Amsterdamse vrijwilligers springen op de fiets tegen eenzaamheid
Spring jij ook op de fiets? Foto: vrijetijdamsterdam.nl

De lente is begonnen. Het zonnetje schijnt en we kunnen langzaamaan weer genieten van het mooie weer. Maar ondanks het zonnetje zijn er nog veel zorgen en is er eenzaamheid in de stad Amsterdam. Deze eenzaamheid wil vrijwilligersbeweging Serve the City heel eventjes doorbreken en ze hopen op 13 maart 4000 Amsterdammers blij te kunnen maken met een heerlijk stukje aardbeien cheesecake. Deze taarten kunnen door vrijwilligers gratis worden opgehaald bij drie hotels in de stad, daarna kan de vrijwilliger op de fiets of lopend naar een zorglocatie in de buurt gaan om de mensen daar blij te maken met de heerlijke taart!

Fietsen tegen eenzaamheid

De initiatiefnemers zoeken 270 fiets-vrijwilligers die een taart willen ophalen bij één van de drie hotels in de stad. Ter plaatse krijgen de vrijwilligers ook een ansichtkaart. Op die kaart kan de vrijwilliger een persoonlijke wens schrijven voor de ouderen of de daklozen waar de taart naar toe gaat. “We hopen echt dat we die 270 vrijwilligers zullen vinden om kwetsbare Amsterdammers blij te kunnen maken met iets lekkers” zegt Brigitte Vonck.

Maak een nieuwe (fiets)vriend en ga samen op pad

“Met de taart in de hand, een geschreven kaart en het adres is het de bedoeling dat twee vrijwilligers samen op pad gaan naar een zorglocatie. Amsterdammers ontmoeten elkaar en zo snijdt het (taart) mes aan twee kanten. Hopelijk vinden er op de fiets of wandelend leuke gesprekken plaats waardoor we ons als Amsterdammers weer wat meer verbonden voelen met elkaar. Een echte Win-Win situatie. Het lijkt ons fantastisch als we 300 vrijwilligers vinden om deze taarten door de stad te vervoeren, dat er mooie gesprekken plaatsvinden en dat we zo liefde op de fiets kunnen verspreiden. Ik ben toevallig zelf jarig die dag, dus het is extra leuk om mijn verjaardag met 4000 Amsterdammers te kunnen vieren”, vertelt een enthousiaste Brigitte Vonck, directeur van Serve the City in Amsterdam.

Krachten bundelen met hotels

Voor 300 taarten hebben we veel koelruimte nodig. Daarom zijn wij de samenwerking aangegaan met drie tophotels in de stad. Zoku, het Hilton en de The Grand hebben koelruimte beschikbaar gesteld om de taarten in te bewaren. Door de lockdown hebben deze hotels het zwaar maar op deze manier hopen ze samen met hun personeel iets positiefs bij te dragen aan de stad en helpen ze mee om deze actie mogelijk te maken.

Wat is Serve the City?

Serve the City is een vrijwilligersbeweging die zich op een vernieuwende en praktische manier sterk maakt voor Amsterdam en haar kwetsbare inwoners. Serve the City inspireert, mobiliseert en activeert mensen tot het verrichten van vrijwilligerswerk. En juist in Corona tijden is het heel hard nodig om eenzaamheid te bestrijden voor zowel jong als oud. Op 13 maart vinden er allerlei activiteiten plaats in de stad. Het opknappen van een speeltuin tot een kaartje schrijven voor een trambestuurder. Voor elk talent een leuk project om even iemand anders te helpen.

Stap jij ook op de fiets?

Wil jij meer informatie of je aanmelden als vrijwilliger? Kijk dan op de website www.stcamsterdam.nl. Daar vind je ook informatie over de andere projecten die op 13 maart plaatsvinden.

Lees ook: De Poezenboot: “We hopen binnenkort weer kattenfans te kunnen ontvangen”