Zo kun je je zelfvertrouwen vergroten

Wonen in een grote stad betekent dat je continu wordt geconfronteerd met een enorme hoeveelheid mensen om je aan te spiegelen en onzeker van te worden. Dat is zonde, want onzekerheden staan zowel persoonlijke als zakelijke groei ontzettend in de weg. In dit artikel lees je daarom hoe jij je zelfvertrouwen kunt vergroten en je voortaan zelfverzekerd door de grote stad kan bewegen.

  1. Zelfverzekerde mensen verlangen niet naar bevestiging

Het krijgen van een compliment vindt iedereen fijn. Toch helpt niet bevestiging, maar (opbouwende) kritiek je vooruit. Het ontvangen van eerlijke en concrete feedback zorgt ervoor dat je kunt leren van je fouten en van je successen. Dat voelt in eerste instantie wellicht spannend en kwetsbaar, maar zorgt er uiteindelijk voor dat je leert waar je krachten liggen.

  1. Zelfverzekerde mensen willen risico’s te nemen

Het is makkelijk om enig zelfvertrouwen op te bouwen binnen je comfortzone, maar zelfverzekerdheid groeit pas echt als je buiten je comfortzone durft te stappen en risico’s durft te nemen. Een uitdaging, op welk vlak dan ook, is namelijk altijd een leermoment – of je de uitdaging nu succesvol hebt volbracht of niet.

  1. Zelfverzekerde mensen vragen anderen om hulp

Als je zeker bent van wie je bent en wat je kunt, weet je ook wat je niet bent en wat je niet kunt. Het is volkomen normaal om regelmatig hulp of ondersteuning te vragen. Toegeven dat je hulp nodig hebt of iets niet weet, doet niets af van jou als persoon. Integendeel zelfs: het is de enige manier om jezelf te kunnen verbeteren in wat je doet.

  1. Zelfverzekerde mensen blijven kalm

Het is onmogelijk om altijd te kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren. Dit betekent dat je terecht kunt komen in situaties waarin hetgeen dat je doet de mist in gaat, je iemand teleurstelt of iets niet gaat zoals je het had gepland. Dat hoort bij het leven en is niet onoverkomelijk. Zodra je dat in je achterhoofd houdt, zul je zelfverzekerder voor de dag komen.

Kan jouw zelfvertrouwen wel een boost gebruiken? De eerstvolgende assertiviteitscursus in Amsterdam vindt plaats op donderdag 22 september 2022.