De wereld van de mantelzorger vertaald naar het theater
Afbeelding via De Balie

De afgelopen maanden dook de onderzoeksredactie van De Balie Live Journalism samen met AT5 in de wereld van Amsterdamse mantelzorgers. Dinsdag 7 juni is het theaterstuk Merci dat jij er bent, dat artist in residence, Max Wind, maakte op basis van de verhalen uit dit onderzoek. Het theaterstuk is inclusief nagesprek te zien in De Balie en kan live worden meegekeken via de website van De Balie. Op 9 juni om 20.00 uur is het terug te zien op AT5.

Door bezuinigingen op de reguliere zorg, corona en personeelstekort komt zorg steeds meer terecht op de schouders van de omgeving. Voor mantelzorgers zouden er door de gemeente geregelde voorzieningen moeten zijn, maar vaak zijn deze ontoegankelijk en sluiten ze niet aan bij hun behoeften. Zeker niet bij die van jonge mantelzorgers (in Amsterdam zijn naar schatting 1 op de 3 jongeren mantelzorger). Vaak staan zij er zelf niet eens bij stil dat ze mantelzorger zijn. De 23-jarige Cheyenne die zorgt voor haar moeder beschrijft hoe ze door de gemeente van de ene afdeling naar de andere wordt gestuurd.

Daarnaast zijn er enorme wachtlijsten. Dit zorgt ervoor dat mantelzorgers die het zich kunnen veroorloven in toenemende mate de hulp inschakelen van ‘mantelzorgbedrijven’, private bedrijven die geld vragen voor hun diensten. Deze diensten zijn dus niet voor iedereen weggelegd, wat de kloof tussen rijke en arme mantelzorgers groter maakt, zo delen Live Journalism redacteuren Zara Toksöz en Monique Hindriks in NRC.

Merci dat jij er bent

In zijn theatervoorstelling Merci dat jij er bent vertaalt Max Wind deze grote uitdagingen waar mantelzorgers tegenaanlopen naar het podium. Zijn voorstelling is niet alleen een aanklacht tegen het systeem waar mantelzorgers in verstrikt raken maar ook tegen bureaucratie in de zorg.

De Balie Live Journalism

De redacteuren van De Balie Live Journalism duiken in de verhalen van de stad door te praten met de bewoners. Want wie kan deze verhalen beter vertellen dan de Amsterdammer zelf? Deze verhalen worden vertaald naar het theater en worden niet alleen vertoond aan de bewoners van de stad maar specifiek aan mensen die verantwoordelijkheid dragen. Zo keek en sprak burgemeester Femke Halsema in 2021 over de eindvoorstelling van het onderzoek naar seksuele intimidatie onder minderjarige jongeren in Amsterdam.

Het onderzoek is gedaan in samenwerking met journalistieke collectieven De Stadsbron uit Amersfoort en Bureau Spotlight uit Ede. De voorstelling speelt daar ook: 8 juni 20.00 in theater de Lieve Vrouw in Amersfoort en 22 juni 19.30 in cultureel centrum Cultura. Kaartjes voor alle drie de voorstellingen zijn gratis te reserveren.Â