Op dit moment geniet slechts 17 procent van de Amsterdammers van snel internet via een glasvezelkabel. Dat houdt in dat nog geen één op de vijf Amsterdammers toegang heeft tot het glasvezelnetwerk. Elders in Nederland is dat er één op de drie. We kunnen dus stellen dat Amsterdam achterloopt met de aanleg van glasvezelkabel. Dat is jammer, want dit biedt tal van voordelen.

Voor- en nadelen van glasvezel

Amsterdammers die zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk profiteren van snel en stabiel internet. De verbinding loopt direct naar de voordeur. Hierdoor heeft de consument minder last van storingen. De download- en uploadsnelheid zijn even hoog. Dat houdt dus in dat de bewoners een bestand, bijvoorbeeld een video, even snel kunnen ontvangen als versturen. Een groot nadeel van glasvezel is dat het dus (nog) niet overal beschikbaar is. Dat komt omdat het erg duur is om een glasvezelnetwerk uit te rollen. Veel bedrijven willen daarom alleen in snel internet investeren als er voldoende animo is onder de inwoners. De glaslegger zal hiervoor de bewoners van een bepaalde wijk aanschrijven. Als er meer dan 50 procent van de doelgroep hun interesse kenbaar maakt, kan er worden gestart met de werkzaamheden.

Uitrol van het glasvezelnetwerk in Amsterdam

Er zijn op dit moment ongeveer 77.600 huishoudens in Amsterdam aangesloten op het glasvezelnetwerk, verdeeld over negen wijken. Deze huishoudens kunnen kiezen uit zes verschillende leveranciers. Dat komt omdat het glasvezelnetwerk een open netwerk is. Hierdoor is er altijd een vrije providerkeuze en kunnen de bewoners dus zelf bepalen bij welke aanbieder zij een abonnement afnemen. De provider moet uiteraard wel deze dienst aanbieden. Vooral in het westen en oosten van Amsterdam kunnen inwoners razendsnel internetten. Voorbeelden van wijken met een goed glasvezelnetwerk zijn: IJburg, Zeeburg, Steigereiland, de Indische buurt en een deel van het Oosterparkbuurt. Vooral in het centrum van Amsterdam is er nog nauwelijks snel internet te krijgen. Dat komt omdat de glasvezelkabels fysiek onder de grond gelegd moeten worden. Hiervoor moeten straten langere tijd worden opengebroken.

Landelijk Amsterdam-Noord krijgt ook snel internet

Netwerkbeheerder Glasdraad is in juni begonnen met de aanleg van het glasvezelnetwerk in landelijk Amsterdam Noord. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden eind dit jaar of uiterlijk begin volgend jaar zijn voltooid. Het zal een flinke klus worden om het netwerk uit te rollen, aangezien er in dit gebied veel water en dijken liggen. In de dorpskernen loopt een oude kabel. Voor de Amsterdammers die daar wonen is het relatief goedkoop om het glasvezelnetwerk te leggen. Zij betalen ongeveer € 7 per maand. Op de plekken waar geen kabel loopt, betalen de inwoners € 15. Veertien providers zullen uiteindelijk hun diensten aanbieden op het glasvezelnetwerk in Amsterdam-Noord.

vrijetijdamsterdam.nl

    Bij Vrije Tijd Amsterdam krijg je korting op de mooiste lokale initiatieven. Iedere maand hebben we de beste acties.
    Deze keer: 20% korting bij Amsterdenim!

Koop Amsterdamse denim met maar liefst 20% korting!

Exclusieve kortingen via Vrije Tijd Amsterdam

Gebruik de kortingscode VTA20 en krijg 20% korting op je aankoop bij Amsterdenim.

Pak nu je korting