De ‘grand dame’ van de Volkshotel-toiletten neemt je mee door Amsterdam-Oost
Afbeelding credits: Elzeline Kooy

“Volkshotel in Amsterdam zet toiletjuffrouw in als stadsgids”

Deze zomer neemt Eva de Pleeva, ook wel bekend als Mademoiselle Pipi, je mee tijdens een audiotour door Amsterdam-Oost. Al jaren verzorgd ze de toiletten van het Volkshotel, zowel bij restaurant Canvas als later in de nacht bij sound bar Doka. Of misschien ken je haar wel van de KUT-stickertjes of haar legendarische feest Cougarland. Eva laat je proeven, ruiken, voelen en plassen in stadsdeel Oost. De audiotour is een onderdeel van de campagne ‘Zomer in de stad’.

Deze zomer laat Volkshotel zien dat je niet de stad uit hoeft of naar het buitenland, om een vakantiegevoel te krijgen. Met drie verschillende “activiteitentassen” kunnen hotelgasten Amsterdam en haar omgeving in al haar veelzijdigheid ontdekken. Er kan gekozen worden tussen een kano-, wandel- of fietstas. Naast een unieke route bevat de tas bier, wijn, snacks en basis-picknickbenodigdheden. Optioneel kan een bbq-kit worden toegevoegd.

Te voet

De wandelroute bestaat uit een audiotour, ingesproken door Volkshotel-toiletjuffrouw Eva de Pleeva. Ze laat je de parels van Amsterdam-Oost ontdekken. Je eet een visje bij El Pescado of een falafel bij Tigris en Eufraat op de Javastraat, luistert naar een bijzondere anekdote over het enige overgebleven Amsterdamse buitenhuis in Park Frankendael, geniet van de onverwachte rust en stilte bij Linnaeushof en laat je overrompelen door een sterk verhaal uit de befaamde kroeg Ruk en Pluk. Het daadwerkelijke wandelen duurt 2 uur. Afhankelijk van hoe lang je blijft plakken bij de tussenstops ben je in totaal zo’n 4 uur bezig.

Per kano

Met de kano-route leer je Amsterdam-Oost kennen vanaf het water. De route begint op de Amstel en gaat langs iconische plekken als Carré, de Magere Brug, Artis, Hortus Botanicus, Scheepvaartmuseum, Waterlooplein, Stopera en de Hermitage. Tussendoor zijn er verschillende stops waar je voor anker kunt gaan om een frisse duik te nemen en een koud biertje te drinken. Minder ervaren kanoërs kunnen er voor kiezen om een korte route te varen (6 km). Voor degene met wat meer ervaring is er een langere route beschikbaar (8,5 km).

Per fiets

De fietsroute laat zien dat Amsterdam niet alleen bestaat uit de grachtengordel, paleis op de Dam en het Museumplein. Stuk voor stuk mooie plekken, maar er is natuurlijk veel meer te zien. Via Amsterdam-Oost steek je over het IJ en ontdek je Amsterdam-Noord en Holysloot. Onderweg zijn er genoeg plekken om even lekker neer te ploffen met je picknicktas. Je kunt een korte route fietsen (+/- 4 uur) of een lange route (+/-8 uur). De korte route is ongeveer 19 km en de lange route 33 km.