboomssloot

De Rechtboomssloot, ook geschreven als Recht Boomssloot, is een gracht in de Lastage. Dit is in de binnenstad. De gracht gaat van de Geldersekade in zuidoostelijke richting naar de Oudeschans.

Rechtboomsloot. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Reguliersgracht

De Reguliersgracht verbindt de Herengracht met de Lijnbaansgracht in het centrum van de stad. De gracht is een dwarsgracht binnen de grachtengordel en kruist de Prinsengracht en de Keizersgracht. Bij Reguliersgracht 67 ligt het Amstelveld.

Reguliersgracht. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Ringvaart

De Ringvaart in Amsterdam-Oost loopt van de Amstel tot in het Nieuwe Diep bij het Science Park en vormt de grens het noordelijke en oostelijke deel van de Watergraafsmeer.

Ringvaart. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Schippersgracht

De Schippersgracht is een gracht (en straat) die loopt vanaf het Entrepotdok tot de Prins Hendrikkade met de Kortjewantsbrug aan het einde vlak bij het Scheepvaartmuseum.

Schippersgracht. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Singel

De Singel loopt vanaf het IJ tot het Muntplein. Daar gaat deze over in de Binnen Amstel. Het was in de beginjaren de bedoeling dat het Singel in bebouwing en uitstraling bij de grachtengordel zou aansluiten. Daarom werd de naam in 1616 zelfs veranderd in Koningsgracht. Deze naam sloeg echter niet aan.

Singel. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Singelgracht

De Singelgracht begrenst Amsterdam centrum en stroomt langs de Nassaukade, Stadhouderskade en Mauritskade.

Singelgracht. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Snoekjesgracht

De Snoekjesgracht lig in de Lastagebuurt. Dit is in de binnenstad van Amsterdam. Deze Snoekjesgracht loopt achter de Sint Antoniesbreestraat. Dit is vanaf de Sint Antoniessluishoogwaterkering in noordelijke richting naar een bocht, waar de gracht naar het oosten draait en overgaat in de Kromboomssloot.

Snoekjesgracht. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Spiegelgracht

De Spiegelgracht zorgt voor verbinding van de Prinsengracht met de Lijnbaansgracht. De korte gracht is onderdeel van de grachtengordel. De Spiegelgracht ligt tegenover het Rijksmuseum en vormt samen met de Nieuwe Spiegelstraat het hart van het Spiegelkwartier.

Spiegelgracht . Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Stadiongracht

De Stadiongracht gaat door Amsterdam-Zuid. De gracht is om het terrein van het Olympisch Stadion gegraven en aan de westkant via het Olympiakanaal verbonden met de Schinkel, via dit water kan men uitkomen op het Nieuwe Meer. Het noorderlijke deel van de Stadiongracht loopt dood op de Amstelveenseweg.

Uilenburgergracht

De Uilenburgergracht ligt ten oosten van de wijk Lastage in het centrum van de stad.

Van Noordtgracht

De Van Noordtgracht is een gracht in Amsterdam-West. De gracht is vernoemd naar ontedkkingsreiziger Olivier van Noort. Dit was de eerste Hollander die van 1598 tot 1601 via straat Magelhaens rond de wereld voer.

Waalseilandsgracht

De Waalseilandsgracht is een van de grachten in Amsterdam. Het is een korte en brede gracht. De gracht gaat door het oostelijk deel van de binnenstad. De gracht ligt tussen het Oosterdok bij het Scheepvaarthuis en de Oudeschans bij de Montelbaanstoren.

Westerdok

Het Westerdok (ook een straat) is een water dat grenst aan het Prinseneiland en het Westerdokseiland en heeft een directe verbinding met het IJ.

Westerdok. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Westerkanaal

Het Westerkanaal verbindt de Singelgracht, vanaf de Singelgrachtbrug, met de Oude Houthaven en is gelegen vlakbij het Westerpark.

Westerkanaal. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Westlandgracht

De Westlandgracht ligt in het westen van Amsterdam. De gracht is vernoemd naar Westland, een gebied dat ten westen ligt van Delft.

Wittenburgervaart

De Wittenburgervaart is een kort kanaal in Amsterdam. De Wittenburgervaart is ook een van de grachten in Amsterdam. Het stuk water ligt in de buurt Oostelijke Eilanden. Het kanaal scheidt het eiland Wittenburg van de voormalige eilanden Oostenburg en Oostenburgereiland. De Wittenburgervaart loopt van de Nieuwe Vaart naar het einde van de Dijksgracht.

Wittenburgervaart. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Zoutkeetsgracht

De Zoutkeetsgracht is een van de mooie grachten in Amsterdam. De Zoutkeetsgracht scheidt de Westelijke Eilanden van de Zeeheldenbuurt en verbindt het Westerdok met het Westerkanaal.

Zoutkeetsgracht. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Zuider Amstelkanaal

Het Zuider Amstelkanaal is een van de grachten in Amsterdam. Deze gracht ligt in Amsterdam Zuid. Het kanaal werd gegraven als onderdeel van het Plan Zuid van architect H.P. Berlage en is onderdeel van de verbinding tussen de Amstel en de Schinkel. Het vormt de scheiding tussen Stadionbuurt en Apollobuurt en de Prinses Irenebuurt.

Zwanenburgwal

De Zwanenburgwal is een gracht met bijbehorende kades in het centrum van de stad. Deze gracht loopt vanaf Snoekjesgracht/Oudeschans door de Sint Antoniessluishoogwaterkering (sluis) naar de Amstel. Over de gracht liggen twee bruggen.

Zwanenburgwal. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

De grachten zijn populair bij vele mensen waaronder de mensen die houden van varen in Amsterdam.

vrijetijdamsterdam.nl

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam