De Balie organiseert het Vrijdenkersfestival 2021
Afbeelding via De Balie

Van vrijdagavond 29 tot en met zaterdagavond 30 oktober organiseert De Balie het Vrijdenkersfestival 2021. Een jaarlijks terugkerend podium dat de stad Amsterdam viert als veilige haven voor vrijdenkers, afvalligen en onafhankelijke geesten uit alle windhoeken.

Het begrip vrijheid is onlosmakelijk verbonden met Amsterdam. De stad deed in de 17e eeuw al dienst als veilige haven voor vrijdenkers. Vanzelfsprekend trokken scherpe geesten als René Descartes, John Locke en Baruch de Spinoza naar de stad. Waar anders konden ze wonen, denken, schrijven en publiceren? Wie elders om zijn denkbeelden werd verjaagd, werd in Amsterdam gezien en gehoord. Amsterdam is een brandpunt gebleven. Voor filosofen, dolle mina’s en onruststokers.

Bij de markering van de viering van het 750-jarige bestaan van de stad staan De Balie stil bij ons vrijheidsbegrip en wat voor betekenis dit heeft. Hoe vrij zijn wij? Vrijgemaakt van religie, dogma’s of ideologie? En wat heeft die vrijheid ons gebracht? Hoe verhoudt vrijheid zich tot empathie en inlevingsvermogen voor anderen? Hoe verdedigen we onze vrijheden en wat kunnen we daarbij leren van de geschiedenis?

Met o.a.:

Can Dündar is journalist in ballingschap. Icoon van de vrije pers in Turkije. Als hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet was hij in 2015 verantwoordelijk voor een stuk over Turkse vrachtwagens die met wapens naar Syrië onderweg waren. Als fel verdediger van het vrije woord en politiek vluchteling in Duitsland draagt Dündar een essay voor waarin hij vooruitblikt. Kunnen we nog samenleven in vrijheid én veiligheid in het Europa van morgen?

De Brits-Iraanse Maryam Namazie is een vooraanstaand mensenrechtenactivist. Zij is woordvoerster van Iran Solidarity, One Law for All en de Council of Ex-Muslims of Britain. Hoewel Namazie al vele jaren in Engeland woont, houden de Iraanse staat en media haar nog steeds in de gaten.

Mohamedou Ould Slahi zat 14 jaar lang zonder proces vast in de Amerikaanse gevangenis op Guantanamo Bay. Het boek dat hij hierover schreef, Guantánamo Diary, groeide uit tot een internationale bestseller en is recentelijk verfilmd als het gevierde The Mauritanian. Mohamedou Ould Slahi is als ‘writer-in-residence’ een jaar lang in dienst is bij NITE (Club Guy & Roni en Noord Nederlands Toneel). Hij schreef de tekst voor de op zijn verhaal gebaseerde voorstelling Freedom, die op 16 oktober in première gaat in Groningen. In De Balie komt hij vertellen over zijn leven in gevangenschap, en wat het ervaren van totale onvrijheid deed met zijn blik op vrijheid.

Alexander Noordijk was als homoseksuele dominee werkzaam in Amsterdam. Wat betekent het geloof voor hem, op welke manier vindt hij God en hoe kunnen we elkaar in vrijheid laten leven, en toch naar elkaar omkijken? Alexander Noordijk heeft ook in Amsterdam bedreigingen en intimidatie meegemaakt. Hoe kunnen we elkaar in vrijheid accepteren en van elkaar leren?

Keyvan Shahbazi vluchtte in 1983 uit Iran. In zijn net verschenen autobiografische debuutroman De Amerikaan van Karadj is te lezen hoe hij en zijn familie slachtoffer werden van het regime van Khomeini. Na zijn vlucht werd hij gebeld en geïntimideerd door de inlichtingendienst in Iran. Ze gebruikten zijn moeder, die daar nog was, om hem onder druk te zetten. Het staat symbool voor de invloed die buitenlandse staten kunnen hebben op Nederlandse burgers.

Voorlopige line up Vrijdenkersfestival 2021:

Can Dundar | Mohamedou Ould Slahi | Diederik Boomsma | Tirza de Fockert | Maryam Namazie | Keyvan Shahbazi | Alerk Ablikim | Laila Ezzeroili | Alexander Noordijk