Bijzondere kerken in Amsterdam Centrum
Een van de bijzondere kerken in Amsterdam, de Keizersgrachtkerk

Er zijn bijzondere kerken in Amsterdam. Het kan mooi zijn om deze gebouwen te bezoeken. Niet alleen om te kijken hoe ze eruitzien, maar ook als je graag zou willen bidden. In kerken kan ook geluisterd worden naar preken van dominees of priesters. Er wordt in een kerk ook geregeld gezongen. Daarnaast worden er allerlei activiteiten georganiseerd. De kerk wordt door trouwe kerkgangers vooral beschouwd als het huis van God. Sommige bewoners zijn geïnteresseerd in de oude god Zeus. In de hoofdstad worden verschillende kerkgebouwen tegenwoordig gebruikt om leuke evenementen te organiseren. We gingen op zoek naar een aantal speciale kerken in Amsterdam Centrum.

Dominicuskerk

We beginnen dit artikel met de unieke Dominicuskerk. Op deze locatie aan de Spuistraat kun je luisteren naar liedjes en preken. Elke zondag is er een samenzijn met koor, piano én orgel. Er is ook een speciale dienst voor de kinderen. De sessie wordt iedere week afgesloten met koffie, thee, brood en/of wijn. De activiteiten in de Dominicuskerk worden omschreven als mensgericht, betrokken bij de samenleving en oecumenisch. Alle mensen zijn welkom om een bezoekje te brengen aan de ‘Dominicus’. Het kan voorkomen dat je niet in staat bent om fysiek langs te komen. Dan is er geen man over boord. Via de website kan namelijk worden meegekeken en geluisterd met de diensten. Doordeweeks is er ook van alles te beleven. Zo kan je er onder andere terecht voor meditatie, taal- en gespreksgroepen, jongerenavonden, leerhuizen en gezamenlijke maaltijden.

Adres: Spuistraat 12

Onze Lieve Vrouwekerk Amsterdam

Aan de mooie Keizersgracht zou je een bezoekje kunnen brengen aan de Onze Lieve Vrouwekerk. Dit is een zogenoemde rectoraatskerk. Er is een levendige ‘community’ van personen die geloven, in het centrum van de stad. “Wees welkom om mee te doen”, is te lezen op de website van deze kerk. De kerk is onderdeel van de Syrisch-orthodoxe Kerk van Antiochië en wordt door de rooms-katholieken en Syrisch-orthodoxen gebruikt. De locatie wordt beschreven als een neogotisch kerkgebouw.

Adres: Keizersgracht 220

Oude Lutherse Kerk

Deze kerk is onderdeel van de Lutherse gemeenschap in Amsterdam. Deze geloofsgemeenschap bestaat uit meerdere vierplaatsen in Haarlem, Alkmaar, Amsterdam Centrum en Zuidoost. De erediensten worden op zondagen op diverse plekken georganiseerd. Er worden ook livestreams van de diensten getoond. Deze Oude Lutherse Kerk is gebouwd op de plek waar in het verleden de huiskerk van de Lutheranen was gehuisvest. Deze kerk ligt aan het Singel op de hoek van ’t Spui in hartje Amsterdam. Het bouwen van dit gebouw vond plaats tussen 1632 en 1633. Dit gebeurde onder leiding van Willem van Daelen en Wessel Becker.

Adres: Singel 411

Keizersgrachtkerk

Ten slotte benoemen we de Keizersgrachtkerk. Zoals de naam al doet vermoeden ligt deze kerk aan de Keizersgracht. De Keizersgrachtkerk wordt bezocht door personen van jong tot en met oud. Zij zijn niet alleen woonachtig in Amsterdam. De bezoekers zijn soms wel en soms niet protestants.  De vieringen zijn niet alleen fysiek bij te wonen. Deze kunnen ook bekeken en beluisterd worden via het internet. Naast kerkdiensten is er nog veel meer te beleven. Er kan deelgenomen worden aan allerlei uiteenlopende activiteiten.

Adres: Keizersgracht 566