China wil Bitcoin ‘minen’ beperken vanwege milieu-redenen
Afbeelding van Darwin Laganzon via Pixabay

China wil Bitcoin ‘minen’ beperken vanwege de impact op het milieu. Dat nieuws heeft The Wall Street Journal bekend gemaakt. In het schrijven wordt aangegeven dat China het Bitcoin ‘minen’ sterk wilt gaan terugdringen. De schrijver van The Wall Street Journal stelt dat ‘miners’ meer en meer naar het Westen trekken. In China is al jarenlang geen legale uitwisseling van Bitcoins toegestaan.

Volgens de journalist die het artikel heeft geschreven, wordt in China momenteel nog drie kwart van de wereldvoorraad van de digitale munt geproduceerd.  De Chinezen stellen dat het delven van Bitcoins samengaat met groot energieverbruik.

Dat staat in contrast met de duurzame ambities van het land. Volgens de Chinezen is er een enorme hoeveelheid elektriciteit nodig om grote aantallen computers van stroom te voorzien.

Het creëren van cryptomunten is afhankelijk van een ruime voorraad goedkope elektriciteit en apparatuur. Omdat ‘minen’ veel stroom kost kan dit op bepaalde plekken leiden tot elektriciteitsproblemen.

Het gaat hierbij om de computers die worden gebruikt om nieuwe cryptomunten te maken. Dit staat haaks op de klimaatdoelstellingen van China.

Goede inkomstenbron

Desondanks kan het ‘minen’, oftewel het delven van Bitcoins, een goede inkomstenbron zijn. ‘Miners’ controleren bitcointransacties. Voor dat proces is veel rekenkracht van computers nodig. Maar daar staat ook wat tegenover: de miner die als eerste de juiste oplossing vindt, verdient circa 6,25 bitcoins. Momenteel is dat omgerekend zo’n 180.000 euro. De koers van 1 Bitcoin staat momenteel op 29.805,74 euro.

In principe kan iedereen Bitcoins delven. Je hebt er speciale computers voor nodig. Het is afhankelijk van de soort munt en kan met een eigen computer, of met computers die chips bevatten om sneller en efficiënter te rekenen. Je hebt websites zoals ‘bitcoin prime’ waarmee je kunt handelen in Bitcoins.

Miners gaan naar gebieden waar elektriciteit relatief goedkoop is. Dat is onder andere het geval op plekken waar waterkrachtcentrales een overcapaciteit aan stroom leveren in het regenseizoen of waar goedkope kolen voorradig zijn. Ook wordt stroom er nog opgewekt in kolencentrales. Dit gebeurt in landen zoals China en Rusland.