Code Oranje en Partij van de Ouderen met tuk-tuks door Amsterdam
Foto via Partij van de Ouderen

Richard de Mos, Peter Plasman en Wil van Soest: “Huiswerk ophalen voor de Tweede Kamer”

Zaterdag was Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos in Amsterdam. De vernieuwingsbeweging, die in diverse peilingen goed is voor een aantal zetels in de Tweede Kamer, is met strafpleiter Peter Plasman (plek 2), ondernemer Mick de Vlieger (plek 5) en door de samenwerking met de lokale Partij van de Ouderen stevig vertegenwoordigd in de hoofdstad. Vandaag trokken ze in een lange colonne met elektrische tuk-tuks door de stad om ‘huiswerk’ op te halen voor de Kamer.

Foto via Partij van de Ouderen

Fractievoorzitter van de Partij van de Ouderen Wil van Soest (84), de oudste politica van Nederland, staat op plek 6 van de kieslijst in de kieskringen Amsterdam en Noord-Holland en was vandaag de gastvrouw van het bezoek. Met vijftien tuk-tuks ging Code Oranje, geheel in lijn met haar Ombudspolitiek, naar de mensen toe om de zorgen en problemen aan te horen. De Mos en Van Soest spraken met horecaondernemers die zwaar getroffen zijn door de coronamaatregelen van het kabinet. Ze werden onder andere ontvangen bij Café ‘t Vossie in de Antillenstraat door eigenaar Daniël Vosveld, die zwaar gebukt gaat onder de gedwongen sluiting. “De compensatie dekt gewoon niet de volledige vaste lasten die ik heb, waardoor ik dit nog maximaal twee maanden volhoudt, dan is het echt klaar”, zegt Vosveld in zijn gesprek met De Mos en Van Soest.

Verdrietige gesprekken

“Het waren verdrietige gesprekken, met ondernemers die nauwelijks nog weten hoe ze verder moeten. Het lijkt wel of de horeca is opgegeven door de landelijke overheid. Perspectief blijft uit en de compensatie is veel te mager, waardoor veel ondernemers vrezen voor hun voortbestaan”, aldus De Mos, die pleit voor een snelle heropening van de horeca. “De rek is er al lange tijd uit. Horeca en winkels moeten zo snel mogelijk weer open. Dat kan veilig en in een gereguleerde omgeving.” De Mos roept burgemeester Halsema van Amsterdam, op om zich uit te spreken tegen de huidige coronamaatregelen van het kabinet. “We moeten naar een lockin waar we kwetsbare mensen beschermen en voorrang geven op vaccinaties, maar we moeten het sociaal-economische leven wel weer op gang brengen. Mensen zitten er mentaal doorheen en als we niet uitkijken, krijgen we een bloedbad aan faillissementen onder ondernemers”, aldus De Mos die woensdag gekozen hoopt te worden om zo snel mogelijk met het opgehaalde huiswerk in de Kamer aan de slag te kunnen gaan.