Waarom investeren in je werknemers belangrijk is, en hoe je dit kan doen

Ben je zelfstandig ondernemer en heb je personeel in dienst? Dan doe je er goed aan zo nu en dan in jouw medewerkers te investeren. Sommige ondernemers denken dat dit alleen geldt voor bedrijven met veel personeelsleden, maar dat is niet het geval. Voor kleine bedrijven is het investeren in werknemers namelijk net zo belangrijk. In deze tekst vertellen we je waarom dit zo is. Bovendien zetten we een aantal mogelijkheden om te investeren in je werknemers op een rijtje, zodat je hier vandaag nog een begin mee kunt maken.

Redenen om te investeren in werknemers

Investeren in werknemers brengt kosten met zich mee. Als je een klein bedrijfje hebt met slechts een aantal personeelsleden, zit je hier mogelijk niet op te wachten. Daarom besluit je misschien om het geld aan andere zaken te besteden. Dit is een optie, maar investeren in werknemers legt je ook geen windeieren. Om jou hier van te overtuigen, zetten we hier 3 redenen op een rijtje om te investeren in jouw personeel.

1) Hogere productiviteit

Wie regelmatig in zijn personeel investeert, zorgt ervoor dat medewerkers meer betrokken zijn bij een bedrijf. Wanneer een werknemer zich betrokken voelt, is hij vaker en sneller bereid om een stapje extra te zetten. Het gevolg hiervan is dat zijn productiviteit omhoog gaat. Als een werknemer productiever is, verzet hij meer werk. Hierdoor komt er meer geld binnen, waardoor je de investering in werknemers op termijn weer terugverdient.

2) Verhogen van de klanttevredenheid

Medewerkers zijn het visitekaartje van een bedrijf. Binnen de meeste bedrijven heeft het personeel namelijk dagelijks contact met klanten. Als het contact stroef verloopt, kan dit er uiteindelijk voor zorgen dat een klant niet tevreden is. Wanneer dit langere tijd zo doorgaat, kan de klant weglopen. Wanneer je investeert in jouw werknemers, is deze kans een stuk kleiner. Jouw medewerkers doen er dan namelijk alles aan om te voorkomen dat producten of diensten van jouw bedrijf in een slecht daglicht komen te staan.

3) Voordeel behalen ten opzichte van de concurrentie

Een derde reden om te investeren in jouw medewerkers is omdat je hierdoor voordeel kunt behalen ten opzichte van de concurrentie. Wanneer het personeel regelmatig nieuwe dingen leert, is het makkelijker om bijvoorbeeld nieuwe systemen en technologieën te implementeren. Op deze manier kan jouw bedrijf blijven innoveren, waardoor je de concurrentie mogelijk zelfs op een grotere achterstand kunt zetten.

Investeren in personeel middels een zakelijke financiering

Zie je in waarom het investeren in werknemers belangrijk is, maar ontbreekt het je aan de financiële middelen om dit te doen? Dan biedt zakelijk financieren uitkomst. Veel ondernemers zijn zich er alleen niet bewust van dat zij een lening af kunnen sluiten om in personeel te investeren. Toch is dit wel degelijk mogelijk. Bij veel geldverstrekkers kun je namelijk zakelijk krediet aanvragen. Wanneer je deze financieringsvorm aanvraagt, zet een geldverstrekker een geldbedrag voor je klaar. Op deze manier is er eigenlijk altijd geld beschikbaar om te investeren in werknemers.