2 november 2021: Allerzielen in het Vondelpark
Foto via Allerzielen in het Vondelpark

Op dinsdag 2 november vindt in Amsterdam weer een nieuwe editie van Allerzielen in het Vondelpark plaats. Het evenement start om 18:00 uur en eindigt om 20:30 uur. Vrije Tijd Amsterdam blikte alvast vooruit met Machteld van de organisatie.

Wilt u ‘Allerzielen in het Vondelpark’ introduceren?

“Het is dit jaar de elfde keer dat ‘Allerzielen in het Vondelpark’ plaatsvindt. Vorig jaar kon het helaas niet in verband met de Corona-maatregelen. Iedereen is welkom om een bootje met een kaarsje op de vijver te zetten, voor degene die gemist wordt. Alle bootjes bij elkaar zijn een prachtig en troostend gezicht en het laat zien dat veel mensen iemand missen.

Allerzielen vindt van oudsher op de begraafplaatsen plaats en is bijvoorbeeld in Latijns-Amerika bekend als Dia de los Muertos. ‘Allerzielen in het Vondelpark’ heeft verder geen religieuze insteek en is laagdrempelig. Iedereen kan langskomen en op zijn eigen moment een bootje op de vijver zetten.”

Wie is de organisatie achter ‘Allerzielen in het Vondelpark’?

“Ik ben 12 jaar geleden begonnen met het organiseren hiervan en al die tijd helpen mijn hele gezin, vele vrienden en vrijwilligers mee. In de voorbereiding van het maken van de bootjes, zijn ook mensen betrokken die graag de handen uit de mouwen steken.”

Waarom wordt als locatie voor het Vondelpark gekozen?

“In het Vondelpark, maar natuurlijk op meer plekken in de stad, kunnen we heel goed vieren. Gezellige feestjes, partijtjes, borrels en noem maar op. Maar verlies is er evengoed en dat is nu eenmaal niet zo zichtbaar, terwijl je ook anderen nodig hebt om verlies te dragen. Ik breng het graag meer in de openheid, zichtbaar en herkenbaar voor iedereen. En het helpt misschien om het er vaker met elkaar over te hebben, als je iemand mist, want dat is al moeilijk genoeg. Omdat er veel mensen door het park fietsen of lopen, kun je er zomaar tegenaan lopen en ook dat wilde ik graag.”

Kunt u iets over het tot stand komen van de bootjes vertellen?

“In het begin gebruikte ik prachtige Japanse drijflantaarns, maar die waren vrij kostbaar en kunnen ook makkelijk omwaaien. Dus heb ik met verschillende materialen en prototypes uiteindelijk een bootje gemaakt wat licht is en goed drijft en prachtig licht geeft. Een klein beetje regen is geen probleem, hele harde wind wel. Maar als het weer een beetje meezit, branden ze de hele nacht. Ook kun je op het zeiltje van het bootje wat schrijven en dat vinden veel mensen fijn.”

Hoe komen de bezoekers aan de bootjes met kaarsen?

“Die delen we gewoon uit bij de grote tent langs de vijver. Ze worden stuk voor stuk met de hand in elkaar gezet en als je langskomt krijg je gewoon een bootje. We nemen er zoveel mogelijk mee naar het park maar op een gegeven moment kunnen ze ook op zijn.”

Kunt u iets over de eerdere jaren van ‘Allerzielen in het Vondelpark’ vertellen?

“Ik moet meteen denken aan het begin, toen er kinderen die hun moeder verloren hadden en een beetje onthand waren kwamen, met hun zelf geknutselde bootjes en waxinelichtjes. De jaren daarop kwamen er steeds meer kinderen en gezinnen en dat is prachtig. Ook het weer is natuurlijk heel bepalend, het was een keer bijna 20 graden en een andere keer kwamen bezoekers tussen de regenbuien door of waaiden alle bootjes om. Maar ook dat hoort erbij. Veel mensen zijn dankbaar dat we het organiseren, dus met welk weer dan ook, we proberen er altijd wat van te maken.”

Voor wie is ‘Allerzielen in het Vondelpark’ bedoeld?

“Iedereen is welkom of je nu iemand mist, of als je gewoon langsloopt. Iedereen is welkom om een bootje op de vijver te zetten of om te kijken naar het geheel. Er komen studenten, honden uitlaters, gezinnen, jonge mensen, hardlopers, ouderen etc. Er zijn ook veel spontane aanwaaiers, die op dat moment door het park fietsen of lopen. Zij zijn dan verrast over wat er gebeurt en zijn uiteraard ook van harte welkom. Juist, omdat het ook wat gewoner wordt dat we stilstaan bij wie er niet meer zijn.”

Is ‘Allerzielen in het Vondelpark’ een mooi moment om met kinderen te bezoeken?

“Kinderen en gezinnen zijn van harte welkom. Ook kinderen die iemand missen kunnen heel goed overweg met een bootje wat je mooi kunt maken of waar je iets speciaals op kunt schrijven. Ze weten vaak beter en gemakkelijker wat ze willen doen voor opa, oma of degene die ze missen, dan volwassenen. Alle lichtjes bij elkaar op de vijver zijn een prachtig gezicht en kinderen vinden het leuk om te zien hoe hun bootje vaart. Het is wel hopen op een beetje goed weer natuurlijk.”

Kunt u de reacties van de kinderen uit vorige jaren beschrijven?

“Sommige kinderen zijn heel verdrietig, anderen vinden het een leuke bezigheid en wel speciaal. Het is natuurlijk heel tastbaar en kinderen vinden het fijn dat ze iets kunnen doen. Kleine kinderen vinden het soms moeilijk om hun bootje los te laten. Dan nieten we er een touwtje aan vast zodat ze het naderhand mee naar huis kunnen nemen.”

Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

“Ik hoop dat het een prachtige avond wordt zonder harde wind en iedereen zich welkom voelt om even langs te komen.”

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam

    Bij Vrije Tijd Amsterdam krijg je korting op de mooiste lokale initiatieven. Iedere maand hebben we de beste acties.
    Deze keer: 20% korting bij Amsterdenim!

Koop Amsterdamse denim met maar liefst 20% korting!

Exclusieve kortingen via Vrije Tijd Amsterdam

Gebruik de kortingscode VTA20 en krijg 20% korting op je aankoop bij Amsterdenim.

Pak nu je korting