Waarom je vandaag nog het Wft basis wilt behalen
Beursplein op het Rokin in Amsterdam, waar vele financiële en andere bedrijven gevestigd zijn.

Na het behalen van je Wft basis kan je financieel advies geven bij Nederlandse bedrijven. Maar wat is het Wft basis nu precies? De afkorting Wft staat voor Wet op het Financieel Toezicht diploma. Dat is verplicht voor iedereen die financieel advies geeft of werkt in de financiële dienstverlening. Je begint altijd met het behalen van je Wft Basis. Na het behalen van het basis diploma, kun je je verder specialiseren in bepaalde facetten in de financiële dienstverlening. Dit doe je door een vervolg Wft diploma te behalen. We leggen later in dit artikel uit in welke facetten je jezelf kan specialiseren.

Wanneer je het Wft diploma behaald, mag je jezelf financieel adviseur noemen. Er zijn veel vacatures waarvoor een Wft diploma van belang is. Veel organisaties in Nederland die actief zijn in de financiële branches stellen dit diploma verplicht voor hun werknemers. Een Wft diploma is een duidelijke accreditatie voor het kennisniveau van een financieel adviseur. Het diploma Wft basis is hierbij de belangrijkste en tevens het eerste diploma wat je moet behalen om je verder te kunnen specialiseren. In dit artikel leggen we de verschillende Wft diploma’s aan je uit.

Het Wft basis diploma

Het diploma Wft basis zorgt voor een gedegen basiskennis van de actuele financiële markt. Je krijgt onderwerpen binnen de financiële markt, wet- en regelgeving en het bankwezen. Daarbij leer je algemene financiële vaardigheden. Hiermee voldoen veel adviseurs aan de wettelijke eisen om überhaupt advies uit te mogen brengen. Met Wft basis krijg je veel relevante financiële kennis waarmee je aan de slag kunt. Specifiek ben je in staat om klanten te adviseren op het gebied van sparen, betalen en verzekeren.

Verschillende Wft-specialisaties

Wil je echter specifieker advies geven over een product of dienst? Dan heb je een aanvullend Wft diploma nodig. Er zijn, na het behalen van de Wft basis, 8 mogelijke specialisaties.

• Wft Schade Particulier
• Wft Schade Zakelijk
• Wft Consumptief Krediet
• Wft Hypothecair Krediet
• Wft Pensioen
• Wft Vermogen
• Wft Zorg
• Wft Inkomen

Wft Schade Particulier

Je wilt kunnen bemiddelen in particuliere schadeverzekeringen zoals auto-, woon-, reis-, rechtsbijstand- en vele andere verzekeringen. Hiervoor behaal je het Wft Schade Particulier en kun jij jezelf schadeadviseur noemen.

Wft Schade Zakelijk

Wil je zakelijke klanten adviseren over verschillende schaderisico’s? Behaal dan het Wft Schade Zakelijk. Je bemiddelt in zakelijke schadeverzekeringen en kunt onderscheid maken tussen materiële en vermogensbeschermende schadeverzekeringen en hier natuurlijk een passend advies over geven.

Wft Consumptief Krediet

Heb je jouw Wft Consumptief Krediet behaald? Dan kun je de gegevens en kredietbehoefte van de klant analyseren voor consumptieve bestedingsdoelen. Je beoordeelt de leencapaciteit, kent de opties qua aanvullende betaalbeschermers en informeert de klant over diverse aflossingsvormen.

Wft Hypothecair Krediet

Als hypotheekadviseur is het belangrijk dat je een ideaal, maar passend plaatje schetst bij de wensen en toekomstplannen van jouw klant. Je weet de behoefte van de klant in kaart te brengen en beschikt over de juiste vaardigheden om je klanten van kwalitatief goed advies hierover te voorzien.

Wft Pensioen

Bij het behalen van je Wft Pensioen kun je de risico’s die betrekking hebben op de pensioenvoorziening in kaart te brengen. Zo weet je wat de gevolgen van bijvoorbeeld ziekte of arbeidsongeschiktheid zijn voor de pensioenopbouw van je klanten en kan je hier passend advies bij geven.

Wft Vermogen

Heb je het Wft vermogen behaald? Dan ben jij een gespecialiseerd vermogensadviseur.
Wat doet een vermogensadviseur? Natuurlijke personen adviseren in het beheer van vermogen in actuariële, financiële, juridische en fiscale zin. Nadrukkelijk over voorzieningen die de bestemming hebben voor de oudere dag, voor specifieke toekomstige uitgaven of een vrij te besteden vermogen.

Wft Zorg

Wanneer je het wft zorg behaalt weet je alles over het zorgstelsel in Nederland en bijbehorende ziektekostenverzekeringen. Je leert onder andere het verschil in acceptatiebeleid van basisverzekeringen, aanvullende pakketten en kunt alle vragen rondom zorgverzekeringen beantwoorden.

Wft Inkomen

Als inkomensadviseur geef je raad over inkomensrisico tijdens ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Ook kun je schadebehandelingen afwikkelen, klanten begeleiden over re-integratietrajecten én je weet alles van de dienstverlening van Arbo-instanties.

Verschillende Wft specialisaties combineren

Het is ook mogelijk om, na het behalen van de Wft basis, verschillende Wft specialisaties te combineren. Voor sommige functies is het nodig om meer dan één Wft diploma te behalen. Door bepaalde specialisaties te combineren kun je complexe(re) vraagstukken behandelen en adviezen hierover geven.