Bakken voor de Buren:
Jayne & Sjoerd

Vrije Tijd Amsterdam is altijd maar zeker in tijden van Corona op zoek naar leuke verhalen in de hoofdstad. In dat kader gingen we samen met Jayne & Sjoerd op zoek naar het verhaal achter ‘Bakken voor de Buren’.

Het concept

“Bakken voor de Buren is een simpel concept: wij (Jayne Jubb en Sjoerd Servaas) bakken één dag in de week (elke vrijdag) brood en patisserie vanuit onze thuiskeuken in Amsterdam Noord. Onze thuisbakkerij heet de BuiksloterBakery en we bakken wekelijks op bestelling voor onze klanten, of zoals we die noemen, bakburen. Elke week is er een wisselend, fris en uniek assortiment: bijzonder brood en verrukkelijke patisserie om het weekend goed mee van start te gaan.”

Charmant en succesvol

“Ons concept is even charmant als succesvol: dinsdagochtend ontvangen de bakburen via email het assortiment voor die week. De deadline om te bestellen is donderdag 13:00 uur. Vrijdag bakken we ons dan de gehele dag suf en vervolgens komen de klanten tussen 17:00 en 18:30 uur zélf hun bestelling ophalen en betalen. Zodoende zijn er geen overheadkosten, geen bezorgkosten en geen ‘waste’. Goed hè?”

Het gouden duo

“We doen alles met z’n tweeën. We hebben geen personeel in dienst. Wat begon in 2013 als een manier om van onze bakexperimenten (lees: teveel gemaakt brood en patisserie) af te komen – om ze weg te geven aan onze buren – is nu een flink uit de hand gelopen hobby geworden. En wat is het heerlijk!”

Onderscheidend vermogen

“Om iets van ons te bestellen moet je je eerst aanmelden om op onze emaillijst te komen. We zijn geen openbare winkel waar je zomaar kunt binnenlopen om een brood te kopen. Dat betekent dat wat je dan ook bestelt, je krijgt. Geen teleurstelling dat het uitverkocht is. Je moet natuurlijk wel op tijd bestellen…

Wij bakken ook slechts één dag in de week en je moet je bestelling zelf komen ophalen. De emails die we elke dinsdag uitsturen zijn vrolijk en upbeat met grappige verhalen achter de broden en baksels die we die week op het menu hebben staan. Er zijn zelfs mensen die alleen maar op die lijst staan omdat ze de verhalen zo leuk vinden.”

Kleinschalig en gezelligheid

“We krijgen vaak de vraag of we ‘niet groter moeten’, dwz een ‘echte’ bakkerij openen. Nee, juist niet! Door het kleinschalig te houden blijft het juist supergezellig. Door één dag in de week te bakken blijft het voor ons toegankelijk (we hebben onze gewone banen er ook nog naast). Als je dit iedere dag ‘moet’ doen dan wordt het echt werk. En het moet wel leuk blijven, toch? Wat wel heel erg leuk is dat anderen (in Nederland) dit concept aan het oppikken zijn, hun eigen bakkerij aan opstarten zijn en hun eigen draai daarin vinden.”

Eerlijk, heerlijk en lokaal

“We zijn heerlijk low-tech en we doen alles met de hand. Geen dure mengmachines (te duur en de ruimte hebben we niet) en niks fancys. Bijvoorbeeld, we mengen al het deeg in grote babybadjes en wasteiltjes. Ons succes ligt in het simpele concept en dat wat we bakken echt eerlijk is, heerlijk en lokaal. In alles wat we bakken ligt een stukje van onszelf: onze warmte, hartelijkheid en humor. En bak-liefde! En daar komen de mensen ook voor.”

Lekkere dingen uit de Bakkerij

“Ons assortiment bevat elke week drie dingen: ons veel geprezen rogge zuurdesem als ‘vast’ brood, een gastbrood (allerlei broden die je nergens anders vindt) en een stuk patisserie (van chique tot ambachtelijk). Om de week doen we er ook een glutenvrij brood bij.

We maken eerlijk brood vanaf scratch, zonder toevoegers, broodverbeteraars of andere ingrediënten die niet in brood thuishoren. Ons zuurdesembrood is een ECHT desembrood. En we maken – en onderhouden – onze eigen desem starter.

Een paar keer per maand hebben we baksels die ‘vrijvan’ iets zijn bv gluten, suiker en/of lactose. We hebben ook een aantal baksels die we ‘vrijvanallesbehalvesmaak’ noemen. Daar zit zogenaamd niks in (glutenvrij, suikervrij én lactosevrij) en toch zijn ze zoooo ontzettend lekker.”

De buren

“De buren uit de buurt maken zeker gebruik van de Bakkerij! Overigens komen de ‘buren’ van steeds verder weg, en dat vinden we natuurlijk super: ze komen naast bijna alle wijken uit Amsterdam ook uit Purmerend, Zaandam en zelfs uit Nijkerk en Eindhoven. Regelmatig nemen buren de broden mee naar vrienden in Friesland en zelfs Denemarken en Duitsland.”

Boek BAK

“Een paar maanden geleden is mijn boek BAK! uitgegeven door Karakter Uitgevers. Het bevat 80 recepten voor zowel ‘kookvirgins’ als baknerds met al onze toppers van snelle broden tot exotische gistbroden, ons rogge zuurdesembrood, glutenvrije broden, baksels ‘volvanalles’ en baksels ‘vrijvanalles’. Ik heb het boek geschreven met een dosis humor, veel enthousiasme en allerlei aanstekelijke aanwijzingen hoe ìedere thuisbakker de recepten succesvol zelf kan maken.

Omdat we niet fysiek willen groeien naar meerdere dagen of een winkel willen beginnen, is dit onze manier om groter te worden. We hopen door ons concept en veel recepten te delen, dat andere hobby-bakkers ook aan de BAK!slag willen gaan.

Nu dat BAK! in de wereld is, bereiken we niet alleen onze eigen bakburen maar ook anderen over de gehele wereld. De feedback, foto’s en het enthousiasme dat we regelmatig terugkrijgen over BAK! is aandoenlijk. Wie had dit ooit 7 jaar geleden kunnen bedenken toen we dit begonnen?”

Aanpassingen door Corona

“Voor Corona begon kon elke bakbuur gewoon onze woonkeuken binnenlopen, zijn eigen brood en patisserie uitzoeken en tijdens een praatje pakten we het dan voor ze in. Buren stuurden de kinderen langs om de bestelling op te halen. Mensen kwamen elkaar tegen in de rij. Er werd bijgekletst, gelachen, hulp aangeboden, de laatste nieuwtjes gedeeld. Buren die meer dan 20 jaar in dezelfde wijk gewoond hadden, leerden elkaar soms voor het eerst bij ons in de bakkerij kennen. Gezelligheid ten top.

Nu met Corona is het anders geworden. Wij pakken tegenwoordig alle bestellingen in, doen ze in een tasje met de naam erop en we overhandigen dat aan de deur. We hebben mazzel gehad met het bijna-altijd-droog-op-een-vrijdagmiddag-weer. Dan kunnen we toch nog op gepaste afstand even een praatje met de mensen maken. Met alle beperkingen qua contact blijkt dit brood-ophaal-moment toch een veel gewaardeerd iets te zijn in het huidige leven van onze bakburen. Een beetje normaliteit in een abnormaal tijdperk.”

Slotwoorden

“In mei 2013 begonnen we met 2 buren uit de straat, 5 broden en een paar zakjes Madeleines. Spannend was dat toen! Tegenwoordig hebben we ruime 400 bakburen op onze wekelijkse emaillijst staan en we bakken regelmatig 100 à 120 broden, plus de patisserie. En daar zijn we best wel trots op”, laten Jayne en Sjoerd ten slotte enthousiast weten.

Neem ook eens een kijkje op de website van Bakken voor de Buren. En mocht je het boek BAK willen bestellen is dit het ISBN nummer 978 90 452 20 819. Onder dit artikel staat nog een leuk recept met dank aan Jayne en Sjoerd!

Interview door: Rik Verkaik

LEMON & LIME BARS

Met een knapperige digestive-koekjesbodem (‘cheesecakebodem’), een citroen-limoencrèmelaag en afgetopt met lieflijke slagroomrozetjes is dit een topper – eentje uit onze top drie van meestgevraagde baksels. Een nuttig recept om achter de hand te hebben als je een lading citrussap wilt verwerken.

Voorbereiden 30 minuten
Bakken 30 minuten
Voor 1 plaattaart van 20 x 20 cm

• 150 gr digestive-koekjes
• 75 gr boter
• 3 eidooiers
• 1 blik (397 gr) gezoete gecondenseerde melk (Friesche Vlag)
• 100 ml citroen- en limoensap (ca. 2 citroenen en 2 limoenen), pitjes en velletjes eruit gezeefd
• 150 ml slagroom

TIPS Lemon & lime bars kun je heel goed invriezen, met of zonder de slagroomrozetjes.

Verwarm de oven voor tot 160 °C.

Vet een bakvorm van 20 x 20 centimeter in en bekleed de bodem met bakpapier.

Maal de digestive-koekjes fijn in de keukenmachine. Smelt de boter in een steelpan en spatel de kruimels erdoor. Verdeel het mengsel over de bodem van de bakvorm en druk stevig en gelijkmatig aan (met je handen of met de bolle kant van een lepel).

Klop de eidooiers met de gecondenseerde melk in een mengkom. Voeg het citrussap toe en roer tot een glad beslag. Schenk het beslag over de koekjesbodem en bak de taart 20-30 minuten in de oven tot net gestold. Laat de taart helemaal afkoelen en zet hem dan in de koelkast om op te stijven.

Snijd de taart vlak voor serveren in blokken of repen.

Klop de slagroom totdat hij stevig is. Doe hem in een spuitzak met een stervormig spuitmondje en spuit één of meerdere rozetjes op elk blok. Geen spuitzak of geen zin? Strijk de opgeklopte slagroom over de citroen-limoencrèmelaag en snijd de taart daarna in stukken. Of bestrooi de bars gewoon met poedersuiker.

LEMON & LIME BARS. Foto credits: Karakter Uitgevers en fotograaf José van Riele

Lees ook: Books4Life Amsterdam: “Hopelijk blijft er voor ons nog een plekje over”